Kirjoitukset avainsanalla piimäjuusto

Joulukinkku on must, se kuuluu ehdottomasti meidän joulupöytään. Rakastan joulua ja siihen liittyviä perinteitä ja nykyään ruoka on aikalailla tärkein osa joulua joulukuusen lisäksi, lahjoja unohtamatta ;) Myös ruokien painopiste on enemmän ja enemmän alkupalapöydän kaloissa ja niihin liittyvissä herkuissa.

Tosin meidän jouluun on aina kuulunut yksi herkku ylitse muiden - piimäjuusto! Kinkku ja piimäjuusto jakakoot meidän perheen joulun kuninkuuden :)

PIIMÄJUUSTO

3 l punaista maitoa
1 l rasvatonta piimää
3 kananmunaa
suolaa

Nosta piimä ja munat hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Sekoita omassa kuhossa piimä ja munat puuharukalla keskenään. Kaada maito 5 litran kattilaan ja kuumenna se 94 asteiseksi KOKO AJAN puuharukalla sekoittaen. Itse käytän tässä paistomittaria apuna, kokeneet juustokonkarit tekevät fiiliksen mukaan. 94 astetta on havaittu juuri täydelliseksi lämpötilaksi jolla juustomassa onnistuu hyvin. Kun lämpötila saavutetaan, kaada piimä-munaseos kuumaan maitoon, ota levy pois päältä ja anna juuston tekeytyä levyn jälkilämmössä 30 min. Jos sinulla on induktioliesi, juustomassa ei tahdo tekeytyä samalla tavalla kuin tavallisella liedellä. Itse pidän levyä tekeytymisen ajan ykkösellä, jotta juustomassa tekeytyisi paremmin.

Kun juusto on tekeytynyt, se nostellaan reikäkauhalla sideharsolla vuorattuun siivilään, joka asetetaan ison kulhon päälle. Lisää tasaisin väliajoin juustomassaan suolaa. Valmis massa saa olla hitusen liian suolaista, sillä suolaa valuu nesteen mukana juustomassasta pois. Suola pitää huolen myös juuston säilymisestä. Kun massa on kokonaan siivilässä, se kannattaa sekoittaa huolellisesti lusikalla ja tarkistaa vielä onko juustossa riittävästi suolaa.

Tämän jälkeen loppu sideharso kiedotaan juuston päälle ja laitetaan juusto painumaan. Laita pienen lautasen päälle ensin vaikka puolillaan oleva maitotölkki painoksi ja lisää painoa pikkuhiljaa. Juusto saa painua puolesta tunnista tuntiin. Sen jälkeen juusto kumotaan tarjoilulautaselle ja siirretään kylmään odottamaan tarjoilua. Juusto kannattaa kelmuttaa ja pussittaa huolellisesti, sillä se ottaa herkästi jääkaapista itseensä makuja.

juustoaineet_660

juusto tekeytyy vol 2_660

 juustoa vuokaan_660

valmis juusto_660

Juustotehtailun jälkeen koristeltiin vielä muutama pipari :)

piparit_660

Joulun jälkiruoka, mokka creme brulee sujahti juuri uuniin ja sitten tämän päivän ruokasavotta alkaakin olemaan tässä. Rauhallista ja maistuvaa Joulua kaikille!
Annukka & Micke

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

"No siitä tuli parempaa kuin ihan huonoo", totesi keittiömestari. Hauska lentävä lausahdus jäi elämään meidän keittiöön. Parempaa kuin ihan huonoo on rentoa kotikokkailua raaka-aineita kunnioittaen pilke silmäkulmassa.

 

Blogissa häärää Annukka ja Micke. Kotikokkaus on yhteinen harrastuksemme, jota teemme välillä kiireessä ja välillä ajan kanssa intohimolla. Kokkaamme tavallista kotiruokaa, rakastamme grillailua ja panostamme illanistujaisten herkkuihin. Tervetuloa mukaan meidän makumaailmaan!

Teemat

Blogiarkisto

2018
2015
2014

Kategoriat

Instagram