Kirjoitukset avainsanalla leipominen

On jämerää kuinka leivontaohjeetkin liikkuvat nykytekniikan myötä valon nopeudella. Aiemmin kun ne reseptit kulkivat suusta suuhun ja tyyliin äidiltä tyttärelle, eivätkä ne ikinä saaneet sellaista räjähtävää suosiota tai aikaan yhtäaikaista kokeiluinnokkuutta jokaisessa kotileipureissa, jota jokin trendiksi noussut leivonnainen voi muutamassa viikossa nykypäivänä saada aikaan.

Tortun ohjeen sain lähes 2 vuosikymmentä sitten, vielä puutarhurina työskennellessäni eräältä kesätyöntekijältä, joka toi maistettavaksi äitinsä tekemää mustikkapiirakkaa. Vaikka ikinä en ollut niin hyvää ja mehevää mustikkapiirakkaa  maistanut, samaan ohjeeseen olin kuitenkin törmännyt jo vuosia aiemmin, kun perheeseemme oli etanan selässä kulkeutunut jostain piirakan ohje, jossa ei kuitenkaan käytetty marjoja tai hedelmiä, vaan piirakka oli pelkkä rahka-murupiirakka. Ajan myötä ohje oli ilmeisesti käytössä jalostunut sitten ja muokkautunut ehdottomasti parempaan suuntaan. Ohjeen mitat on alunperin vanhankantaisessa ”lasi-/kuppi”-muodossa ja jollain tapaa sekin viehättää.   

Sittemmin olen törmännyt useaan otteeseen nimeen ”maisemakahvilan piirakka” ja lähemmin asiaa tutkittuani huomasin kyseessä olevan lähes saman ohjeen modifioituna nykypäivän mittoihin. Rakkaalla lapsella on jälleen monta nimeä ja mitään merkitystähän ei sillä ole, mitä nimeä käytetään, kunhan piirakka maistuu mahdollisimman monessa suussa.

Tämä on taas yksi niistä leivonnaisista, jonka voi lapsikin tehdä. Ainesten runsaus antaa paljon liukumavaraa, eikä leipominen kovin helpolla epäonnistu. Ja ihanaa on myös juuri se suuri määrä; pienellä vaivalla täysi pellillinen piirakkaa, josta riittää lämpimäisten lisäksi myös pakkaseen vierasvaraksi.

Piirakan voi varioida aina kauden tarjonnan mukaan. Itse olen tehnyt tätä mm. tästä  raparperista, kirsikasta, mustikoista, omenoista, säilykepersikoista, kuivatuista aprikooseista ja rusinoista… Ja näiden kokeilujen jälkeen en usko, että olisi olemassa marjaa tai hedelmää joka ei tähän piirakkaan makunsa puolesta istuisi.

Ainekset

4 lasia vehnäjauhoja

2 lasia sokeria

2 tl leivinjauhetta

2 tl soodaa

2 tl vaniliinisokeria

250 g sulatettua voita

Kuivat aineet sekoitetaan yhteen ja seokseen sekoitetaan sulatettu voi. Massasta tulee murumainen seos, joka jaetaan kahteen osaan. Ohjeessa käsketään ottaa erilleen 2/3 taikinasta, mutta itse laitan muruseoksen aina puoliksi. Toiseen puoliskaan sekoitetaan

1 lasi piimää

1 muna

Joskus, kun piimää ei ole sattunut kaapissa olemaan, olen käyttänyt sen sijasta kermaviiliä, jukurttia tai jukurtti-rahkaseosta.

Tämä vetelämpi osa taikinaa levitetään pohjaksi uunipellille leivinpaperin päälle. Taikinan päälle levitellään tasaiseksi kerrokseksi noin litra marjoja tai hedelmiä.

Rahkatäytteen ainekset

1 prk maitorahkaa

1 prk kermaviiliä

1 lasi sokeria

2 munaa

4 tl vaniliinisokeria

Rahkaseos levitellään marjojen tai hedelmien päälle. Lopuksi muruksi jätetty 1/2 taikinasta levitellään tasaisesti piirakan päälle.

Paistetaan uunin keskitasolla 175 asteessa noin 45 minuuttia.

Tästä ei piirakka enää paljoa paremmaksi tule! 😊

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Halusin kokeilla sokerittoman ja sitä myöden myös astetta terveellisemmän marjapiirakan tekoa. Päädyin käyttämään banaania osana pohjaa ja lopputulos sopii myös keliaakikoille, koska ainoa piirakkaan käytettävä viljatuote on kaurahiutaleet.

Piirakka on yllättävän kiinteä rakenteeltaan ja varsin mukavasti pelkkien hedelmien ja marjojen sokeri riittää makeutukseen. Teen harvoin marjapiirakoita ilman maitotuotteita, joten merkittävä osa tätäkin piirakkaa on rahkapäällyste.

