Toisinaan pensas on tarpeen uusia ihan totaalisesti. Paras tapa hoitaa asia on katkaista pensas tai pensaat ihan juuresta niin, että ne voivat kasvattaa täysin uuden maanpäällisen kasvuston. Nuorennusleikkaus eli alasleikkaus tehdään yleensä melko harvoin ja pensaan kunnosta riippuen 10-15 vuoden väleinkin voi riittää. Alasleikkaus voidaan tehdä myös muotoonleikatuille lehtipensasaidoille, jolloin leikattavaksi aidaksi kasvattaminen päästään aloittamaan alusta.

Milloin sitten leikata pensas kokonaan alas? Kun pensaan vuosikasvu alkaa olemaan aika mitätöntä, oksat eivät osin enää tee lehtiä eikä pensas enää jaksa oikein kukkiakaan. Runko kasvaa jäkälää eikä pensas vain ole enää silmään kaunis… Silloin on parasta leikata pensas matalaksi ja antaa sille uusi alku.

Täytyy kuitenkin muistaa, että mitään pensaita ei tarvitse yrittää eikä saakaan leikata juurta ja maata myöden poikki. Aina jätetään maanpinnalle vähintään noin 10 cm kannot / tapit. Olosuhteiden pakosta tapit kuitenkin jäävät usein paljonkin pidemmiksi ja suhteessa isommille pensaille jätetään myös isommat kannotkin. Esim. Unkarinsyreeni on tällä kohtaa aika tarkkakin kaveri ja jos sen kaataa ihan maan rajasta, on aika toden näköistä, että se ei enää uuteen kasvuun edes lähde. Pensaat uusiutvat sekä jäljelle jääneiden kantojen silmuista että juurista versomalla. Unkarinsyreenillä uusi kasvuun lähtö tapahtuu pääasiassa kantojen silmuista ja siksi ihan maata myöden leikkaaminen voi olla tappotuomio pensaalle. En siis suosittele unkarinsyreenille ensimmäisenä vaihtoehtona alasleikkausta, vaikka omille pensaille jouduttiin juuri kyseinen toimenpide tekemään...Leikkauksen jälkeisenä kesänä alasleikattu pensas saattaa kasvaa tuuheasti ja valtavan pitkän vuosikasvun. Tämä ei haittaa muutoin kuin että joidenkin pensaiden ensimmäisen kesän vuosikasvujen ominaisuus on sitten hentouttaan kellahtaa ja kaatuilla maahan vaikka ihan vain runsaan sateen tai tuulen vaikutuksesta. Tällaiset oksat poistetaan viimeistään seuraavana keväänä.

Alasleikkaus vaikuttaa siinä mielessä ikävästi pensaisiin, että seuraavan vuoden versoilla kukkivat pensaat eivät luonnollisesti kuki seuraavan kasvukauden aikana, eli yhden vuoden kukinto menetetään. Tässäkin tapauksessa on tietenkin ne poikkeukset. Eli esim. Ruusu- ja keijungervo kukkivat saman vuoden versoilla, joten jos aikaa ja tahtoa riittää, ne eivät ole moksiskaan vaikka ne leikkaisi matalaksi joka kevät. En  kuitenkaan tarkoita, että olisi jotenkin tarkoituksenmukaista leikata näitä pensaita vuosittain.

Alasleikkauksen ajankohta on keväällä, ennen pensaiden kasvuun lähtöä. Syksylläkin leikkauksia voi tehdä, mutta syksyn kosteus ja lämpiminä säilyvät kelit voivat aiheuttaa pahimmassa tapauksessa sen, että leikkauspinnoista puuvartisiin voi pesiytyä kasville haitallisia tauteja. Vaikka en kyseisiä sieniä tai lahoja ole ikinä tavannut, niiden pelossa suosin kevätleikkauksia.

Joissain puutarha-alan teoksissa olen törmännyt sellaisiin suosituksiin, että esim. Norjanangervon leikkausaika olisi heinäkuu. Tämä ei missään tapauksessa tarkoita alasleikkausta, vaan muotoleikkausajankohtaa. Jos siis norjanangervon leikkaa muotoon heinäkuussa, se ehtii vielä tehdä samana kesänä vuosikasvua, jolla se seuravana keväänä kukkii, mutta en ikinä menisi leikkaamaan matalaksi täydessä lehdessä olevaa pensasta. Enkä kyllä yleensä ottaen leikkaisi norjanangervoa muotoon... Esim. jos viime kesänä, joka oli niin valtavan kuuma ja kuiva, on tällainen alasleikkaus joillekin pensaille tehty, en kyllä löisi vetoa niiden kasvuun lähdöstä.

Pensaiden leikkaaminen voidaan tehdä saksilla, vaikka isommasa mittakaavassa leikattaessa moottori- tai raivaussaha on huomattavasti tehokkaampi ja vaivattomampi työkalu. Alla olevassa kuvassa vertailussa raivaussahan ja saksen leikkausjälki. Vaikka raivaussahan jälki on repivä ja epäsiistin näköinen, ei kestä kauaa kun pensas on jo kasvattanut uudet oksat tappien yli, eikä sillä kohtaa ole enää mitään merkitystä leikkausjäljen siisteydellä. 

On myös pensaita, jotka eivät aina kestä radikaalia nuorennusleikkausta ja niitä ei kannata mennä leikkaamaan juuresta asti poikki. Esimerkkinä mainittakoon syyshortensia ja alppiruusu. Tällaisille pensaille tehdään tarvittaessa hoitoleikkauksia, joista kirjoitan lisää myöhemmin.

 

 

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Käsin tekemisen iloa.

 

Pastaakos tässä on Etelä-Pohjalainen nainen, yhden lapsen äiti, komian luontoinen ja ylpeä juuristaan.

Silmää ja sielua miellyttää kauniit asiat. Kaikesta uudesta tekemisestä herkästi syttyvä ja jos ei pioneeri tai pyörän keksijä olekaan, niin toistot, soveltaminen ja omien mausteiden lisääminen liittyy lähes kaikkeen tekemiseen.

Omien käsien jälki näkyy ympärillä. Suurimpia nautintoja on saada jokin projekti onnistuneesti valmiiksi. Huomata että kaikki se kulutettu aika ja vaivannäkö kannatti.

Elämässä on niin paljon vakavia asioita, että jaksaakseen ne täytyy vaan selättää. Huumori ja itselleen nauraminen on melko varmoja kavereita siinä hommassa. Eikä meidän elämästä naurua ja iloa puutukaan.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019