Kirjoitukset avainsanalla risotto

Veriappelsiinirisotto on nyt kaikkialla ja niin myös meidän keittiössä! Ideoita ja inspiraatiota on haettu monista eri julkaisuista ja ehdinpä risottoa maistelemaan jo yhdessä ravintolassakin. Näiden ideoiden ja makuelämysten perusteella lähdettiin testaamaan omaa versiota veriappelsiinirisotosta ja olimme lopputulokseen kovin tyytyväisiä. Jopa yksi sitrushedelmäskeptikko äänesti veriappelsiinirisoton ehdottomasti jatkoon! Tämä on sesonkiruokaa parhaimmillaan.

Veriappelsiinirisotto 4lle

4,5 dl risottoriisiä
1,5 sipulia
1 rkl voita
n. 10 dl kasvislientä
1,5 dl valkoviiniä
n. 1 veriappelsiinin kuori
1 veriappelsiinin hedelmäliha
2 dl raastettua parmesania
suolaa
mustapippuria
nokare voita

Valmista ensin kasvisliemi pakkauksen ohjeen mukaan. Silppua sipuli pieneksi ja kuullota se 1 rkl voita. Lisää joukkoon risottoriisi ja kuullota muutama minuutti. Lisää pari kauhallista kasvislientä riisin joukkoon ja sekoita. Anna riisin kiehua miedolla lämmöllä ja aina kun neste on imeytynyt, lisää sitä kauhallinen tai kaksi, hämmennä ja anna taas kiehua. Lisää jossain välillä myös valkoviini. Jatka näin kunnes riisi on kiehunut al denteksi, niin että siinä on vielä purutuntumaa. Tämä vie noin 20 min.

Risoton kiehumisen aikana raasta veriappelsiinin kuori. Kuori tämän jälkeen appelsiini ja pilko hedelmäliha pieniksi kuutioiksi. Raasta myös parmesanjuusto. Kun risotto on lähes kypsää, lisää joukkoon appelsiinin kuori. Kun risotto on kypsää, lisää joukkoon parmesan, veriappelsiinin hedelmäliha ja mausta tarvittaessa suolalla ja mustapippurilla. Sekoita risottoon vielä nokare voita antamaan risotolle kiiltoa. Me nautiskelimme risotosta grillatun kanan kera. Ai että miten herkullista!

Vinkki! Kun veriappelsiinien sesonki on ohi, korvaa ne ihan tavallisilla appelsiineilla. Herkkua tulee siitäkin versiosta!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olin jokin aika sitten lounaalla ravintola Brondassa ja sen hetken lounaslistalla oli mm. basilikarisotto. Annos kuulosti niin herkulliselta, että sitä ei voinut ohittaa. Se oli hyvä valinta! Annos oli todella kaunis ja erittän herkullinen ja tottahan toki sitä oli pakko kokeilla myös kotona! Meidän keittiössä ei päästy ihan samaan lopputuokseen kuin ammattilaisten kokkaamana, mutta yllättävän lähelle päästiin alkuperäistä versiota :) Tämä annos tuo pienen ripauksen kesää pitkän syksyn ja talven keskelle niin makumaailmansa kuin kauniin ulkonäkönsä ansiosta.

Basilikarisotto (pääruuaksi 3lle, lisukkeeksi 4lle)

3 dl risottoriisiä
7 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
2 salottisipulia
nokare voita
2 dl valkoviiniä
2 dl (50g) raastettua parmesania
1 ruukku basilikaa
suolaa
mustapippuria
1/2 palloa mozzarellaa per syöjä
1/2 dl pinjansiemeniä paahdettuina
kirsikkatomaatteja
rucolaa

Liota kasvisliemikuutio kuumaan veteen. Kuori ja hienonna salottisipulit. Sulata paksupohjaisessa kattilassa voi ja kuullota siinä sipulit ja riisit. Lisää kattilaan kuumaa keitinlientä vähitellen. Keitä riisiä miedolla lämmöllä. Lisää uutta nestettä aina, kun edellinen neste on imeytynyt riisiin. Sekoita riisiä aluksi koko ajan ja kypsymisen loppuvaiheessa silloin tällöin. Kaada joukkoon valkoviini ja keitä riisi vielä kypsäksi, riisin kypsyminen vaatii n. 20 minuuttia kokonaisuudessaan. Risoton tulee olla kermaista ja kosteaa, ei liian kuivaa. Lisää tarvittaessa nestettä jos risotto on kiehunut liian kuivaksi.

Silppua basilika pieneksi. Sekoita lopuksi risoton joukkoon parmesaaniraaste ja basilikasilppu. Mausta risotto suolalla ja pippurilla. Puolita kirsikkatomaatit. Nostele risotto annoksiksi lautasille ja revi risoton päälle mozzarellaa. Lisää annokseen kirsikkatomaatinpuolikkaita sekä rucolaa. Ripottele päälle vielä paahdetut pinjansiemenet ja tarjoile heti.

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Ilma metsässä on raikas ja pirteä ja on ihanan rauhallista. Sienetys on hauskaa hommaa, vasinkin silloin kuin sieniä löytyy!  Tutut sienipaikat saaristossa ovat tuottaneet tulosta ja olemme keränneet jo jonkin verran suppilovahveroita :) Viime reissulla nähtiin yksi valkohäntäpeurakin! Tämän kerran saaliista meni osa pakkaseen ja loput päätyivät maukkaaseen suppilovahverorisottoon.

