Viime (ja edellisenäkin) kesänä meillä nautittiin pavlovaa lähes joka viikonloppu mökillä. Välillä pieninä annosleivoksina, välillä perinteisenä kakkumuotoisena marenkiherkkuna. Meidän perheeseen kuuluu 14 henkilöä, joten kakun tuhoaminen parempiin suihin käy alle aikayksikössä! 

Rakastan leipomista, ja tämä on kesän takuuvarma jälkkäriherkku tai vieraille tarjottava herkku. Tänä kesänä en jostain syystä ole vielä saanut aikaiseksi tätä leipoa ennenkö nyt, kun kutsuimme mummin ja vaarin ex tempore grillaamaan ja kaapista löytyi aineksia lähinnä vain pavlovaan. Ohje on älyttömän helppo ja sopii tottumattomallekin leipurille. Tärkeintä onnistumisen kannalta on puhdas vatkauskulho, huoneenlämpöiset munat ja se, ettei keltuaista pääse yhtään vatkattavien valkuaisten joukkoon sekä se, ettei marenkiseos seiso vatkauksen ja paiston välillä, vaan uuni on valmiina käytettäväksi.

Pohja

4 kananmunan valkuaista

2,25dl hienoa sokeria (osittain voi käyttää myös tomusokeria)

2tl maizenaa (tai perunajauhoa)

1tl sitruunamehua tai omenaviinietikkaa

Lämmitä uuni 125-asteiseksi.

Erottele valkuaiset yksitellen vatkauskulhoon. Itse käytän aina lasia, jonka kautta kaadan erotellut valkuaiset, jotta pystyn varmistamaan sen, että keltuaista ei vahingossakaan pääsee vatkattavien joukkoon. Tarvittaessa keltuaista päästessä lasiin pystyn ottamaan kananmunan sivuun ja hyödyntämään sen muulla tavoin. 

Vatkaa valkuaiset höttöiseksi vaahdoksi. Käytä voimakasta tehoa. Kun valkuaisvaahto on ilmavaa, kaada joukkoon varovasti puolet sokerista, samalla voimakkaasti vatkaten. Sekoita maizena (tai perunajauhot) lopun sokerin joukkoon ja lisää vaahdon joukkoon edelleen voimakkaasti vatkaten, kunnes vaahto on kiiltävää ja kovaa. Sekoita joukkoon sitruunamehu. 

Nostele marenkivaahto joko pieniksi (halkaisijaltaan n.6 cm) pyöreiksi marenkileivoksiksi tai yhdeksi isommaksi ympyräksi. Halutessasi voit pursottaa levyn reunoille tyllalla ruusukkeet. Paista uunin alatasolla n. 1,5 tuntia. Anna marengin jäähtyä rauhassa pellillä. 


Omani näytti kutakuinkin tältä. Itse tein pohjan vapaalla kädellä, joskin pyöreän siitä olisi saanut piirtämällä ensin ympyrän leivinpaperiin ja leivittänyt pohjan sen mukaisesti.

Täyte

3dl kermaa

mansikoita

mustikoita

Tavallisesti pavlova koristellaan kermavaahdolla ja marjoilla tai hedelmillä. Meillä oli mansikoita ja mustikoita sesongin mukaan. Vatkaa kerma vaahdoksi ja levitä pohjan päälle. Koristele sen jälkeen haluamillasi hedelmillä ja/tai marjoilla. 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Ikuinen intohimo hyvään ruokaan, uusiin makuelämyksiin - eli kokkaamiseen ja leipomiseen. Tavoitteena stressittömämpi elämä ja valmiimpi koti, vähemmän huonoa omaatuntoa, enemmän nautintoa. Kaksi pientä lasta, kaksi vähän vanhempaa koiraa.