Kirjoitukset avainsanalla kotona leivottua

On jämerää kuinka leivontaohjeetkin liikkuvat nykytekniikan myötä valon nopeudella. Aiemmin kun ne reseptit kulkivat suusta suuhun ja tyyliin äidiltä tyttärelle, eivätkä ne ikinä saaneet sellaista räjähtävää suosiota tai aikaan yhtäaikaista kokeiluinnokkuutta jokaisessa kotileipureissa, jota jokin trendiksi noussut leivonnainen voi muutamassa viikossa nykypäivänä saada aikaan.

Tortun ohjeen sain lähes 2 vuosikymmentä sitten, vielä puutarhurina työskennellessäni eräältä kesätyöntekijältä, joka toi maistettavaksi äitinsä tekemää mustikkapiirakkaa. Vaikka ikinä en ollut niin hyvää ja mehevää mustikkapiirakkaa  maistanut, samaan ohjeeseen olin kuitenkin törmännyt jo vuosia aiemmin, kun perheeseemme oli etanan selässä kulkeutunut jostain piirakan ohje, jossa ei kuitenkaan käytetty marjoja tai hedelmiä, vaan piirakka oli pelkkä rahka-murupiirakka. Ajan myötä ohje oli ilmeisesti käytössä jalostunut sitten ja muokkautunut ehdottomasti parempaan suuntaan. Ohjeen mitat on alunperin vanhankantaisessa ”lasi-/kuppi”-muodossa ja jollain tapaa sekin viehättää.   

Sittemmin olen törmännyt useaan otteeseen nimeen ”maisemakahvilan piirakka” ja lähemmin asiaa tutkittuani huomasin kyseessä olevan lähes saman ohjeen modifioituna nykypäivän mittoihin. Rakkaalla lapsella on jälleen monta nimeä ja mitään merkitystähän ei sillä ole, mitä nimeä käytetään, kunhan piirakka maistuu mahdollisimman monessa suussa.

Tämä on taas yksi niistä leivonnaisista, jonka voi lapsikin tehdä. Ainesten runsaus antaa paljon liukumavaraa, eikä leipominen kovin helpolla epäonnistu. Ja ihanaa on myös juuri se suuri määrä; pienellä vaivalla täysi pellillinen piirakkaa, josta riittää lämpimäisten lisäksi myös pakkaseen vierasvaraksi.

Piirakan voi varioida aina kauden tarjonnan mukaan. Itse olen tehnyt tätä mm. tästä  raparperista, kirsikasta, mustikoista, omenoista, säilykepersikoista, kuivatuista aprikooseista ja rusinoista… Ja näiden kokeilujen jälkeen en usko, että olisi olemassa marjaa tai hedelmää joka ei tähän piirakkaan makunsa puolesta istuisi.

Ainekset

4 lasia vehnäjauhoja

2 lasia sokeria

2 tl leivinjauhetta

2 tl soodaa

2 tl vaniliinisokeria

250 g sulatettua voita

Kuivat aineet sekoitetaan yhteen ja seokseen sekoitetaan sulatettu voi. Massasta tulee murumainen seos, joka jaetaan kahteen osaan. Ohjeessa käsketään ottaa erilleen 2/3 taikinasta, mutta itse laitan muruseoksen aina puoliksi. Toiseen puoliskaan sekoitetaan

1 lasi piimää

1 muna

Joskus, kun piimää ei ole sattunut kaapissa olemaan, olen käyttänyt sen sijasta kermaviiliä, jukurttia tai jukurtti-rahkaseosta.

Tämä vetelämpi osa taikinaa levitetään pohjaksi uunipellille leivinpaperin päälle. Taikinan päälle levitellään tasaiseksi kerrokseksi noin litra marjoja tai hedelmiä.

Rahkatäytteen ainekset

1 prk maitorahkaa

1 prk kermaviiliä

1 lasi sokeria

2 munaa

4 tl vaniliinisokeria

Rahkaseos levitellään marjojen tai hedelmien päälle. Lopuksi muruksi jätetty 1/2 taikinasta levitellään tasaisesti piirakan päälle.

Paistetaan uunin keskitasolla 175 asteessa noin 45 minuuttia.

Tästä ei piirakka enää paljoa paremmaksi tule! 😊

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Halusin kokeilla sokerittoman ja sitä myöden myös astetta terveellisemmän marjapiirakan tekoa. Päädyin käyttämään banaania osana pohjaa ja lopputulos sopii myös keliaakikoille, koska ainoa piirakkaan käytettävä viljatuote on kaurahiutaleet.

