Kirjoitukset avainsanalla lakritsi

Vadelma ja lakritsi, mikä täydellinen makucombo! Tästä makuyhdistelmästä syntyi idea vadelma-lakritsijuustokakkuun, joka paitsi näyttää ihanalle, on suussa sulavaa herkkua. Kakku on myös siitä ihana tarjottava, että se kannattaa valmistaa päivää ennen tarjoilua. Näin ollen tarjoilupäivälle jää siis ainoastaan valmiin kakun koristelu. Helppoa, nopeaa ja kätevää vai mitä?

Vadelma-lakritsijuustokakku

Pohja:
200 g Digestive-keksejä
100 g voisulaa

Täyte:
600 g maustamatonta tuorejuustoa (esim. Philadelphia)
2,5 dl sokeria
3 kpl kananmunia
2 tl vaniljasokeria
200 g ranskankermaa
3 tl raakalakritsirouhetta
n. 15-20 lakupalaa kolmeen osaan leikattuna (esim. Panda)
1-2 rasiaa tuoreita vadelmia puolitettuna

Koristeluun:
vadelmia
tuoretta lakritsia

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Tee ensin pohja. Murskaa keksit ja sekoita ne voisulan kanssa. Painele seos leivinpaperilla vuoratun irtopohjaisen vuoan pohjalle ja reunoille (halkaisija noin 23 cm). Puolita vadelmat ja viipaloi lakupalat. Asettele vadelmat tasaisesti keskipohjan päälle ja lisää päälle vielä lakupalat. Nosta vuoka jääkaappiin jähmettymään täytteen valmistuksen ajaksi.

Laita tuorejuusto kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella noin minuutin ajan. Sekoita joukkoon sokeri ja jatka vatkaamista vielä hetki. Lisää munat seokseen yksitellen vatkaten. Lisää vaniljasokeri, ranskankerma ja raakalakritsirouhe ja vatkaa sekaisin. Kaada täyte pohjan päälle ja paista uunin alatasolla n. 45 min. Katkaise uunista virta ja anna kakun kypsyä jälkilämmössä, uuninluukku hieman raollaan noin 1 tunti.

Peitä kakku kevyesti kelmulla ja nosta kakku jääkaappiin hyytymään vähintään 4 tunniksi tai mielellään yön yli. Ennen tarjoilua koristele kakku tuoreilla vadelmilla ja lakupaloilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Paras syy leipomiselle on mielestäni kylään tulevat ystävät tai sukulaiset! Meillä he monesti joutuvat myös koekaniineiksi uusille reseptitestauksille. Viimeksi testattiin ystäväporukalla pakastettu mustikka-lakritsikakku, joka kyllä hurmasi jokaisen syöjän. Mustikan ja lakun yhdistelmä on taatusti herkullinen ja tässä kakussa viehätti myös se, että kakun voi tehdä pakkaseen valmiiksi hyvin pariakin päivää ennen tarjoilua. Tämä jättää ihanasti enemmän aikaa ystävien kanssa pöydän äärellä istuskeluun, tarjoiluista tinkimättä. Ohje on alunperin kesän 2018 Kodin kuvalehdestä.

Pakastettu mustikka-lakritsikakku

Pohja:
200 g digestivekeksejä
75 g voita
1 tl raakalakritsijauhetta (Urtekram)

Täyte:
1 prk (397 g) kondensoitua maitoa (jääkaappikylmää)
4 dl kuohukermaa
noin 2 tl raakalakritsijauhetta

Mustikkahilloke:
½ l mustikoita
¾ dl sokeria
1 rkl sitruunamehua
1 rkl vettä

Koristeet:
pensasmustikoita
lakritseja
lakritsijauhetta

Keitä ensin mustikkahilloke. Mittaa mustikat, sokeri, sitruunamehu ja vesi kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä välillä sekoittaen noin 10 minuuttia. Anna hillokkeen jäähtyä.

Tee seuraavaksi pohja. Murskaa keksit kuhossa puunuijalla. Lisää joukkoon raakalakritsijauhe ja sekoita. Sulata voi ja valuta keksimurskan joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (Ø 20 cm) pohjan ja reunan väliin. Taputtele keksimurska vuoan pohjalle ja reunoille muutaman sentin korkeuteen. Nosta jääkaappiin tai pakastimeen täytteen valmistuksen ajaksi.

Lusikoi kondensoitu maito vatkauskulhoon ja mittaa joukkoon myös kerma. Jos tosiaan jäähdytät kondensoidun maidon jääkaapissa ennen vatkaamista, se vaahtoutuu nopeammin. Vatkaa maito ja kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Mausta seos lakristajauheella ja tarkista maku. Itse taisin laittaa vielä puoli tl lisää jauhetta näin lakritsan ystävänä. Kaada täyte keksipohjan päälle vuokaan. Tiputtele päälle vajaa puolet mustikkahillokkeesta. Sekoita haarukalla muutamin vedoin, jotta täyte ja hilloke raidoittuvat.

