Kirjoitukset avainsanalla karitsa

Meillä syödään Pääsiäisenä karitsaa vähintään kahdella aterialla. Kestosuosikit kuuluvat pääsäispöytään, mutta joka vuosi on kiva testata myös joku uusi karitsaresepti. Tällä kertaa testiin valikoitui Pirkka -lehdessä ollut yrteillä, pähkinöillä ja aprikooseilla täytetty karitsanfile. Ohjetta tuunattiin meidän keittiössä pikkiriikkisen ja olimme tyytyväisiä lopputulokseen.

Tässä ohjeessa kiehtoi erityisesti se miten yrttien, pähkinän ja aprikoosin yhdistelmä toimii karitsan lihan kanssa. Yrtit tunnetusti kuuluvat karitsan kaveriksi ja tähän ruokaan aprikoosi toi kivasti hitusen makeutta suolaisen lihan makua täydentämään.

Yrteillä, pähkinöillä ja aprikooseilla täytetty karitsanfile 4lle

500-600 g karitsan ulkofileetä

Marinadi:
oliiviöljyä
1 yksikyntinen valkosipuli
tuoretta timjamia

Täytetahna:
1 dl kokonaisia hasselpähkinöitä
1/2 ps (à 200 g) kuivattuja pehmeitä aprikooseja
1 ruukku (2 dl) tuoretta oreganoa tai timjamia
1/2 ruukkua basilikaa

Mausteeksi:
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
2 rkl voita paistamiseen

Marinoi karitsanfileet edellisenä päivänä. Lorauta lihojen päälle oliiviöljyä sekä kuorittu ja pilkottu valkosipuli. Lisää vielä nippu tuoretta timjamia ja sekoita. Anna marinoitua yön yli. Nosta ulkofileet huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen valmistusta. Leikkaa fileet pitkältä sivulta auki, mutta älä leikkaa niitä kahteen osaan. Fileen tulisi aueta kirjamaisesti keskeltä. Taputtele filee tasaiseksi ja mausta suolalla ja pippurilla.

Paahda hasselpähkinät pannulla, kunnes ne alkavat saada väriä. Kumoa ne puhtaan keittiöpyyhkeen päälle ja rullaa pähkinöitä pyyhkeen välissä. Näin kuoret irtoavat pähkinöistä. Kaikki kuoret eivät tälläkään keinolla lähde, mutta se ei haittaa.

Hienonna pähkinät veitsellä tai jauha ne rouheaksi muruksi sauasekoittimella. Hienonna myös aprikoosit ja yrtit ja mausta tahna suolalla ja mustapippurilla. Jaa täyte fileiden keskelle ja painele se tiukasti lihan pintaan. Kääri fileet rullaksi pitkän sivun suuntaisesti ja kiinnitä saumakohta cocktailtikuilla tai sido fileet paistilangalla. Grillaa fileisiin kaunis paistopinta ja kypsennä kunnes lihojen sisälämpötila on 52 astetta. Tällöin file jää kunnolla meduimiksi. Jos haluat kypsempää lihaan, kypsennä 55 asteeseen.  Voit paistaa lihoihin paistopinnan myös paistinpannulla ja kypsentää lihan haluttuun kypsyysasteeseen 150 asteisessa uunissa. Poista cocktailtikut tai lanka ja leikkaa liha viipaleiksi. Tarjoa karitsa lohkoperunoiden ja salaatin kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hyvää syntymäpäivää Parempaa kuin ihan huonoo! Tämä blogi on jo kaksi kokonaista vuotta vanha, wau! Juhlan kunniaksi postaus kielen mennessään vievistä karitsanpotkista. Hyvää Joulua -kirja on näin Joulun alla ollut aika ahkerassa käytössä. Uunissa haudutetut karitsanpotkat ovat juhlava ja ai että, niin helppo ruoka valmistaa! Ainekset ladotaan pataan ja sitten vaan odotellaan kun herkullinen tuoksu valtaa kodin ja päästään pöydän ääreen. Jos Joulun pyhinä kaipaa vaihtelua Joulupöytään, tämä on loistava valinta. Potkat toimisivat hyvin myös esimerkiski Uuden Vuoden juhlaillallisella. Meitä oli vain kolme syöjää, joten kasasin padan samoilla aineksilla, mutta vain kolmella potkalla.

Haudutetut karitsanpotkat neljälle

4 karitsan potkaa
1 rkl kokonaisia maustepippureita
pari oksaa salviaa
pari oksaa rosmariinia
4 valkosipulinkynttä halkaistuna
5 salottisipulia lohkoina
1 palsternakka paloiteltuna
2 porkkanaa paloiteltuna
1 rkl karkeaa merisuolaa
4 dl punaviiniä
vettä

Laita karitsanpotkat isoon uunipataan. Kuori porkkanat, sipulit ja palsternakka ja paloittele ne. Lisää kaikki ainekset pataan ja kaada lopuksi pataan vettä niin että potkat juuri ja juuri peittyvät. Hauduta potkia kannen alla 150 asteessa 3-4 tuntia. Liha ottaa punaviinistä kauniin värin ja kypsyy tuossa ajassa täydellisen lohkeilevaksi. Tarjoile esim. valkosipuliperunoiden tai perunamuusin kera ja nauti ihanasta talviruuasta.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Chili-pekonipasta sai kunnian olla "pastataivassarjan" ensimmäinen pasta, Avocadopasta oli toinen. Toistaiseksi viimeisenä osana "pastataivassarjaa" on karitsanfilepasta, joka oikeutetusti pääsee pastataivas -kerhoon. Nämä kolme pastaa ovat elämämme parhaat itsetehdyt pastat, kaikki Safkaa -kirjoista. Jokaista pastaa yhdistää selkeä makumaailma, jossa raaka-aineet täydentävät toisiaan ja maut ovat taivaallisen hyviä. Pitkän grillikauden jälkeen alkaa enemmän ja enemmän tekemään mieli "talviruokaa" ja tämä lammaspasta onkin täydellinen ruoka vaikka perjantai-illalle työviikon päätteeksi. Muista vaan aloittaa pastan teko marinoimalla lihat jo edellisenä iltana.

