Kirjoitukset avainsanalla leivonta

Piparminttua juustokakussa, kuulostaa vastustamattoman ihanalta. Varsinkin kun piparminttu ja kaikki minttuiset jutut ovat yksiä lemppareitani! Myös riisimuroista ja vaahtokarkeista tehty pohja kuulosti hauskalta. Valmis kakku on mielestäni todella kaunis kaikessa yksinkertaisuudessaan ja maku oli taivaallinen! Kakku on toki aika makea, mutta täyte on kuin pehmeää Valion polkajäätelöä, jota ei taida enää saada. Se oli ihana jäätelö, joten kakun makumaailma palautti myös tämän lempparin mieleeni. Täytteen koostumus on myös taivaallisen samettinen. Tämä oli rakkautta ensi lusikalisesta lähtien! Ohje on peräisin talven 2019 Maku -lehdestä.

Piparminttujuustokakku

Pohja
200 g vaahtokarkkeja (valkoisia tai valkoisia ja vaaleanpunaisia)
50 g  voita
10 dl riisimuroja (valitse halutessasi gluteeniton versio)

Täyte
200 g valkosuklaata
3 dl kuohukermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
35 polkakarkkia tai 2-3 isoa polkatankia rouhittuna

Öljyä kevyesti irtopohjavuoka tai piirakkavuoka (halkaisijaltaan 24 cm). Öljyä myös juomalasin pohja. Leikkaa isot vaahtokarkit saksilla pienemmiksi paloiksi. Sulata voi isossa kattilassa. Käännä levy pois päältä ja lisää vaahtokarkit. Sekoita kunnes karkit sulavat. Lisää joukkoon riisimurot ja sekoita huolellisesti. Kaada seos irtopohjavuokaan tai piirakkavuokaan ja painele öljytyllä juomalasilla riisimuro-vaahtokarkkiseos vuoan pohajlle ja reunoille. Nosta vuoka jääkaappiin kovettumaan täytteen valmistuksen ajaksi.

Paloittele valkosuklaa teflonkattilaan ja sulata se liedellä miedolla lämmöllä. Ole tarkkana ettei suklaa pala. Anna suklaan jäähtyä. Vatkaa kerma ja tuorejuusto yhdessä vaahdoksi. Sekoita suklaaseos vaahtoon.

Rouhi polkakarkit. Karkit ovat aika kovia, me koimme parhaaksi keinoksi murskata niitä yksitellen puunuijalla ison kulhon pohjalla. Vähiten sotkua ;) Sekoita desi rouhetta täytteeseen. Levitä täyte pohjan päälle ja nosta kakku jääkaappiin vähintään kolmeksi tunniksi. Koristele pinta ennen tarjoilua lopulla karkkirouheella. Nauttikaa ihanasta kakusta, tästä tuli yksi suosikeistani <3

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Wilhelminakeksit ovat klassikko ja varmasti monen perheen suosikkeja! Ainakin ne ovat suosikkeja meidän perheessä :) Kerran mietimme että pitäisiköhän näitä kokeilla tehdä itse? Google auki ja reseptejä selaamaan! Luottosivusto Kinuskikissa oli tietenkin näitä jo leiponut ja hänen ohjeeseen mekin päädyttiin. Kinuskikissa sanoi hauskasti, että jos hän olisi tiennyt pienenä että Wilhelminakeksejä voi tehdä itse, niin he olisivat kuulemma koulun jälkeen vanhempien poissaollessa tehneet muutakin kuin riisisuklaata! Meillä tehtiin siskon kanssa muffinssitaikinaa :)

Wilhelminakeksit syntyvät helposti ja olivat oikein herkullisia! Vielä en tosin osannut päättää kumpi oli parempaa, kaupan versio vai oma tekemä versio. Täytynee vertailla uudemman kerran ;)

Wilhelmiinakeksit n. 30 kpl

Taikina:
200 g voita
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
2 rkl siirappia
1 kpl kananmunan keltuainen
5 dl vehnäjauhoja
1 rkl vaniljasokeria
2 tl ruokasoodaa

Vatkaa huoneenlämpöinen voi, sokeri ja siirappi kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon keltuainen. Sekoita kuiva-aineet keskenään ja lisää ne erissä taikinaan. Sekoita nopeasti murumaiseksi taikinaksi.

Muotoile taikinasta leivinpaperoidulle pellille tankoja (halkaisijaltaan n. 2 cm). Jätä tankojen väliin reilusti (10 cm) leviämisvaraa. Taikinasta tulee 3-4 tankoa yhdelle pellille. Paista keksitankoja 175 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia.

Leikkaa tangot paloiksi kun ne ovat vielä lämpimiä. Muuten keksit hajoavat. Anna tämän jälkeen jäähtyä kunnolla. Hyviä herkkuhetkiä!

