Toffee-karpalokakku on ihanan Jouluinen ja kaunis kakku. Mietin kuumeisesti mitä Joulupöytään tekisin jälkiruuaksi ja Kinuskikissalta löytyi tämä kakku, joka herätti mielenkiinnon. Tosin mielessä kävi, että onkohan tämä aivan supermakea kakku, koska kondensoitu maito on tooooosi makeaa...

Kakku on helppo ja nopea tehdä toffeen keittämistä lukuunottamatta. Tosin kondensoidut maitopurkit kiehuvat itsekseen, ei tarvitse kuin muistaa silloin tällöin kurkkaa kattilaan että siellä on vettä riittävästi. Kinuskin voi keittää valmiiksi, sillä se säilyy keitettynä jääkaapissa ilmeisesti ihan parasta ennen päiväykseen asti. Kaupan hyllystä voi löytyä myös jo valmiiksi keitetty versio, joten sillä oikaisee kivasti!

Kakku on kaunis mutta varoituksen sana, se todella on makea. Eli varmasti riittoisa kakku, sillä pieni pala riittää :) Toki nämä ovat niitä kuuluisia makuasioita, mutta makean ystävälle varmasti täydellinen valinta. Jatkossa itse taidan jättää karpalopäälisestä sokerin lähes kokonaan pois.

Jouluinen toffee-karpalokakku

Toffee:
2 tlk (á 397 g) kondensoitua maitoa tai valmiiksi keitettyä toffeeta (myydään kaupoissa samassa hyllyssä)

Pohja:
150 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Päälinen:
300 g karpaloita
3 rkl perunajauhoja
¾ dl sokeria

Kuumenna vesi isossa kattilassa kiehuvaksi. Upota maitotölkit veteen ja anna kiehua 3 tuntia. Lisää vettä tarvittaessa. Purkeista irronneet etiketit kannattaa kalastella pois, niin kattilan puhdistus on helpompaa. Kaada kuuma vesi kattilasta ja jäähdytä tölkit kylmässä vedessä.

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna hyvin vatkaten. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita joukkoon. Vuoraa irtopohjavuoan (24 cm) pohja leivinpaperilla ja voitele reunat. Levitä taikina kevyesti painellen vuoan pohjalle ja 3 cm matkalta reunoille. Jos taikina uhkaa kovasti tarttua sormiin, niin kostuta käsiä hiukan vedellä. Avaa maitotölkit ja levitä toffee tasaisesti pohjalle.

Sekoita sokeri ja perunajauhot karpaloihin ja kaada ne toffeetäytteen päälle. Paista kakkua uunin keskitasolla 200 asteessa 25-35 min. Jos kakun reunat uhkaavat ottaa liikaa väriä niin suojaa kakku foliolla. Asettele jäähtynyt kakku tarjolle ja kiepauta kakun reunojen ympärille leveä, jouluinen kangasnauha koristeeksi.

 
 
 
 
 
 
 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

"No siitä tuli parempaa kuin ihan huonoo", totesi keittiömestari. Hauska lentävä lausahdus jäi elämään meidän keittiöön. Parempaa kuin ihan huonoo on rentoa kotikokkailua raaka-aineita kunnioittaen pilke silmäkulmassa.

 

Blogissa häärää Annukka ja Micke. Kotikokkaus on yhteinen harrastuksemme, jota teemme välillä kiireessä ja välillä ajan kanssa intohimolla. Kokkaamme tavallista kotiruokaa, rakastamme grillailua ja panostamme illanistujaisten herkkuihin. Tervetuloa mukaan meidän makumaailmaan!

Teemat

Blogiarkisto

2015
2014

Kategoriat