Piirakka on yllättävän kiinteä rakenteeltaan ja varsin mukavasti pelkkien hedelmien ja marjojen sokeri riittää makeutukseen. Teen harvoin marjapiirakoita ilman maitotuotteita, joten merkittävä osa tätäkin piirakkaa on rahkapäällyste.

Ainekset;

2 isohkoa banaania

2 munaa

3dl kaurahiutaleita

1 tl leivinjauhetta

1 tl  kardemummaa

 

2 dl mustikoita (passaa olla pakaste)

 

Rahkatäyte

2 dl maitorahkaa

1 dl kermaviiliä

1 muna

 

Banaanit soseutetaan esim. haarukalla ja mukaan sekoitetaan munat, kaurahiutaleet sekä leivinjauhe ja kardemumma. Taikinasta tulee kosteahko ja ilmava. Täytteen rahka, kermaviili ja muna sekoitetaan yhteen. Jos sokerin lisäämistä ei vierasta, voi mukaan lisätä pari ruokalusikallista sokeria tai muutaman tipan makeutusainetta.

24 cm korkeareunainen piirakkavuoka voidellaan tai vuorataan irtopohjavuoka leivinpaperilla ja banaanitaikina levitetään vuokaan. Mustikat ripotellaan tasaisesti pohjan päälle ja mustikoiden päälle levitetään rahkatäyte tasaiseksi kerrokseksi. 

Piirakkaa paistetaan noin 40 minuuttia 175 asteisen uunin keskitasolla. 

Tämä on oikeasti hyvää ja nauttia voi pikkasen kevyemmin mielin 😊

 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Olen paistunut donitsit jo vuosia rasvassa, mutta viime vuonna (mainoksen uhriksi jouduttuani) ostin donitsipellin. Onneksi näin, sillä vaikka näistä nyt sitten saa makeita ja vaikka rasvaisiakin, niin ei ne sentään sillä tapaa tihku rasvaa, kun ne uunissa paistetaan. Ja tämä on nopeampaa ja ehdottomasti siistimpääkin touhua kuin rasvassa paistaminen. Oikeastaan... jos valta olis, ehdottaisin ehkä Nobelin kemiikan palkintoa donitsipellin keksijälle! Sen verran mainiosta asiasta on kyse 😊

Donitsiohjeita löytyy taas kovinkin moninaisia, mutta nyt käytin dansukkerin ohjetta Tosin ilman sitruunamehua, kun en siitä sitruunan mausta niin tässä yhteydessä piittaa.

Ehkä merkittävin neuvo tähän hommaan on se, että muista jättää taikinalle riittävästi tilaa nousta.

Ja koska en ikinä käynnistä sitä konetta olemattomien määrien vuoksi, tein näitä donitseja kertaheitolla 30 kpl seuravaalla ohjeella;

6dl vehnäjauhoja

2dl hienoa sokeria

3tl leivinjauhetta

4 tl vaniliinisokeria

1,5 tl suolaa 

2 dl maitoa

100g sulatettua voita

2 munaa

Kuivat ainekset sekoitetaan keskenään ja lisätään loput aineet mukaan. Massa sekoitetaan tasaiseksi ja laitetaan pussiin, josta se on kätevä pursottaa donitsipellille. Pellin rasvaamisessa käytän vuokasprayta. Spray on taas yksi sellainen aktiivisen kotileipurin onnen pipana. 😍 

Uunin lämpötila 200 astetta ja paistoaika noin 8 minuuttia

 

Käytin donitsien päällystämiseen ja koristelemiseen suklaata, kinuskia sekä nonparelleja. 

 

 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Käsin tekemisen iloa.

 

Pastaakos tässä on Etelä-Pohjalainen nainen, yhden lapsen äiti, komian luontoinen ja ylpeä juuristaan.

Silmää ja sielua miellyttää kauniit asiat. Kaikesta uudesta tekemisestä herkästi syttyvä ja jos ei pioneeri tai pyörän keksijä olekaan, niin toistot, soveltaminen ja omien mausteiden lisääminen liittyy lähes kaikkeen tekemiseen.

Omien käsien jälki näkyy ympärillä. Suurimpia nautintoja on saada jokin projekti onnistuneesti valmiiksi. Huomata että kaikki se kulutettu aika ja vaivannäkö kannatti.

Elämässä on niin paljon vakavia asioita, että jaksaakseen ne täytyy vaan selättää. Huumori ja itselleen nauraminen on melko varmoja kavereita siinä hommassa. Eikä meidän elämästä naurua ja iloa puutukaan.

Blogiarkisto

2019