Tässä ohje ensimmäiseen käsipyyhkeeseen, joka yksinkertaisuutensa vuoksi on varsin perinteisen näköinen ja siksi hyvinkin viehättävä. Pyyhkeen lankoja en liiemmälti yksilöi, koska ikäväkseni huomasin jokunen aika sitten näiden kaikkien lankojen poistuvan valikoimista... Olen kuitenkin pyrkinyt käyttämään pyyhkeessä eri materiaaleja ja niiden sekoitteita; bambuviskoosia, pellavaa ja kierrätyspuuvillaa.

Pyyhe aloitetaan tekemällä viktoriaaninen neliö (Harmaalla langalla). Selkeä ohje viktoriaaniseen neliöön löytyy ainakin koukuttamon sivulta.

Langan väri vaihdetaan ja varsinaisen pyyheosan kierrokset aloitetaan neliön kulmalenkistä kolmella ketjusilmukalla (joka korvaa ensimmäisen pylvään) sekä yhdellä pylväällä ja jatketaan pylväillä seuraavaan kulmaan. Kulman ketjusilmukkalenkkiin tehdään 2p+3kjs+2p. Jatketaan pylväillä neliön kärkeen asti ja lopetetaan kahdella pylväällä neliön kulmalenkkiin. 

Seuraava kierros p+kjs (jätetään silmukka väliin)+p. Ruudukkoa jatketaan kulman yli ja toisen sivun loppuun. Ulkokulmaan tehdään (sivun viimeisestä pylväästä laskien kjs+)p+3kjs+p (+kjs) ja seuraava pylväs tehdään symmetrisesti yhtä monennen pylvään päähän, johon tuli edellisen sivun viimeinen pylväs ennen kulmahässäkkää. Kuva selventää ehkä tätä selitystä…

Kolmas kierros tehdään kiinteillä silmukoilla. Ulkokulmaan taas 2ks+3kjs+2ks.

Väri vaihdetaan joka kolmannen kierroksen välein. 

Lenkkiä kokeilin tehdä pyyhkeisiin kahdella eri tyylillä. Kumpikaan vaihtoehto ei ole huono, joten päätöksen lenkin mallista voi tehdä täysin sillä perusteella, kumpi malli vain silmää enemmän miellyttää tai siinä omassa käytössä paremmalta tuntuu. Tässä mallissa ohut nappilenkki, joka toimii tarvittaessa ripustuslenkkinä. Ohut lenkki tehdään kierrettäessä pyyhettä lopuksi kiinteillä silmukoilla. Tultaessa neliön kulman ketjusilmukkalenkkiin tehdään lenkkiin yksi kiinteä silmukka. Tämän jälkeen ketjusilmukoita tehdään 15 ja niitä myöden palataan takaisin kiinteillä silmukoilla. Kun tullaan takaisin ketjusilmukkarivin tyveen, kiinnitetään lenkin pää kiinteällä silmukalla pyyhkeen kulman ketjusilmukkalenkkiin (nappaamalla nappilenkin pää mukaan). 

Tähän yksinkertaiseen malliin ja väriyhdistelmään sopii lopuksi kierros ihan vain silkoilla kiinteillä silmukoilla. Valittu langan sävy korostaa mukavasti kyseistä sävyä kokonaisuudessa. Sinisen pyyhkeen värit muistuttavat minua lapsuuden järvimaisemasta; järveen heijastuvasta taivaasta ja pilvistä, järvestä pilkistävistä kalliosaarista ja syksyn ruskistamista kaislikoista.

 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Käsin tekemisen iloa.

 

Pastaakos tässä on Etelä-Pohjalainen nainen, yhden lapsen äiti, komian luontoinen ja ylpeä juuristaan.

Silmää ja sielua miellyttää kauniit asiat. Kaikesta uudesta tekemisestä herkästi syttyvä ja jos ei pioneeri tai pyörän keksijä olekaan, niin toistot, soveltaminen ja omien mausteiden lisääminen liittyy lähes kaikkeen tekemiseen.

Omien käsien jälki näkyy ympärillä. Suurimpia nautintoja on saada jokin projekti onnistuneesti valmiiksi. Huomata että kaikki se kulutettu aika ja vaivannäkö kannatti.

Elämässä on niin paljon vakavia asioita, että jaksaakseen ne täytyy vaan selättää. Huumori ja itselleen nauraminen on melko varmoja kavereita siinä hommassa. Eikä meidän elämästä naurua ja iloa puutukaan.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019