Karitsanfilepasta neljälle

400 g lampaan ulkofilettä
suolaa
mustapippuria
2 salottisipulia
2-4 valkosipulinkynttä
8 kirsikkatomaattia
kourallinen lehtipersiljaa (tavallinenkin käy jos lehtipersiljaa ei löydy kaupasta)
2 rkl oliiviöljyä
4 rkl voita
2 timjaminoksaa
1 rosmariininoksa
2 rkl soijakastiketta
1 1/2 dl valkoviiniä
n. 400 g pastaa parmesaania

Alkuperäisessä ohjeessa lihaa ei marinoida, mutta meidän keittiössä lampaalle annetaan valmiiksi jo vähän makua samoista mauista kuin itse ohjeessa. Lorauta lampaan fileille oliiviöljyä, lisää joukkoon pilkottua valkosipulia sekä muutama oksa timjamia. Anna maustua yön yli. Ota lammas huoneenlämpöön noin tuntia ennen ruuan valmistusta. Leikkaa liha kuutioiksi, mausta suolalla ja pippurilla.

Viipaloi salottisipuli ohuiksi renkaiksi, raasta valkosipuli, puolita kirsikkatomaatit ja silppua persilja. Kaada öljy isolle, kuumalle pannulle, ruskista lihaan kaunis pintaväri ja nosta lihat lautaselle. Laske lämpöä liedellä ja kuullota sipulit voissa. Lisää joukkoon kokonaiset timjaminoksat, rosmariininoksa, soijakastike ja valkoviini. Keitä hetki, kunnes suurin osa nesteestä on haihtunut. Keitä pasta al denteksi hyvin suolatussa vedessä. Ota pari desiä keitinvettä talteen ennen pastan valuttamista. Nappaa timjaminoksat ja rosmariininoksa pois kastikkeesta. Lisää pastakastikkeeseen kirsikkatomaatit, persilja, lihat ja lautaselle kertynyt lihaneste. Laita täydelle teholle puoleksi minuutiksi. Kaada valutettu pasta pannulle ja tarvittaessa lisää loraus pastan keitinvettä. Mausta pasta suolalla ja pippurilla ja viimeistele parmesanilla. Nauti pasta heti hyvän punaviinin kera. Loistava tapa aloittaa viikonloppu, kohtahan on taas jo perjantai!

lammas, karitsa, file, timjami, valkosipuli

salottisipuli

lammas, kartista, karitsanfile, file, safkaa 2, valkosipuli, timjami


persilja, lehtipersilja, kirsikkatomaatti

lampaanfile, lammas, karitsa, karitsanfile

lammas, karitsa, lampaanfile, karitsanfile, paistopinta, ruskistus

salottisipuli, kuullotettu sipuli

salottisipuli, timjami, rosmariini, valkoviini, pastapohja

lammaspasta, karitsanfilepasta, lehtipersilja, kirsikkatomaatti

lammaspasta, karitsanfilepasta, pasta

lammaspasta, karitsanfilepasta, pasta

lammaspasta, karitsanfilepasta, pasta

lammaspasta, karitsanfilepasta, pasta

Kommentit (4)

Kaksi kotikokkia Pakilasta
1/4 | 

Meidän makuun muuten ainesmääristä - teimme ohjeesta puolikkaan setin kahdelle hengelle. Ja vaikka pastan puolitti, niin sitä oli siltikin PALJON. Tomaatteja lisätään ensi kerralla enemmän.

Tomaatteja lisää kehiin vaan! Mekin aina vähän sovelletaan, mutta päätettiin että julkaistaan ohje niin kuin ammattilaiset ovat sen luoneet :) Me ei ikinä laiteta pastaa niin paljon kuin ohjeissa on, koska sitä tulee usein valtavasti! Mutta on vaikea lähteä sanomaan mikä on hyvä määrä kellekin, joten siksi noudatettu tuossa alkuperäistä linjausta. Varsinkin minä olen sellainen kastikeihminen, että pitää olla enemmän kastiketta kuin pastaa.. :D

Kaksi kotikokkia Pakilasta
3/4 | 

Oli kyllä tosi maukasta - ja eri ruoka-aineet ja mausteet erottuivat toisistansa! Kotikokki nro 2 antoi pisteet erityisesti kotiin tomaateista. Tämä jää meidän vakiokokkailuihin (pastataivaan järjestys on muuten 2, 3 ja 1) :)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

"No siitä tuli parempaa kuin ihan huonoo", totesi keittiömestari. Hauska lentävä lausahdus jäi elämään meidän keittiöön. Parempaa kuin ihan huonoo on rentoa kotikokkailua raaka-aineita kunnioittaen pilke silmäkulmassa.

 

Blogissa häärää Annukka ja Micke. Kotikokkaus on yhteinen harrastuksemme, jota teemme välillä kiireessä ja välillä ajan kanssa intohimolla. Kokkaamme tavallista kotiruokaa, rakastamme grillailua ja panostamme illanistujaisten herkkuihin. Tervetuloa mukaan meidän makumaailmaan!

Teemat

Blogiarkisto

2018
2015
2014

Kategoriat