Kirjoitukset avainsanalla pataleipä

No olihan se testattava. Nimittäin pataleipä, sen verran kovasti siitä on kohistu ympäriinsä. Mistä on siis kyse?

No kyseessähän on helppotekoinen leipä, joka valmistetaan padassa. Ideana on, että taikinaa ei vaivata ollenkaan, vaan se tekeytyy itsekseen huoneenlämmössä.  Nopeasti tämä herkku ei synny, sillä taikinan täytyy nousta minimissään 12 tuntia. Tämä hoituu kätevästi vaikka yön aikana. Reseptin luin ensimmäisenä Ruokasurffausta -blogista.

Taikina:
1 tl kuivahiivaa (käytä ainoastaan kuivahiivaa, tuore hiiva ei käy tähän!)
7 dl vehnäjauhoja
2 tl suolaa
3,5 dl reilusti kädenlämpöistä vettä (n. 42 astetta).

Sekoita puuhaarukalla kuivat aineet ja lisää pikkuhiljaa lämmin vesi joukkoon. Älä vaivaa taikinaa, sekoita vaan taikina hyvin sekaisin. Peitä taikinakulho kelmulla ja anna taikinan tekeytyä huoneenlämmössä 12-22 tuntia. Noussut taikina on hauskasti kuplainen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kun taikina on kohonnut vähintään minimiajan, kaada se jauhoitetulle alustalle ja tee siitä ripeästi pyöreähkö taikinapallo. Älä edelleen vaivaa taikinaa. Anna taikinan nousta vielä 30 min liinan alla. Tänä aikana kuumenna uuni 200 asteeseen ja anna padan lämmetä uunissa tuon samat 30 minuuttia. Ota pata pois uunista ja nosta leipätaikina kuumaan pataan. Pieni sihahdus kuuluu asiaan! Taikina on ideaali 3 l padalle, meidän pata on 4 l, näin ollen leivästä tulee vähän laakeampi. Laita padan kansi päälle ja paista uunissa 30 minuuttia. Tämän jälkeen ota kansi pois ja paista vielä 15 min. Leipä lähtee padasta ihan vain nostamalla. Parhaimmillaan tuore leipä on tietysti heti lämpimänä ja voin kera nautittuna.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Leipä oli mielestämme todella hyvää ja tuunausajatuksia tuli heti mieleen. Sämpyläjauhoja osaksi jauhomäärää ja vaikka auringonkukansiemeniä sekaan. Tätä versiota testataan seuraavaksi, kun pataleipää tehdään. Leipä on tosiaan helppo tehdä, mutta kyllähän se saman ajan vie kun vaikka perussämpylöiden teko. Meillä oli vaikeuksia muistaa tehdä taikina illalla valmiiksi, joten muistilapun avulla tämä herkku vihdoin syntyi :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

"No siitä tuli parempaa kuin ihan huonoo", totesi keittiömestari. Hauska lentävä lausahdus jäi elämään meidän keittiöön. Parempaa kuin ihan huonoo on rentoa kotikokkailua raaka-aineita kunnioittaen pilke silmäkulmassa.

 

Blogissa häärää Annukka ja Micke. Kotikokkaus on yhteinen harrastuksemme, jota teemme välillä kiireessä ja välillä ajan kanssa intohimolla. Kokkaamme tavallista kotiruokaa, rakastamme grillailua ja panostamme illanistujaisten herkkuihin. Tervetuloa mukaan meidän makumaailmaan!

Teemat

Blogiarkisto

2018
2015
2014

Kategoriat