Ainekset;

2 isohkoa banaania

2 munaa

3dl kaurahiutaleita

1 tl leivinjauhetta

1 tl  kardemummaa

 

2 dl mustikoita (passaa olla pakaste)

 

Rahkatäyte

2 dl maitorahkaa

1 dl kermaviiliä

1 muna

 

Banaanit soseutetaan esim. haarukalla ja mukaan sekoitetaan munat, kaurahiutaleet sekä leivinjauhe ja kardemumma. Taikinasta tulee kosteahko ja ilmava. Täytteen rahka, kermaviili ja muna sekoitetaan yhteen. Jos sokerin lisäämistä ei vierasta, voi mukaan lisätä pari ruokalusikallista sokeria tai muutaman tipan makeutusainetta.

24 cm korkeareunainen piirakkavuoka voidellaan tai vuorataan irtopohjavuoka leivinpaperilla ja banaanitaikina levitetään vuokaan. Mustikat ripotellaan tasaisesti pohjan päälle ja mustikoiden päälle levitetään rahkatäyte tasaiseksi kerrokseksi. 

Piirakkaa paistetaan noin 40 minuuttia 175 asteisen uunin keskitasolla. 

Tämä on oikeasti hyvää ja nauttia voi pikkasen kevyemmin mielin 😊

 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Porkkanapiirakka on sellainen kestosuosikki. Sen maun vain tietää hyväksi ja jos tarjolla on vaihtoehtoja, porkkanapiirakka ei petä koskaan, jos muista ei ulkonäön perusteella voisi varmaksi tietää.

Muistan kun ensimmäisen kerran maistoin porkkanapiirakkaa. Aikajanalla se osuu varmaan noin 25 vuoden taakse. Nykypäivään verrattaessa melko lapsellisella mallillahan silloin leipominen yleisesti vielä oli ja oli aika kummallinen ajatus, että makea piirakka sisältää porkkanaa. Ja että porkkanaa sisältävä piirakka maistuukin kanelilta. Ja että sulatejuusto makean piirakan kuorrutteessa kruunaa koko keksinnön…  Käytänkö sitten kuorrutteessa sulatejuustoa tai modernimmin tuorejuustoa, se vähän riippuu tilanteesta. Mutta silloin 25 vuotta sitten en tainnut vielä edes tietää, mitä on tuorejuusto saati että sitä olis leivontaan voinut käyttää.

Porkkanapiirakkaa leivon kyllä muulloinkin, mutta jotenkin vaan niin sopivasti tämä istuu juuri pääsisäisleivontaan. Sama taikina toimii piirakkaan ja muffinsseihin. Muffinssit on kyllä söpöjä, muta piirakka edustaa sitä perussettiä; pienellä vaivalla paljosti palasia.

Käytän leivonnassa usein vehnäjauhojen sijasta spelttijauhoja. Varsinkin tällaisiin tummempiin ja muutenkin rakenteellisiin leivonnaisiin spelttijauho sopii oikeastaan paremmin, kuin vehnäjauho. Spelttijauhot tuovat siis enemmän tuntumaa, vaikka niiden terveellisyys ei vehnäjauhoista eroakaan. Määrälisesti korvaan jauhot 1/1, vaikka joskus jostain kuulin ettei spelttijauhoja tarvitsisi käyttää ihan niin paljoa kuin vehnäjauhoja, koska ne turpoavat enemmän. Tällaista turpoamista en kyllä ole havainnut, mutta jos joku tästä tieteellisen todisteen esittää, en väitä vastaan ja saatan vaikka jatkossa toimia toisin.

Porkkanapiirakan ainekset koko pellilliseen (huom 60cm uuni!)

·         n. 500g                            porkkanoita

·         6 dl                                   spelttijauhoja (tai vehnäjauhoja)

·         4 tl                                    leivinjauhetta

·         3 tl                                    jauhettua kanelia

·         300g                                 voita

·         7                                        kananmunaa

·         4 dl                                   sokeria

·         4 tl                                    vanilijasokeria

 

Kuorrutus

·         100 g   voita

·         2 pkt   tuorejuustoa (Esim Philadelphia 175g / rasia)

·         5 dl      tomusokeria

(Halutessa voi maustaa kuorrutteen vaniliinisokerilla)

Porkkana raastetaan ja voi sulatetaan. Voi ja porkkanaraaste yhdistetään. Munat ja sokeri päräytetään vaahdoksi ja kuivat aineet sekoitetaan yhteen. Muna-sokerivaahtoon lisätään porkkana-voiseos sekä kuivat aineet ja sekoitetaan taikina tasaiseksi. 

Taikina levitetään leivinpaperilla vuoratulle pellille ja pohjaa paistetaan noin 25 minuuttia 200 asteisessa uunissa. Samasta taikinasta tehtyjen muffinssien paistoaika on noin 20 minuuttia.

