Kirjoitukset avainsanalla näillä käsillä

Tämä kassi on tehty ohuesta trikoomatonkuteesta, jota jäi yli toisesta projektista. Virkkuukoukkuna 9 koukku. Näkyväksi puoleksi tässä kassissa halusin kokeilla ”nurjaa” puolta. Kassi virkataan kiinteistä silmukoista jatkuvana spiraalina niin, että kierroksia ei päätetä piilosilmukalla edelliseen kerrokseen.

Kassin tekeminen aloitetaan pohjasta virkkaamalla 20 ketjusilmukkaa + 1 ketjusilmukka kääntymiseen. Tehdään 19 kiinteää silmukkaa + kääntymiseen 3 kiinteää silmukkaa viimeiseen ketjusilmukkaan. Tehdään vastapuolelle samoin kiinteät silmukat ja taas käännökseen 3 kiinteää silmukkaa. Pohjan käännökset ja lisäysten paikat esitetään alla olevassa piirroksessa. Kierroksia pohjaan tulee viisi.

Kuudennelle kierrokselle lähdettäessä virkataan kiinteät silmukat takareunaan, jolloin syntyy kassin alareuna.

Kolme ensimmäistä kierrosta tehdään ilman lisäyksiä. Tämän jälkeen joka kolmannen kierroksen kaikissa neljässä kassin ”kulmassa” tehdään yksi silmukkalisäys ja tällä saadaan aikaan ylöspäin levenevä muoto. Minun kassiin tuli 28 kierrosta, jonka jälkeen tein kahvojen aukot. Kierrosten määrät riippuu käytettävän kuteen vahvuudesta.

Kahvat tehdään niin, että kassin pitkien sivujen keskikohdat merkitään. Merkittyihin pitkien sivujen keskelle tehdään kiinteiden silmukoiden sijaan 10 ketjusilmukan kaari eli tällöin jätetään sama määrä kiinteitä silmukoita väliin. Tämän jälkeen tehdään vielä kaksi kierrosta kiinteitä silmukoita jolloin myös ketjusilmukkakaariin, eli kahvoihin tulee hieman vahvuutta.

Lehdet ja ruusut virkkasin novitan cotton soft langasta.

Lehden ohje:

 Ruusun ohje:

Ruusun pitsinauhaan tein 17 nyppylää. Ruusu kasataan alla olevan kuvan mukaisesti pyörittämällä pitsinauhaa samalla harsimalla sitä alareunastaan. 

  

Ruusut ja lehdet neulotaan kiinni kassiin ja tämän jälkeen ne kovetetaan sokerivedellä. En tehnyt kovettamista ennen kiinnitystä, koska kiinnityksessä näitä koristeita pitää hieman murjoa ja väännellä, että kiinnittäminen onnistuu ilman näkyviä neuloksia.

Valmis kassi on ruusuineen varsin suloinen. Erittäin tyytyväinen olen kassiin kokoon.

Kun itse tekee, niin saa justiin sellaista ja sen kokoista mitä tarvitsee. Tähän kassiin mahtuu pyyhkeet, eväät, juomat ja kaikki muut rannalla tarvittavat vermeet 😊

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

En edes muista, mistä tämän ajatuksen nappasin, mutta epäilen sen olleen joku ulkolainen elokuva tai ehkä mahdollisesti jokin näkemäni kuva... Kovin suomalainen ratkaisu tämä ei selkeästikään ole. Näiden kukkalautojen ajatus on lautaan upotetut ruukut ja koristeelliset kannakkeet, jotka antavat lautoihin näköä ja luonteen.

Yhteen lautaan tarvitaan kannakkeiden lisäksi haluttu määrä ruukkuja, riittävän leveä lauta, pintakäsittelyaineet sekä ruukkuihin nähden oikean kokoinen reikäpora. 

Lautaan mitataan ja merkitään ruukuille tehtävien aukkojen sekä kannakkeiden paikat. Aukkojen on hyvä olla sen kokoisia, että ruukku lepää kauluksensa varassa reijän päällä. Jos ruukku laitetaan ahtaaseen reikään, voi lauta kastuessaan ja turvotessaan vaurioittaa ruukkua. Lauta ja varsinkin leikatut reunat käsitellään esim. maalilla tai öljyllä.

Laudat ovat todella kauniit ja niistä saa varsin persoonalliset käyttämällä itselle mieluisua värejä, ruukkuja ja kukkia. 

Omat lautani ovat paahteisilla seinustoilla, joten kukiksi valitsin melko pieniä tulilatvoja. Ensinnä siksi että ne ovat kestäviä, mutta myös siksi että lautaan upotettavat ruukut ovat pienehköt, eikä niissä ole paljoa multatilaa. Siksi ei ruukkuun istutettava kukkakaan voi olla kovin iso tai vaativa.