Vinkki! Tämä risoton pohja muuntautuu moneen. Jos teiltäkin löytyy perheenjäseniä, jotka eivät syö sieniä, risoton voi helposti jakaa kahteen eri kattilaan ihan loppuvaiheissa ennen sienien lisäämistä. Omaan risottooni laitoin sienien sijaan tällä kertaa 1 dl pakasteherneitä ja suolalla ja pippurilla maustettuja, paistettuja kanasuikaleita. Toimii näinkin :)

Suppilovahverorisotto lisukkeeksi 4-5lle, pääruuaksi 3lle

7 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
2 salottisipulia
n. 8 dl suppilovahveroita
1 keltasipuli
1 + 2 rkl voita
3 dl risottoriisiä
2 dl valkoviiniä
2 dl (50g) parmesania raastettuna
suolaa
mustapippuria
rucolaa koristeluun
 

Siisti sienet ja leikkaa ne koosta riippuen puoliksi tai neljään osaan. Laita pilkotut sienet kuivalle pannulle. Paista sieniä kunnes niissä oleva neste on haihtunut. Lisää joukkoon ruokalusikallinen voita ja silputtu keltasipuli ja paista miedolla lämmöllä n. 15 min.  Mausta valmis sienipaistos suolalla makusi mukaan.

Lämmitä vettä liedellä kunnes kasvisliemikuutio on lionnut siihen. Siirrä kasvisliemi pois liedeltä. Sulata paksupohjaisessa kattilassa voi ja kuullota siinä ensin sipulit ja riisit. Lisää kattilaan kuumaa keitinlientä vähitellen. Keitä riisiä miedolla lämmöllä. Lisää uutta nestettä aina, kun edellinen neste on imeytynyt riisiin. Sekoita riisiä aluksi koko ajan ja kypsymisen loppuvaiheessa silloin tällöin. Kaada joukkoon valkoviini ja keitä riisi vielä kypsäksi, riisin kypsyminen vaatii n. 20 minuuttia kokonaisuudessaan. Risoton tulee olla kermaista ja kosteaa, ei liian kuivaa. Lisää tarvittaesa nestettä jos risotto on kiehunut liian kuivaksi.

Sekoita lopuksi risoton joukkoon parmesaaniraaste ja paistetut sienet  ja mausta se mustapippurilla ja tarvittaessa myös suolalla.  Koristele risottoannos muutamalla rucolalehdellä ja tarjoile heti.

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Parsakausi on täällä, ihanaa! Ensimmäiset parsat ollaankin jo grillailtu ja seuraavana vuorossa oli herkullinen parsarisotto. Parsarisotto syntyy vaivattomasti ja on sellaisenaan kivan raikas ja helppo kevätlounas. Se sopii myös hyvin lisukkeeksi grillatulle kalalle, kanalle ja lihalle. Tämä on hyvä!

Parsarisotto lisukkeeksi 4-5lle, pääruuaksi 3lle
500g parsaa
1 litra vettä
1 tl suolaa
1 kasvisliemikuutio
2 salottisipulia
2 rkl voita
3 dl risottoriisiä
2 dl valkoviiniä
2 dl (50g) parmesania raastettuna
mustapippuria
ruohosipulia

Huuhtele parsat. Leikkaa parsojen tyvestä noin 2 cm pois. Kiehauta vesi esim. reunallisessa paistinpannussa tai isossa kattilassa,  mausta suolalla ja upota parsat veteen. Keitä parsoja noin 4-5 minuuttia niin että parsaan jää vielä hiukan suutuntumaa. Nosta parsat reikäkauhalla pois vedestä. Murenna keitinveteen kasvisliemikuutio. Viipaloi hiukan jäähtyneet parsat sentin paloiksi. Kuori ja hienonna salottisipulit. Sulata paksupohjaisessa kattilassa voi ja kuullota siinä sipulit ja riisit. Lisää kattilaan kuumaa keitinlientä vähitellen. Keitä riisiä miedolla lämmöllä. Lisää uutta nestettä aina, kun edellinen neste on imeytynyt riisiin. Sekoita riisiä aluksi koko ajan ja kypsymisen loppuvaiheessa silloin tällöin. Kaada joukkoon valkoviini ja keitä riisi vielä kypsäksi, riisin kypsyminen vaatii n. 20 minuuttia kokonaisuudessaan. Risoton tulee olla kermaista ja kosteaa, ei liian kuivaa. Lisää tarvittaesa nestettä jos risotto on kiehunut liian kuivaksi.

Sekoita lopuksi risoton joukkoon parmesaaniraaste ja parsat ja mausta se mustapippurilla.  Viimeistele risotto silputulla ruohosipulilla ja tarkoile heti.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

"No siitä tuli parempaa kuin ihan huonoo", totesi keittiömestari. Hauska lentävä lausahdus jäi elämään meidän keittiöön. Parempaa kuin ihan huonoo on rentoa kotikokkailua raaka-aineita kunnioittaen pilke silmäkulmassa.

 

Blogissa häärää Annukka ja Micke. Kotikokkaus on yhteinen harrastuksemme, jota teemme välillä kiireessä ja välillä ajan kanssa intohimolla. Kokkaamme tavallista kotiruokaa, rakastamme grillailua ja panostamme illanistujaisten herkkuihin. Tervetuloa mukaan meidän makumaailmaan!

Teemat

Blogiarkisto

2018
2015
2014

Kategoriat