Pakasta kakkua vähintään viisi tuntia tai yön yli. Jäätelökakun voi nostaa suoraan pakastimesta tarjolle, mutta tarjoiluun on syytä varata kunnon veitsi, jotta keksipohja leikkautuu. Koristele kakku pensasmustikoilla, lakupaloilla ja lakritsijauheella. 

Vinkki! Ylijäänyt mustikkahillo sopii hyvin vaikka aamupalalle maustamattoman jogurtin kaveriksi!

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

En ole koskaan tehnyt granolaa aikaisemmin. Monesti se on houkuttanut, mutta aina jäänyt jostain syystä tekemättä. Selailin pitkästä aikaa ehkä maailman kauneinta keittokirjaa, Brunssikirjaa ja silmiini osui mm. lakritsigranolan ohje. LAKRITSIgranola, ei voi olla kuin hyvää! Jotenkin ohjeen helppous vallan yllätti, tässähän vaan sekoitellaan aineet keskenään ja paahdetaan granola uunissa kypsäksi. Ja ai että mikä ihana tuoksu valtaa koko kodin granolan paistamisen jälkeen.

Lakritsigranola n. 1/2 l valmista granolaa

2,5 dl kaurahiutaleita
0,5 dl kurpitsansiemeniä
1 dl pekaanipähkinöitä
0,5 tl suolaa
1 rkl lakritsijauhetta
1/3 dl vaahterasiirappia (tai siirappia tai hunajaa)
1/3 dl rypsiöljyä

Lämmitä uuni 165 asteiseksi. Sekoita kaikki ainekset kulhossa keskenään. Levitä granola leivinpaperille uunipellille ja paista uunin keskitasossa n. 15 min. Tarkkaile granolaa loppuvaiheessa, ettei se pääse kärähtämään. Meidän uuni on aika tehkoas, toisessa uunissa granola saattaa vaatia pikkusen enemmän paistoaikaa. Nauti granolasta ihan sellaisenaan tai esim. maustamattoman jogurtin tai vadelmajogurtin kanssa. Granola säilyy huoneenlämmössä 1-2 kuukautta.

Vinkki! Brunssikirjassa ohjeistettiin myös, että jos pidät enemmän myslistä, niin se valmistuu vielä helpommalla! Jätä aineksista pois vaahterasiirappi ja rypsiöljy. Sekoita muut aineet ja mysli on valmista!

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Kirpeän herkullinen lakka, lakritsijauhe ja turkinpippuri. Mielenkiintoiselta kuulostava yhdistelmä. Lakka on yksi lempimarjoistani ja olen salmiakin sekä lakritsin ystävä, joten turkinpippurilla maustettu lakkavanukas kuulosti todella houkuttelevalta. Ja ehkä vähän jännältäkin, mitenhän maut sopisivat yhteen? Lakka ja turkinpippuri kyllä, mutta lakritsikin vielä? Lopputulos on herkullisen erilainen. Lakka ja turkinpippuri ovat todellakin hyvä combo ja raakalakritsijauhe vanukkaan pinnalla korostaa hyvää makuyhdistelmää. Ihanan helppo, maukas ja vähän erilainen, talvinen jälkiruoka! Ohje on peräisin K Ruoka -lehdestä.
 

Turkinpippurilla maustettu lakkavanukas (6-8 annosta)

2 dl vispikermaa
2 pkt Creme Bonjour lakkatuorejuustoa
2-3 rkl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
4 liivatelehteä
1 rkl sitruunanmehua

Koristeluun:
1-2 dl sokeroituja lakkoja tai lakkahilloa
n. 1 dl Fazerin turkinpippurirouhetta
n. 1 rkl raakalakritsijauhetta, esim. Urtekram

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa vispikerma pehmeäksi vaahdoksi. Vatkaa lakkatuorejuustot ja sokerit kermavaahdon joukkoon. Kuumenna sitruunanmehu ja tilkka vettä (n. 1 rkl) kiehuvaksi. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja liota ne kuumaan sitruunanmehuun. Anna jäähtyä hetki ja lisää liivateseos ohuena nauhana tuorejuustomassaan kokoajan sekoittaen. Jaa vanukasmassa pieniin annoskulhoihin tai juomalaseihin. Anna vanukkaiden hyytyä jääkaapissa vähintään pari tuntia tai yön yli. Koristele vanukkaat ennen tarjoilua. Sirottele vanukkaiden pinnalle raakalakritsijauhetta, asettele seuraavaksi lakat tai lakkahillo ja viimeistele turkinpippurirouheella.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

"No siitä tuli parempaa kuin ihan huonoo", totesi keittiömestari. Hauska lentävä lausahdus jäi elämään meidän keittiöön. Parempaa kuin ihan huonoo on rentoa kotikokkailua raaka-aineita kunnioittaen pilke silmäkulmassa.

 

Blogissa häärää Annukka ja Micke. Kotikokkaus on yhteinen harrastuksemme, jota teemme välillä kiireessä ja välillä ajan kanssa intohimolla. Kokkaamme tavallista kotiruokaa, rakastamme grillailua ja panostamme illanistujaisten herkkuihin. Tervetuloa mukaan meidän makumaailmaan!

Teemat

Blogiarkisto

2018
2015
2014

Kategoriat