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Tämä paria astetta isompi muna on ollut jo muutaman vuoden tekemättömien käsitöiden listalla. Alun perin Maija lähetti inspiraatioksi kuvan tällaisesta virkatusta munasta ja siitä se ajatus sitten lähti... En vain ollut ihan täydellisen varma siitä, kuinka se olisi parasta toteuttaa.

Edestakaisin virkkaamalla ja purkamalla se sitten lopulta alkoi muistuttaa edes kohtuullisissa määrin muotoa, mitä halusinkin. 

Keltuainen on tehty pylväistä. Valkuaisosan tekeminen ei sitten enää näyttänytkään pylväistä tehtynä kovin hyvältä, joten sen toteutin kiinteistä silmukoista, jotka on virkattu silmukan molempien lankojen alta. Ja että pintakuvio pysyisi suurinpiirtein tasaisena, aina kierroksen päättyessä käänsin työn ja virkkasin seuraavan kierroksen toiseen suuntaan. Ympärykseltä valitsin alueet johon tein lisäyksiä, että pyöreä muoto muuttuisi enemmänkin epätasaiseksi kolmioksi. 

Iloisen mielen matto! 😊

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Lisää kransseja...

Tavoitteena oli tehdä himpun moniuloitteisempi pääsiäiskranssi. Vähän maanläheistä väritystä ja pientä tilpehööriä. Sellainen oli visio.

Kyltti on vaneeripohja askarteluliikkeestä. Siihen maalasin krouvisti puujäljitelmäpinnan askartelumaalilla ja maalin kuivutta kirjoitin kylttiin oman sloganin. Tummalle pohjalle jouduinkin käyttää valkoista väriä, että teksti erottuisi pohjasta. Onneksi varastoista löytyi sitten kalkkimaalitussi, joka ei nyt varsinaisesti tekstausta edistänyt, mutta ajaa asiansa. Tehostin osaa tekstistä mustilla varjostuksilla.

Pienet elementit muotoilin fimomassasta. Noidan hattua, luutaa, munia, kissaa, kahvipannua... Tarvittaessa maalasin yksityiskohtia askartelumaalilla. mm. noidan hatun soljen. Nämä kiinnitin kranssiin kuumaliimalla.

Olin nähnyt netissä näitä amerikkalaisia versioita runsaista nauhakransseista ja vähän sillä ajatuksella lähdin tätä toteuttamaan. Leikkasin juuttikankaasta siivuja; noin 3 cm leveitä ja 15cm pitkiä. Jokaisesta juuttikankaan siivusta tein oman pienen ruusukkeen pyöräyttämällä ne lenkiksi ja rutistamalla rautalangalla keskeltä ”rusetiksi”. Nämä yksinkertaiset ruusukkeet liimailin kuumaliimalla vieri viereen styrox-pohjaan. Tässä olisi voinut olla helpompi tapa kerätä useampi nauha läjään ja tehdä aina kerralla suurempi ruusuke niistä, mutta tämä kyseinen säkkikangas ei oikein taipunut sellaiseen. Enkä liioin voinut kasvattaa ruusukkeita liian isoiksi, kun halusin pohjaan liimattujen pienien munienkin erottuvan ruusukkeiden joukosta. Tähän olisi toki auttanut se, että olisin liimaillut munat vasta ruusukkeiden päälle, mutta kun halusin ne tykysti istumaan sinne pohjalle… Että ihan itse aiheutettu ongelma.

Säkkikangasruusukkeiden joukkoon hain hieman eloa ruskeilla ja pellavan värisillä ruutunauhoilla, helmikanan höyhenillä sekä feikkipajunoksilla.

Ja vaikka parin yrityksen jälkeen teksti oli yhä vino ja amatöörimäisen näköinen, jätin sen sellaiseksi. Kun se on itte tehty, niin se saa nyt näyttääkin sellaiselta.

 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Käsin tekemisen iloa.

 

Pastaakos tässä on Etelä-Pohjalainen nainen, yhden lapsen äiti, komian luontoinen ja ylpeä juuristaan.

Silmää ja sielua miellyttää kauniit asiat. Kaikesta uudesta tekemisestä herkästi syttyvä ja jos ei pioneeri tai pyörän keksijä olekaan, niin toistot, soveltaminen ja omien mausteiden lisääminen liittyy lähes kaikkeen tekemiseen.

Omien käsien jälki näkyy ympärillä. Suurimpia nautintoja on saada jokin projekti onnistuneesti valmiiksi. Huomata että kaikki se kulutettu aika ja vaivannäkö kannatti.

Elämässä on niin paljon vakavia asioita, että jaksaakseen ne täytyy vaan selättää. Huumori ja itselleen nauraminen on melko varmoja kavereita siinä hommassa. Eikä meidän elämästä naurua ja iloa puutukaan.

Blogiarkisto

2019