Kirjoitukset avainsanalla pataruokaa

Haudutetut possunposket ovat herkullista slow foodia! Haudutukseen kuluu useita tunteja, mutta se on sen arvoista. Suussa sulava,  supermurea liha on aivan ihanaa ja ajan kanssa haudutetusta pataliemestä valmistettu kastike maistuu todella täyteläiselle. Me löysimme possunposkia Wotkinsin tehtaanmyymälästä, mutta tähän pataan käy yhtälailla mikä tahansa muu patoihin sopiva, haudutusta kestävä liha. Ohjeeseen inspiroiduttiin googelttamalla lukuisia eri ohjeita ja niiden pohjalta loimme oman version haudutetuista possunposkista. Ehdottomasti jatkoon!

Haudutetut possunposket punaviinissä (8 hlö)

2 kg possuposkia
3 porkkanaa
15 pientä shalottisipulia
2 yksikyntistä valkosipulia
2 oksaa tuoretta rosmariinia
nippu tuoretta timjamia
1 laakerinlehti
1 kanelitanko
n. 20 kokonaista maustepippuria
2 tl savustettua paprikajauhetta (sweet)
suolaa (suoraan poskille ja min. 1 tl suoraan pataan)
mustapippuria poskien päälle
2 rkl ruokosokeria
6 dl lihalientä
n. 7 dl punaviiniä (säästä pari dl kastikeentekovaiheeseen)
voita ja oliiviöljyä poskien ruskistukseen
Maizenaa kastikkeen suurustukseen

Ota possunposket hyvissä ajoin huoneenlämpöön ennen ruskistusta. Poista possunposkista kalvot ja isommat näkyvät rasvat. Kuumenna pannulla voi ja oliiviöljy tirisevän kuumaksi ja ruskista possuposkiin kaunis väri pintaan. Ruskista posket parissa erässä, mausta suolalla ja mustapippurilla. Nosta ruskistetut posket pataan.

Laita pannulle kuoritut ja isohkoiksi pakoiksi pilkotut porkkanat sekä kuoritut ja puolitetut salottisipulit (puolet ohjeen määrästä). Anna hiukan ruskistua. Pienennä lämpöä ja lisää joukkoon yrtit ja muutamaan palaan leikatut kuoritut valkosipulit ja mausta savustetulla paprikajauheella. Kaada 2 dl punaviiniä pannulle, sekoita  ja kaada koko setti pataan. Lisää pataan 3 dl punaviiniä sekä lihaliemi. Lihaliemen määrää voit säädellä niin että lihat peittyvät kunnolla. Lisää pataan vielä 1 tl suolaa, kanelitanko, laakerinlehti ja kokonaiset maustepipppurit. Anna padan hautua 100 asteisessa uunissa vähintään 3 tuntia. Tarkista aika ajoin kaipaako pata lihaliemitäydennystä. Lihojen on hyvä pysyä nesteessä koko haudutuksen ajan.

Haudutuksen jälkeen nosta lihat varovasti pois padasta lautaselle odottamaan ja siviilöi jäljelle jäänyt liemi. Kaada liemi takaisin kattilaan, lisää joukkoon viimeiset 2 dl punaviiniä ja suurusta kastike Maizenalla pakkauksen ohjeen mukaan. Lisää lihat takaisin pataan ja lisää joukkoon vielä loput kuoritut ja puolitetut salottisipulit. Tarkista kastikkeen maku ja lisää tarvittaeessa suolaa. Anna hautua 100 asteisessa uunissa vielä 1-2 tuntia. Tarjoile possupata perunamuusin, ruusukaali-lehtikaalipaistoksen ja salaatin kanssa.

Vinkki! Koska haudutus vie aikaa, sen voi jakaa vaikkapa kahdelle eri päiville. Me haudutimme ensin pataa tuon ensimmäiset 3 tuntia ja sen jälkeen jäähdytimme padan ja annoimme sen tekeytyä yön yli jääkaapissa. Tarjoilupäivänä siivilöimme ja suurustimme liemen kastikkeeksi ja hadutuimme sen seuraavat pari tuntia. Oikein hyvä näinkin!

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olen valmistanut tätä suussa sulavan herkullista venäläistä hirvipataa joskus vuosia ja vuosia sitten sisareni kanssa. Muistan kun hirvipaisti oli niin suuri, että se piti jakaa kahteen eri pataan :) Silläkin kerralla pata tuli syötyä viimeistä palaa myöden, ei tosin yhdellä kertaa! Ohje on peräisin vuosien takaisesta Glorian Ruoka & Viini -lehdestä.

Pakkasesta löytyy muutama hirvipasti ja me päätimme taannoin tehdä isoimmasta venäläistä hirvipataa Uudeksi Vuodeksi. Muutaman tunnin haudutus takaa supermurean lihan ja kastikkeen maut ovat tiivistyneet upeaksi kokonaisuudeksi. Tämä pata todella sai vuolaat kiitokset vierailtamme ja täytyy sanoa että itsekin olin ihan myyty siitä kuinka hyvää pata olikaan. Tätä pian uudestaan ♥ Jos sinulla ei ole hirveä saatavilla, niin pata onnistuu loistavasti myös naudan paistista.

