Kirjoitukset avainsanalla kotona leivottua

Tämä omenapiirakka on jälleen makumuisto vuosikymmenten takaa ja aina kotimaisten omenoiden kypsyessä ajankohtainen. Piirakan täytteeseen käytetään todella runsaasti omenoita ja se kuorrutetaan paahtuneilta manteleilta maistuvalla murupinnalla.

Ohjeen määrillä saa pelillisen piirakkaa (60 cm uuni). Taikinan määrät on helppo jakaa ja tehdä taikinaa esim vain 1/3, josta saa piirakan pyöreään n. 28cm vuokaan.

Ainekset; 

300 g voita

3 dl sokeria

3 kananmuna

7,5 dl vehnäjauhoja

3 tl leivinjauhetta

Voi ja sokeri sekoitetaan ja munat lisätään joukkoon yksitellen, koko ajan massaa sekoittaen. Kuivat ainekset sekoitetaan ensin yhteen ja sen jälkeen voiseokseen. Valmis taikina levitetään tasaiseksi kerrokseksi leivinpaperilla vuoratulle pellille.

Pohjaa esipaistetaan 175 asteessa noin 10 minuuttia.

Omenat leikataan ohuiksi lohkoiksi ja lohkot levitetään vahvaksi kerrokseksi paistetun pohjan päälle. Omenoita ei tarvitse kuoria. Määrällisesti omenoita tarvitaan n. 10-15 kpl. Määrä riippuu täysin omenoiden koosta. 

Murupinta

200 g voita

2dl sokeria

150g mantelirouhetta

4 dl vehnäjauhoja

3 tl kanelia

Murupinnan ainekset sekoitetaan tasaiseksi. Muruaines levitellään omenoiden päälle nokareina, tasaisesti ympäri piirakkaa.

Piirakkaa paistetaan vielä 175 asteessa (25-)30 minuuttia (paistoaika on riippuvainen uunista, joten paiston viimeisillä minuuteilla kannattaa seurata kypsyyttä ja pitää huoli, ettei piirakka paistu pinnastaan liikaa).

Satokauden herkkuleivonnainen, jonka voi myös pakastaa. 😍

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kokeilin hieman epäillenkin netistä tilaamaani rengastyllaa ja tällä mainiolla tyllalla todellakin syntyy ihastuttavia renkaan muotoisia marenkeja. Kaikkea se ihminen keksii!

Tarvitsin alkuun kyllä muutamia harjoituksia, että rinkulat alkoivat luonnistumaan ja niistä tuli tasakokoisia ja oikeasti pyöreitä. Ehkä merkittävimmät huomiot pursottamisesta oli, että pursotuksen tulee tapahtua täysin pystysuorasti alustaan nähden ja tyllaa täytyy pitää riittävän kaukana alustasta. Näin marenki irtoaa tyllan suulta näteimmin. Leivinpaperin mukana seuraaminen tyllaa nostettaessa vaikeutti aluksi hommaa ja tästä syystä osa marengeistani muuttui opetteluvaiheessa hieman soikeiksi. Tähän kuitenkin on apuna leivinpaperin ”liimaaminen” pienillä marenkitäplillä peltiin kiinni.

Kranssimarengit koristelin värjätyillä marenkipursotuksilla. Pienellä ruusuketyllalla vaalenapunaiset ruusut ja pienellä lehtitylalla lehdet ruusujen reunoille. Lopuksi hieman hifistelyä ja tein harmaasta massasta pilkulliset koristeet ruusuryhmien päihin…

Nämä ruusuiset kranssimarengit valmistin perusmassasta, jonka ohje löytyy täältä. Maustoin massan creme brulee makutahnalla. Näitä marenkeja tarjottiin eräissä kesän juhlissa ja ainakin pienten tyttöjen suussa ne tuntuivat maistuvan erityisen hyviltä.

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Tortun ohjeen olen saanut parisenkymmentä vuotta sitten ystävältäni Marilta. Iso kiitos Marille tästä, koska tämä torttu (tai kakku, mikä sen lopullinen määritelmä voisi ollakaan) on niin herkullinen, että ohjeen saatuani ei ole ainoatakaan mansikka-aikaa mennyt ohi ilman, että tätä torttua olisi meillä syöty. Marin mansikkatorttu ❤️ 

Tämän tortun maut täydentävät toisiaan. Kaiken lisäksi tämän tortun tekeminen on nopeaa ja niin helppoa, että lapsikin osaisi tämän tehdä. Pelkästä kaurasta valmistettuna sopii myös keliaakikoille. 

Pohjan ainekset

8 dl Kaurahiutaleita

2dl sokeria

200 g sulatettua voita

Ainekset sekoitetaan yhteen. Massa jaetaan kahtia ja kummastakin osasta muotoillaan pyöreä ja litteä ”leipä” pellille, leivinpaperin päälle.

