Kirjoitukset avainsanalla kahvikakku

Pumpulikakkua voi tituleerata kahvikakkujen aateliseksi juuri sen vuoksi, että sen maku on ihan taivaallinen. Se suorastaan sulaa suuhun. Taika on voin ja perunajauhon kombossa. Maku ja koostumus eivät ole ainoat tämän kakun hyvistä ominaisuuksia. Tämän kakun voi ihan kuka tahansa kotileipuri tehdä.Tekeminen ei vaadi erikoisosaamista tai mitään poppakonsteja.

Varsinkin juhlien tarjottavana pumpulikakku täyttää kahvipöydässä vaatimuksia joihin kaikki leivonnaiset eivät pysty; se on gluteeniton, mutta sitä ei tarvitse erikseen nimetä vain keliaakikoille. Ja mikäs sen helpompaa, kuin että voit tarjota gluteenitonta herkkua ilman erityistä satsausta ja asian värkkäämistä. Jos pävittäin ei ole tarvetta huomioida gluteenittomuutta leipoessaan, ei tämän leivonnaisenkaan tähden tarvitse ostaa erikseen jauhoja, vaan normi perunajauhot hoitaa homman.

Ainekset;

3 munaa

2,5 dl sokeria

4 dl perunajauhoja

2 tl vaniliinisokeria

1 tl leivinjauhetta

250 g voita sulatettuna

Voi sulatetaan ja kiehautetaan. Munat ja sokeri vatkataan kuohkeaksi vaahdoksi. Kuivat ainekset sekoitetaan keskenään, jonka jälkeen ne sekoitetaan hyvin munavaahtoon. Kuuma voi sekoitetaan taikinaan. On tärkeää, että sekoittaminen tehdään hyvin, eikä ainekset erotu toisitaan.

Noin 2 litran vuoka sumutetaan vuokaspraylla (tai voidellaan) ja jauhotetaan esim. perunajauhoilla, mantelijauheella tai vaikka kookoshiutaleilla. Olen kerran kokeillut tälle kakulle silikonivuokaa, mutta kakun haurauden vuoksi ehdottomasti parempi vaihtoehto on metallinen vuoka.

Uunin lämpö 180 astetta ja paistoaika noin 50 minuuttia.

Paistamisen jälkeen kakkua jäähdytellään hetki ennen kumoamista. Jos et laita leivinpaperia kakun päälle paiston loppuaikana, se usein tummuu vähän liiaksi päältä. Ennen kumoamista leikataan mahdollisesti se hyvin paistunut pinta pois. Itse en käytä paperia, koska tämä kakku paisuu uunissa vähän omaan laihinsa ja kakun pohjan tasaaminen paiston jälkeen on siis melkein väsitämätöntä muutenkin. Kakun kumoaminen on pikkusen tarkempaa, kuin normikahvikakun. Tämä kakku on niin untuvaista, että se murtuu herkästi.

Osa kakun maistuvuudesta syntyy kuorrutteesta. Emppiirisen tutkimukseni mukaan kuorrutetut kahvikakut tekevät paremmin kauppansa juhlapöydässä, kuin kuorruttamattomat. Että sitä sorttia sitten. :D

Pumpulikakun pinta ei välttämättä ihan aina ole kaikkein kaunein ja siinä kohtaa kuorrute pelastaa tilanteen.

Ainekset;

noin 100 g pehmeää voita

1/2 pkt vanilja tuorejuustoa

noin 4 dl tomusokeria

2 tl vaniliinisokeria (tai muuta vaniljamaustetta)

Kuorrutuksen ainekset sekoitetaan tasaiseksi massaksi ja massa levitellään oman näkemyksen mukaisesti jäähtyneen kakun päälle. Pehmeään pintaan voi ripotella vaikka koristerakeita tai nomparelleja. Kun koko komeus jäähdytetään jääkaapissa, pinnasta tulee paremmin käsiteltävä.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Taatelikakkua meillä syötiin jouluna jo silloin, kun olin lapsi. Ehkä välissä meni muutama vuosi(kymmen?), ettei kyseinen kakku enää ”tavallisuutensa” vuoksi maistunut. Joitakin aikoja sitten palasin kuitenkin tämän kakun reseptin pariin ja päivitin sen. 

Taateli ja suklaa sopivat yhteen todella hyvin. Joulun maku korostuu, kun nesteenä käytetään veden sijasta glögiä ja vahvan makuinen sokeri sopii tummaan kakkuun. Ranskankerman ajattelin syventävän makuja, eikä sen kokeileminen ollut vikatikki 😊 Muutoin ohje noudattelee alkuperäistä ohjetta. Kakun teko on helppoa, eikä tarvitse sotkea monia astioita, vaan taikina valmistuu ainekset yhteen sekoittamalla samassa kattilassa, jossa taatelit keitetään pehmeiksi.

