Näitä pikkuleipiä on pitänyt jo kauan aikaa sitten kokeilla tehdä, mutta eipä ole tullut ajalliseksi. Näiden teko tuskin olisi edes vaikeaa, mutta olosuhteiden pakosta mulle kävi niin, että taikina piti jättää yöksi jääkaappiin. Enkä hoksannut ottaa aamulla sitä riittävän ajoissa sieltä pois. Sehän muttui ihan liian kovaksi käsitellä ja niinpä sulattelin taikinaa pienissä erissä kourapohjassa... Tynnyrityömaa! Sanoisin. Eli ei kannata sitä taikinaa kylmettää...

Pikkuleipätaikinan ainekset;

  • 4,5 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl sokeria
  • 2 tl vaniliinisokeria
  • 200g voita

Lisäksi tarvitaan nallekarkkeja ja muotteja, joissa on aukon leikkaava osa valmiina tai sopivia muotteja, joilla saa haluamansa mallisen aukon isomman pikkuleivän keskelle.

Taikinan kuivat ainekset sekoitetaan yhteen, jonka jälkeen huoneenlämpöinen voi nypitään joukkoon. Taikinaa lepuutetaan siis HETKI jääkaapissa. 1-2 tuntia riittää varmasti. Taikina kaulitaan jauhotetulla alustalla noin 7 mm vahvuiseksi levyksi. Tuntuupa yhtäkkiä tarkalta mitalta, mutta kun sentti on liikaa ja 1/2 senttiä liian vähän ja 7 mm on sitten sopivasti siitä välistä.

Taikinasta otetaan muotilla pikkuleipiä ja huom! tässä kohtaa pitää olla aika tarkkana, koska taikinassa ei ole minkäänlaista sitkeyttä, vaan se murtuu helposti. Jos taikinaa leikka kahdella muotilla, pitää ulommaisen muotin olla paikoillaan, kun aukkoa tekee, muuten pikkuleipä menee helposti poikki ohuimmista kohdista. Myös pellille nostettaessa saa olla varovainen.

Pikkuleipiä paistetaan 200 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Tämän jälkeen pelti nostetaan pois ja aukkoihin laitetaan nallekarkkeja. Pelti takaisin uuniin ja sulatellaan nallekarkit aukoihin. Tähän menee noin 2 minuuttia. Tätä sulamista valvoin siinä uunin vieressä. Nallekarkkeja ei kannata laittaa kukkurapäin, koska ne saattaa kuohua ja levitä aukon ympärille, eikä lopputulos ole enää niin nätti.

Pikkuleivät jäähdytellään pellillä ihan kylmäksi asti ja irrotetaan varovasti.

On ne kyllä kauniita!

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Käsin tekemisen iloa.

 

Pastaakos tässä on Etelä-Pohjalainen nainen, yhden lapsen äiti, komian luontoinen ja ylpeä juuristaan.

Silmää ja sielua miellyttää kauniit asiat. Kaikesta uudesta tekemisestä herkästi syttyvä ja jos ei pioneeri tai pyörän keksijä olekaan, niin toistot, soveltaminen ja omien mausteiden lisääminen liittyy lähes kaikkeen tekemiseen.

Omien käsien jälki näkyy ympärillä. Suurimpia nautintoja on saada jokin projekti onnistuneesti valmiiksi. Huomata että kaikki se kulutettu aika ja vaivannäkö kannatti.

Elämässä on niin paljon vakavia asioita, että jaksaakseen ne täytyy vaan selättää. Huumori ja itselleen nauraminen on melko varmoja kavereita siinä hommassa. Eikä meidän elämästä naurua ja iloa puutukaan.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019