Kirjoitukset avainsanalla jälkiruoka parempaa kuin ihan huonoo

Erilaiset pataruuat ovat varsinkin talvisesongin suosikkeja. Pataruuat vaativat aikaa, mutta muuten ne ovat ihanan helppoja ja maukkaita ruokia valmistaa. Pienen esikäsittelyn jälkeen ainekset vaan pataan ja pata uuniin hautumaan. Valmis ruoka odottaa uunissa vaikka päivän ulkoilureissun päätteeksi. Eikä pata hermostu, jos se joutuukin odottamaan vaikka tunnin pidempään, kunhan lientä vaan riittää! Tämä riistapata on täyteläinen lihapata, josta riittää isommallekin joukolle. Toki pataan voi käyttää muutakin patoihin sopivia lihoja riistan sijaan. Ohje on alunperin Kotilieden verkkosivustolta.

Riistapata

noin 2 kg kauriin- tai peuranpaistia
2 punasipulia
140 g pekonia
2 porkkanaa
pala selleriä ja palsternakkaa
rosmariinia tai timjamia
rouhittua mustapippuria
1 tl suolaa
4-6 valkosipulinkynttä
öljyä ja voita
(muutama katajanmarja)
1 kuutio riistafondia
2 dl punaviiniä
n. 2 dl vettä

Kuutioi liha ronskeiksi kuutioiksi ja suikaloi pekoni. Lohko sipuli ja kuori valkosipulinkynnet. Kuori ja lohko juurekset. Ruskista lihapalat ja sipulilohkot voin ja öljyn seoksessa. Siirrä lihapalat, sipulit ja juurekset pataan. Lisää mausteet, fondi ja neste. Lisää enemmän nestettä, jos haluat kunnon liemen. Kasviksistakin irtoaa nestettä, samoin lihasta. Me laitoimme tosiaan tuon pari desiä punaviiniä ja vettä niin että kaikki ainekset peittyvät.

Hauduta pataa uunissa 175 asteessa vähintään kolme tuntia. Ennen tarjoilua maista kastiketta. Lisää tarvittaessa suolaa ja lorauta joukkoon vielä hiukan punaviiniä, jos kastike kaipaa lisää makua. Tarjoa pata perunamuusin tai uunijuuresten kanssa.

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pavlova jotenkin kuuluu kesään. Rapea mareki, makea kermavaahto ja tuoreet kauden marjat ovat vaan ihania yhdessä! Ja ovat ne kovin kauniitakin :) Näin Pirkka-lehdessä kuvan nektariini-vadelmapavlovasta ja olin heti täysin myyty! Nektariini on yksi ehdoton suosikkihedelmäni ja vadelma taas lempimarjani. Nämä kaksi ihanaa yhdessä samassa pavlovassa, täydellistä! Tätä herkkua tarjoiltiinkin syntymäpäivieni kunniaksi ja oli kyllä sankarin näköinen jälkkäri!

Nektariini-vadelmapavlova (8-10 annosta)

Marengit:
4 valkuaista
2 dl sokeria
1 tl maissitärkkeys- tai perunajauhoja
1 tl etikkaa

Päälle:
2 prk (à 2 dl) vispikermaa
1 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
3-4 kypsää nektariinia
125 g  tuoreita vadelmia
paahdettuja ja suolattuja pistaasipähkinöitä

Vadelmakastike:
100 g pakastevadelmia
1 rkl vettä
1 rkl muscovadosokeria

Valmista ensin marengit. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Huomioi, että valkuaisten joukossa ei saa olla yhtään keltuaista, silloin marenki ei onnistu. Sekoita maissitärkkelys sokerin joukkoon ja lisää sitä vähän kerrallaan valkuaisvaahtoon jatkaen vatkaamista. Sekoita lopuksi joukkoon vielä etikka ja vatkaa se huolellisesti valkuaisvaahdon joukkoon. 

Levitä leivinpaperi uunipellille ja nostele pellille marenkimassasta 8-10 kekoa. Paista 100 asteessa uunissa noin 1 1/2 - 2 tuntia kunnes marengit ovat päältä rapeita ja sisältä vielä vähän tahmeita. Meiltä tämä otti aikaa tuon 2 h. Anna marenkien jäähtyä.

Mittaa vadelmakastikkeen ainekset pieneen kattilaan ja keitä 2-3 minuuttia. Anna kastikkeen jäähtyä. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta sokerilla ja vaniljasokerilla. Lohko nektariinit ja grillaa niihin raidat kuumalla parilalla. Kuori ja rouhi pähkinät hiukan pienemmäksi.

Asettele marengit tarjoiluvadille. Lisää marenkien joukoon ja päälle kermavaahtoa, grillaatuja nektariineja sekä vadelmia. Lusikoi päälle vadelmakastike ja viimeistele pistaasirouheella. Tarjoile ihana pavlova heti vaikka rosèkuohuvan kera!

Vinkki! Voit myös oikaista ja rakentaa pavlovan valmiista marengeista.

 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

"No siitä tuli parempaa kuin ihan huonoo", totesi keittiömestari. Hauska lentävä lausahdus jäi elämään meidän keittiöön. Parempaa kuin ihan huonoo on rentoa kotikokkailua raaka-aineita kunnioittaen pilke silmäkulmassa.

 

Blogissa häärää Annukka ja Micke. Kotikokkaus on yhteinen harrastuksemme, jota teemme välillä kiireessä ja välillä ajan kanssa intohimolla. Kokkaamme tavallista kotiruokaa, rakastamme grillailua ja panostamme illanistujaisten herkkuihin. Tervetuloa mukaan meidän makumaailmaan!

Teemat

Blogiarkisto

2018
2015
2014

Kategoriat

Instagram