Ainekset;

  • 250g taateleita
  • 2,5 dl glögiä
  • 200g voita
  • 2 kananmunaa
  • 2 dl muscovadasokeria
  • 2dl ranskankermaa
  • 3,5 dl vehnäjauhoja
  • 3 tl vaniliinisokeria
  • 1,5 tl leivinjauhetta
  • 1 tl soodaa
  • 100g tummaa suklaata

Taateli paloitellaan ja keitetään sitä glögissä kunnes taatelit ovat pehmenneet. Taateli-glögiseokseen lisätään paloiteltu voi, joka sulaa näppärästi lämpimään taatelimössöön samalla jäähdyttäen sitä. Jäähtyneeseen massaan sekoitetaan sokeri ja munat sekä keskenään yhteen sekoitetut paloiteltu suklaa ja kuivat aineet. Lopuksi lisätään ranskankerma ja sekoitetaan taikina hyvästi sekaisin.

Normaalisti kakkuvuoka voidellaan ja korppujauhotetaan, mutta nämä ihanat Nordic Waren kakkuvuoat eivät tarvitse korppujauhotusta, vaan pelkkä vuoan suihkuttaminen vuokaspraylla riittää 😊 taikina vuokaan ja vuoka uuniin.

Kakku paistetaan 175 asteessa ja paistoaika on noin tunti.

Kakku saa maustua muutaman päivän. Sen säilyvyyskin on hyvä, mutta vaikka sen säilyttäisi viileässä, tarjoiltaessa se on parhaimmillaan huoneenlämpöisenä ja vaniljakastikkeen kanssa.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sain syntymäpäivälahjaksi Topilta tuliuuden Nordic Waren kakkuvuokan; Harvest Leaves Bundt. Vuoka tilattiin Royal Design nettimyymälästä, enkä meinannut malttaa odottaa sen saapumista. Vuokaa kun ei taida kotimaisissa varastoissa olla, eikä sitä omien etsintöjeni jälkeen löytynyt myynnistäkään muilta suomenkielisiltä sivuilta. Lähes kolmen viikon toimitusaika tuntui nyt kyllä melkein kolmelta ja puolelta viikolta.... 😜

Mutta nyt se on vihdoin tullut! Syksyn lapsena syksyn lehdet on ihan nappiin osuva kuviointi justiin mulle 😍

Kuviovuokien kuviot tulee yleisesti ehkä kaikkein parhaiten esille vaaleilla kakuilla ja siksi valitsin ensimmäiseksi kakuksi mehukkaan sitruunakakun. Valmiista kakusta kuitenkin huomasin, että tämän vuokan kuviot ovat niin vahvat ja syvät, että varmasti ne erottuvat myös tummasta kakusta.

Rahka ❤️ Se on maailmani maustaja. Mä voisin laittaa rahkaa melkein mihin vaan ja tämän kakun reseptiin se sisältyy. Siksi tämä kahvikakku on ehdottomasti yksi suosikkikauistani. Rahka antaa kakulle mehevyyttä ja sopii sitruunan kanssa ihanasti yhteen.

Ainekset 1,5 litran vuokaan;

200g voita

4 munaa

2,5 dl sokeria

1,5dl maitorahkaa

1 sitruunan kuori ja mehu

4,5 dl vehmäjauhoja

2tl leivinjauhetta

Voi sulatetaan ja jäähdytetään. Munat ja sokeri vatkataan kuohkeaksi vaahdoksi. Joukkoon sekoitetaan sulatettu voi ja rahka sekä hiljaksiin yhteen sekoitetut kuivat aineet.

Voitelin vuoan vuokaspraylla ja ihan varuuksi korppujauhotin sen. Ei olis tarvinnut. Kaukkuvuoan pinta kun on sellainen, ettei kakku siihen tartu, jos se kypsä on. Kakun pintaan jäi pieniä ilmakuplia, joita ei synny, jos jauhotuksen jättää tekemättä.

Kakku paistetaan 175 asteisessa uunissa. Paistoaika noin 60 minuuttia. Paistoaika riippuu aina vähän käytettävän uunin ominaisuuksista.

Konstailematon kakkutaikina sopii mainosti tähän vuokaan, josta syntyy varsin moniuloitteinen kakku. ❤️ Seuraavaksi kokeilen sitä tummaa kakkua...

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Käsin tekemisen iloa.

 

Pastaakos tässä on Etelä-Pohjalainen nainen, yhden lapsen äiti, komian luontoinen ja ylpeä juuristaan.

Silmää ja sielua miellyttää kauniit asiat. Kaikesta uudesta tekemisestä herkästi syttyvä ja jos ei pioneeri tai pyörän keksijä olekaan, niin toistot, soveltaminen ja omien mausteiden lisääminen liittyy lähes kaikkeen tekemiseen.

Omien käsien jälki näkyy ympärillä. Suurimpia nautintoja on saada jokin projekti onnistuneesti valmiiksi. Huomata että kaikki se kulutettu aika ja vaivannäkö kannatti.

Elämässä on niin paljon vakavia asioita, että jaksaakseen ne täytyy vaan selättää. Huumori ja itselleen nauraminen on melko varmoja kavereita siinä hommassa. Eikä meidän elämästä naurua ja iloa puutukaan.

Blogiarkisto

Kategoriat