Venäläinen hirvipata 6:lle

1 kg hirven sisä- tai ulkopaistia
3 sipulia
4 valkosipulinkynttä
2 venäläistä suolakurkkua
voita lihan ruskistamiseen
3 rkl hunajaa
mustapippuria
2 tl cayennepippuria tai savupaprikamaustetta
3 rkl vehnäjauhoja
5 dl voimakasta lihalientä
1 pkt Aura gold sinihomejuustoa
240 g smetanaa
(tarvittaessa ripaus suolaa)

Kuori ja pilko sipulit pieniksi kuutioiksi ja kuutioi myös suolakurkut. Kuutioi liha noin 3x3 cm kokoisiksi paloiksi. Paista padassa lihoihin kaunis väri voissa. Lisää sipulit ja hunaja. Sekoita hyvin ja lisää kuutioidut suolakurkut. Jatka paistamista noin 5 minuuttia. Mausta pippureilla. Ripottele joukkoon vehnäjauhot ja paista niitä käännellen muutama minuutti. Lisää lihaliemi ja murustele juusto joukkoon. Sekoita kunnes juusto sulaa ja lisää lopuksi smetana. Peitä pata kannella ja nosta se 150 asteiseen uuniin. Anna padan muhia vähintään 2 tuntia, me pidimme pataa uunissa 3,5 tunia. Tässä ajasta lihasta tuli ihan supermureaa.

Ota haudutuksen loppuvaiheessa kansi padan päältä pois ja anna padan olla vielä hetki uunissa, jotta pinta saa väriä ja kastike kiehuu hieman kasaan. Maista kastiketta ja lisää tarvittaessa suolaa. Tarjoa pata perunamuusin tai keitettyjen perunoiden kera. Vesi herahtaa kielelle jo pelkästä kuvasta!

Vinkki! Uuden Vuoden ruokapöydässä oli myös nuoria syöjiä, jotka eivät niin pidä sinihomeesta tai suolakurkusta. Teimme pieneen pataan erikseen version, jossa nämä ainesosat jäivät pois. Kastikkeeseen tuli lihaliemen lisäksi kunnon loraus kermaa ja pari rkl smetanaa. Tyhjäksi meni tämäkin pata :)

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Hyvää syntymäpäivää Parempaa kuin ihan huonoo! Tämä blogi on jo kaksi kokonaista vuotta vanha, wau! Juhlan kunniaksi postaus kielen mennessään vievistä karitsanpotkista. Hyvää Joulua -kirja on näin Joulun alla ollut aika ahkerassa käytössä. Uunissa haudutetut karitsanpotkat ovat juhlava ja ai että, niin helppo ruoka valmistaa! Ainekset ladotaan pataan ja sitten vaan odotellaan kun herkullinen tuoksu valtaa kodin ja päästään pöydän ääreen. Jos Joulun pyhinä kaipaa vaihtelua Joulupöytään, tämä on loistava valinta. Potkat toimisivat hyvin myös esimerkiski Uuden Vuoden juhlaillallisella. Meitä oli vain kolme syöjää, joten kasasin padan samoilla aineksilla, mutta vain kolmella potkalla.

Haudutetut karitsanpotkat neljälle

4 karitsan potkaa
1 rkl kokonaisia maustepippureita
pari oksaa salviaa
pari oksaa rosmariinia
4 valkosipulinkynttä halkaistuna
5 salottisipulia lohkoina
1 palsternakka paloiteltuna
2 porkkanaa paloiteltuna
1 rkl karkeaa merisuolaa
4 dl punaviiniä
vettä

Laita karitsanpotkat isoon uunipataan. Kuori porkkanat, sipulit ja palsternakka ja paloittele ne. Lisää kaikki ainekset pataan ja kaada lopuksi pataan vettä niin että potkat juuri ja juuri peittyvät. Hauduta potkia kannen alla 150 asteessa 3-4 tuntia. Liha ottaa punaviinistä kauniin värin ja kypsyy tuossa ajassa täydellisen lohkeilevaksi. Tarjoile esim. valkosipuliperunoiden tai perunamuusin kera ja nauti ihanasta talviruuasta.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

"No siitä tuli parempaa kuin ihan huonoo", totesi keittiömestari. Hauska lentävä lausahdus jäi elämään meidän keittiöön. Parempaa kuin ihan huonoo on rentoa kotikokkailua raaka-aineita kunnioittaen pilke silmäkulmassa.

 

Blogissa häärää Annukka ja Micke. Kotikokkaus on yhteinen harrastuksemme, jota teemme välillä kiireessä ja välillä ajan kanssa intohimolla. Kokkaamme tavallista kotiruokaa, rakastamme grillailua ja panostamme illanistujaisten herkkuihin. Tervetuloa mukaan meidän makumaailmaan!

Teemat

Blogiarkisto

2018
2015
2014

Kategoriat