 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Muutamia kertoja on käynyt niin, että perheen teini on saanut koulusta kotitalouden läksyjä ja on toivottu että kotona leivottaisiin jotain, mitä ei ole ennen tehnyt. Yleensä me sorrutaan makeisiin leivonaisiin, mutta nyt tulikin mieleen kuningasidea! Kaikki meillä tykkää tietenkin tuoreesta, itsetehdystä leivästä, joten leivotaankin joku ihana leipä! Siemeniä sisältävä leipä kuuluu suosikkeihini ja ohje auringonkukkaleipään löytyi Valion sivuilta. Herkulliset leivät tuo poika pyöräytti! Toinen leivistä vietiin tuliaisiksi ystäväperheelle, tällaiset itsetehdyt tuliaiset onkin aina mielestäni ihan parhaita!

Auringonkukkaleipä 2 leipää

5 dl maitoa
50 g hiivaa
2 tl suolaa
1 dl hunajaa
1 ½ dl auringonkukansiemeniä
12 dl hiivaleipävehnäjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
100 g voita

Liuota hiiva, suola ja hunaja kädenlämpöiseen maitoon. Lisää joukkoon auringinkukansiemenet. Sekoita joukkoon myös jauhot ja vielä lopuksi pehmeä voi. Peitä taikina ja anna kohota kaksinkertaiseksi.

Leivo taikinasta kaksi leipää. Kohota niitä hyvin liinan alla, noin 30 min. Leikkaa leipien pintaan ristiviillot. Ripottele hiukan jauhoja päälle. Paista uunin ala- / keskiosassa 175 asteessa n. 25 min, kunnes leipä on saanut ihanan rapean pinnan.

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Britakakku on yksi lempikakuistamme ja yleensä sitä herkutellaan kesäisin marjasesongin ollessa parhaimmillaan. Näin kuitenkin Instagramissa kuvan, jossa kakkuun oli käytetty karpaloita. Makea kinuski ja kirpeä karpalo ovat loistava combo ja tämä makupari on mielestäni jotenkin ihanan talvinen. Tästä siis syntyi meidän talviversio Brita -kakusta :) Me keitimme kakkuun kinuskin itse, mutta sitä tarvitsee sen verran vähän, että melkeinpä kannattaa käyttää valmista kinuskikastiketta.

Karpalo-kinuski britakakku

Pohjat
250g voita
2 dl sokeria
4 keltuaista
3 dl jauhoja
4 tl leivinjauhetta
2 dl maitoa

Marenki
4 valkuaista
3 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
mantelirouhetta

Täyte
3 dl vispikermaa
kotimaisia pakastekarpaloita
kinuskikastiketta
(me keitimme kinuskin itse, ohje siihen täällä)

Koristeeksi
rosmariininoksia
kotimaisia pakastekarpaloita

Erottele keltuaiset ja valkuaiset toisistaan. Sekoita kuivat aineet keskenään. Vaahdota seuraavaksi huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää joukkoon keltuaiset vatkaten. Sekoita joukkoon kuivat aineet seoksena vuorotellen maidon kera. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle kahdelle irtopohjavuualle, halkaisija 22cm. Paista pohjia 180 asteessa n. 20 min.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri pieninä erinä. Vatkaa, kunnes valkuaisvaahto pysyy kulhossa, vaikka kulho käännetään ylösalaisin. Levitä seos lusikalla esipaistetulle taikinapohjalle ja ripottele päälle mantelirouhetta. Paista 180 asteessa n. 15 min kunnes pinta on kauniin ruskea. Anna jäähtyä.

Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Nosta toinen jäähtynyt kakkupohja varovasti tarjoiluastialle ja levitä kerma kakkupohjan päälle. Lisää joukkoon karpaloita ja valuta päälle kinuksikastiketta. Nosta toinen kakkupohja täytetyn kakkupohjan päälle ja koristele muutamalla karpalolla ja rosmariininoksilla.

(Kuvien kakku on kolmikerroksinen, tästä ohjeesta tulee kaksi kerrosta. Jos teet kakun isolle porukalle, tee ohje silloin 1,5 kertaisena ja saat valtavan kakun!)

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

"No siitä tuli parempaa kuin ihan huonoo", totesi keittiömestari. Hauska lentävä lausahdus jäi elämään meidän keittiöön. Parempaa kuin ihan huonoo on rentoa kotikokkailua raaka-aineita kunnioittaen pilke silmäkulmassa.

 

Blogissa häärää Annukka ja Micke. Kotikokkaus on yhteinen harrastuksemme, jota teemme välillä kiireessä ja välillä ajan kanssa intohimolla. Kokkaamme tavallista kotiruokaa, rakastamme grillailua ja panostamme illanistujaisten herkkuihin. Tervetuloa mukaan meidän makumaailmaan!

Teemat

Blogiarkisto

2018
2015
2014

Kategoriat

Instagram