Leipäset paistetaan 175 asteessa noin 8-10 minuuttia. Paistaessa kannattaa olla tarkkana, sillä liikaa paahtuessaan kaurahiutaleet maistuu herkästi palaneelta.

Täytteen ainekset

n 1litra mansikoita lohkottuna

4 dl kermaa

2 dl rahkaa

Sokeria oman maun mukaan

Kerma vatkataan vaahdoksi ja rahka lisätään siihen. Maustetaan vaahto sokerilla.

Tortun kasaaminen aloitetaan pohjasta, jonka päälle laitetaan noin puolet kermasta ja mansikoista. Toinen pohja laitetaan väliin ja sen päälle taas toinen puoli kermasta ja mansikoista

Torttu on mielestäni parhaimmillaan heti tuoreeltaan kun pohja on rapea, eikä mansikoiden kosteus ole vielä pehmentänyt pohjaa.

Makoisia herkkuhetkiä mansikkasuut! ❤️

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Marengeista kerroin jo aiemmin ja silloin marengeissa oli makuna kirsikka. Nyt on näiden mun bravuurien vuoro; Marengit, jotka maustetaan pöyrööpuluverilla.

Ainakin pohjalaiset tietää, mitä tarkoittaa pöyröö. Vaikka joku wikipedia selittää sanan tarkoittavan hölmöä, sanan selitys ei ole ihan niin yksinkertainen. Himpun hankalaa avata sanaa ainakaan kovin lyhyesti ja kansantajuisesti, mutta me ollaan vähän pöyröjä täällä. Pualijauhoosia. Päässilimääsiä ja vähän pököpäitä. Mahdollisesti Duudsonit on ainakin useimpien tuntema hyvä esimerkki pöyrööstä. Himpun tosiaan hölmöä, hullulla, mutta sillä tapaa hyvällä ja hauskalla tavalla. 

Pöyrööpuluveri on salmiakkijauhetta, jossa on ihan kunnolla ytyä. Muistuttaa hyvin pitkälti jauhettuja turkinpippureita, mutta väitän, että turkinpippurit jäävät vahvuudessa hopealle. Eli pöyröö-nimellä on varsin jämäkkä kytkös tähän jauheeseen. Ja testattu on, että tällä jauheella nämä marengit on ehdottomasti parempia, kuin muista salmiakkijauheista tehtyinä. Pöyrööpuluveria saa Ittellisellä Ilimajoella toimivasta Namituvasta. Kokemuspohjaisesti jälleenmyyjä pohjanmaalla ainakin Prisma ja itse Namitupa ja heillä on kyllä varsin kätevä verkkokauppakin. 😊 

Marengille tehdään ihan peruspohjamassa.

Ainekset;

3 munan valkuaista

2 dl sokeria

0,5 tl etikkaa

Valkuaiset vaahdotetaan ja sokeri lisätään joukkoon pienissä erissä. Massaa vatkataan kunnes kaikki sokerikiteet on sulaneet sinne. Valmiiseen massaan sekoitetaan mukaan etikka ja 2 rkl pöyrööpuluveria.

Marengit pursotetaan pellille leivinpaperin päälle ja niitä tulee yhdestä erästä noin 40 kpl, toki taas riippuen marengin koosta. Niitä paistetaan 75-100 asteisessa uunissa noin 1 tunti.

Osaan marengeista lisäsin ennen paistamista apteekkarin salmiakkeja. Yksinäisenä vähän omituinen kökäles siinä marengin kyljessä, mutta makua se toi mukavasti vielä lisää. Kumpa näitä salmiakkeja saisikin ihan pikkiriikkisinä, niin sellaisten ripottelu marengin pintaan olisi piste iin päälle.

 

Marengit sulavat suuhun ja voin luvata, että nämä ovat jokaisen salmiakin ystävän herkkuja.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Käsin tekemisen iloa.

 

Pastaakos tässä on Etelä-Pohjalainen nainen, yhden lapsen äiti, komian luontoinen ja ylpeä juuristaan.

Silmää ja sielua miellyttää kauniit asiat. Kaikesta uudesta tekemisestä herkästi syttyvä ja jos ei pioneeri tai pyörän keksijä olekaan, niin toistot, soveltaminen ja omien mausteiden lisääminen liittyy lähes kaikkeen tekemiseen.

Omien käsien jälki näkyy ympärillä. Suurimpia nautintoja on saada jokin projekti onnistuneesti valmiiksi. Huomata että kaikki se kulutettu aika ja vaivannäkö kannatti.

Elämässä on niin paljon vakavia asioita, että jaksaakseen ne täytyy vaan selättää. Huumori ja itselleen nauraminen on melko varmoja kavereita siinä hommassa. Eikä meidän elämästä naurua ja iloa puutukaan.

Blogiarkisto

2019