Kuorrutteen ainekset sekoitetaan tasaiseksi massaksi. Kuorrutusta vatkataan kunnes se hieman kuohkeutuu ja se levitellään jäähtyneen pohjan päälle.Ensin kannattaa sekoittaa voi ja tomusokeri yhteen. Yleensä porkkanapiirakan näkee mantelirouheella koristeltuna ja hyvinhän se siihen istuukin, mutta varsinkin näin pääsiäisenä nämä suorastaan huutaa koristeekseen sitä pikku porkkanaa. Porkkanat teen sokerimassasta tai marsipaanista ja niitä voi säilyttää huoneenlämmössä ja kuivassa paikassa kunnes ne pääsee leivonnaisten päälle juuri ennen tarjoilua.

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Keikauskakkuhan on hitti siltä ajalta, jolloin ananas oli se eksoottisin suomalaisten tuntema hedelmä. Taas moni modernimpi leivonnainen on ajellut tämän kakun ohi, mutta välillä on hyvä palata näiden perusasioiden äärelle, koska hyväksihän nämä on todettu ja kauan sitten. Vaikka ehkä silloin lapsena se fariinisokerin, voin ja ananaksen kombo oli niin paljon makoisampaa suuhun, että sitä keskittyi ennemmin siihen rusinaan eikä se itse pulla sitten niin maistunutkaan. Vaikka käytin juuri ehkä huonointa vertausta ikinä. Minä kun en tykkää rusinoista pullassa ja syön mieluummin pullan siitä rusinan ympäriltä...

Keikauskakusta tein nyt kakkusia, jotka istuu käteen ja suuhun aika sopevasti. Nämä on helppo säilyttää ja pakastaa ja pöytään voi nostaa juuri tarvitsemansa määrän.

Taikinan ainekset;

150 g voita
2 dl ruokosokeria
2 munaa
3 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
2 tl vaniliinisokeria
0,5 dl ananasmehua

Vuokaan

50 g voita jaettuna 12 palaseksi
n.1,5 dl fariinisokeria
pieniä ananaspaloja
punaisia säilykekirsikoita

vuokaspray tai voita kuppien reunojen voiteluun

Uunin lämpötila 175

Voinokareet laitetaan 12 aukkoisen muffinsipellin kuppien pohjalle fariinisokerin kanssa. Peltiä pidetään uunissa, kunnes voi on sulanut. Tämän jälkeen ananakset ja kirsikat asetellaan kuppeihin. Auringon muotoon… Kun vuoka on jäähtynyt ja ennen taikinan jakoa vuokiin voidellaan kuppien reunat tai suihkautetaan reunoille vuokasprayta.

Pehmeä voi ja ruokosokeri sekoitetaan yhteen. Voi-sokeriseokseen lisätään munat yksitellen ja sekoitetaan massa jokaisen munan jälkeen ja lopuksi oikein kuohkeaksi. Kuivat aineet sekoitetaan ensin keskenään ja sen jälkeen taikinaan vuorotellen ananasmehun kanssa.

Taikina levitetään hedelmien päälle vuokaan. Taikinaa laitetaan niin paljon, että kuppi jää noin 1 cm vajaaksi. Tällöin kakkuset eivät paistuessaan nouse liikaa reunan yli ja ne saa vuoasta varovasti kumoamalla irti. Kakkusia paistetaan noin 20 minuuttia uunin keskitasolla.

Taikinamäärä on juuri sopiva, jos muffinssipellin kolot vain ovat riittävän isoja. Jos omistaa pellin, jossa muffinssivuoille tarkoitetut aukot on pienehköjä, taikinaa jää varmasti yli ja silloin lopusta taikinasta voi vaikka tehdä niitä muffinsseja. 😊

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Käsin tekemisen iloa.

 

Pastaakos tässä on Etelä-Pohjalainen nainen, yhden lapsen äiti, komian luontoinen ja ylpeä juuristaan.

Silmää ja sielua miellyttää kauniit asiat. Kaikesta uudesta tekemisestä herkästi syttyvä ja jos ei pioneeri tai pyörän keksijä olekaan, niin toistot, soveltaminen ja omien mausteiden lisääminen liittyy lähes kaikkeen tekemiseen.

Omien käsien jälki näkyy ympärillä. Suurimpia nautintoja on saada jokin projekti onnistuneesti valmiiksi. Huomata että kaikki se kulutettu aika ja vaivannäkö kannatti.

Elämässä on niin paljon vakavia asioita, että jaksaakseen ne täytyy vaan selättää. Huumori ja itselleen nauraminen on melko varmoja kavereita siinä hommassa. Eikä meidän elämästä naurua ja iloa puutukaan.

Blogiarkisto

2019