Itsetehdystä sinapista on tullut meillä kyllä klassikko. Sitä ilman ei joulukinkku maistu joulukinkulta ja nykyään se on eri tavalla maustettuna meillä myös juhannussinappi 😊 Sinappi on samanaikaisesti väkevää ja makeaa ja mun suuhun se sopii täydellisesti kinkun ja makkaran kanssa.

Sinapin perusohje on yksinkertainen;

2dl sokeria

2dl kermaa (kuohu tai vispi)

2dl sinappijauhetta

2 munaa

1/2-2 rkl etikkaa (oma maku määrittelee)

Kun kuivat ainekset on sekoitettu kattilassa, lisätään joukkoon kerma ja munat. Massasta sekoitetaan tasainen ja sen jälkeen hissuksiin keitellään miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen ja lämpöä lisäten niin että mieluusti keitos vaikka kerran pulpahtaa. Eli se riittää että keitos saavuttaa kiehumispisteen. Kattila otetaan pois liedeltä ja varmistetaan sekoittamalla vielä hetki että se ei jälkikäteenkään jässähdä kattilan pohjaan. Tämä jälkeen sekoitetaan seokseen etikka ja maustetaan.

Hankalin asia, mutta ei tosiaan mikään ylitsepääsemättömän vaikea, on sinapin keittäminen. Seos jämähtää helposti pohjaan ja sen jälkeen peli on äkkiä menetetty. Jatkuva sekoittaminen on ensisijaisen tärkeää. Itse keitän sinapin aina teflon päällysteisessä kattilassa ja silloin kaikkein paras kaveri on ehdottomasti ollut MUUMIMAMMA-kattila ❤️

Sinappi on siksi mulle mieluisaa tehdä, että kunhan se perussetti on kasassa, sitä voi tuunata ihan miten tahtoo. Mulla on sanonta, joka koskee sinapin lisäksi kyllä montaa muutakin keittiössä tekemääni; ”Tämon hyvää, ettekä ikinä toiste tuu saamaan samanlaista…” Eli heitän ripauksen sitä ja toisen tätä, enkä mieti sitä, miten paljon mitäkin meni mukaan, vaan sitten kun se maistuu hyvältä, se on valmista.

Erilaisia variaatioita sinapin maustamisessa on ainakin seuraavat;

Kokeile tavallisen sokerin sijaan ruokosokeria tai korvaa osa sokerista hunajalla

Koko nesteen tai osan kermasta voi korvata vedellä. Kerma pehmentää makua ja yleensä itse käytän vain kermaa. Sinappijauheissa on vähän eroja ja ilmeisesti sen vuoksi koostumus voi olla eri kerroilla vähän toisistaan poikkeavaa. Jos sinappi keittämisen loppuvaiheessa tuntuu kovin kankealta, oon lisännyt joukkoon hieman vettä ja jatkanut hetken vielä keittämistä. Sinappi kun ei siitä jäähtyessään ainakaan lievisty vaan päinvastoin, siitä tulee helposti vähän tönkköä.

Etikka voi olla tavallista maustamatonta etikkaa, valkoviinietikkaa, balsamiviinietikkaa (tämä tummentaa mukavasti sinapin väriä)… Ihan sitten oman maun mukaista etikkaa ja määrääkin voi pienissä määrin muunnella makunsa mukaiseksi.

Mausta sinappi konjakilla, jaloviinalla, pilkotulla chilillä, valkosipulilla, sinapinsiemenillä, pienellä määrällä siirappia, ripauksella suolaa… Tässäkin on lähestulkoon oma mielikuvitus rajana. Toki maustamien voi vaikuttaa säilyvyyteen, jos käyttää nopeasti pilaantuvia aineksia esim. sinihomejuustoa.

Tänä vuonna tein sinappia kahdella tavalla. Konjakkisinappiin käytin tavallista sokeria, etikkana valkoviinietikkaa ja mausteeksi noin 0,5 dl konjakkia. Toisen sinapin sokerina käytin ruokosokeria, etikkana balsamiviinietikkaa, mausteena noin 2 rkl sinapinsiemeniä ja liiallisen kankeuden poistamiseksi sekoitin joukkoon noin 0,5 dl kahvia.

Sinappi säilyy hyvänä 2-4 viikkoa. Säilyvyys vähän riippuu niistä käytetyistä mausteista, nesteistä sekä siitä, onko purkki avattu ja lämmennyt huoneenlämpöiseksi monta kertaa. Mun on tähän huono kertoa mitään käytännön esimerkkejä, kun meillä ei sinapit kauaa vanhene, kun ne jo syödään pois kuleksimasta

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Käsin tekemisen iloa.

 

Pastaakos tässä on Etelä-Pohjalainen nainen, yhden lapsen äiti, komian luontoinen ja ylpeä juuristaan.

Silmää ja sielua miellyttää kauniit asiat. Kaikesta uudesta tekemisestä herkästi syttyvä ja jos ei pioneeri tai pyörän keksijä olekaan, niin toistot, soveltaminen ja omien mausteiden lisääminen liittyy lähes kaikkeen tekemiseen.

Omien käsien jälki näkyy ympärillä. Suurimpia nautintoja on saada jokin projekti onnistuneesti valmiiksi. Huomata että kaikki se kulutettu aika ja vaivannäkö kannatti.

Elämässä on niin paljon vakavia asioita, että jaksaakseen ne täytyy vaan selättää. Huumori ja itselleen nauraminen on melko varmoja kavereita siinä hommassa. Eikä meidän elämästä naurua ja iloa puutukaan.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019