Pensaiden kasvun rajoittaminen ja muotoon leikkaaminen on apuna ahtaissa kaupunkipihoissa, kun taas tilavilla tonteilla harvemmin tarvitsee pensaiden kasvua rajoittaa. Periaatteessa kasvi ei siis tätä leikkausta vaadi, mutta jos pienen pihan haluaa rajata vehreällä aidalla, eikä tila riitä pensaan luontaiselle kasvutavalle, ratkaisuksi leikattava pensasaita eli pensaiden muotolon eikkaus on oikeastaan ainoa vaihtoehto. Toiset kasvit kestävät tällaisen toistuvan leikkauksen ja niiden kasvutapa sopii jatkuvaan typistelyyn. Leikatessa kasvin haarautuminen kiihtyy ja pensas pysyy kauttaaltaan vihreänä. Sopivia pensaita leikattavaksi lehtipensasaidaksi ovat esim. aronia, tuhkapensas ja orapihlaja.

Muotoon leikattavat pensasaidat vaativat kauniina pysyäkseen leikkauksen ja siistimisen vuosittain. Muotoleikkaukset tehdään yleensä kesällä, heinäkuun puolenvälin paikkeilla, kun vuosittainen kasvu on lähes saavuttanut lakensa. Kukaan ei toki kiellä nipistelemästä pensasta kasvukaudella useamminkin. Muotoleikkauksessa pensaan vuosikasvu typistetään oikeastaan kokonaan. Leikkaus pyritään tekemään edellisestä leikkauskohdasta niin, että pensas pysyy vuodesta toiseen saman mittaisena.

Kun kohdalleni on osunut tällaisia muotoon leikattavia aitoja, olen tavannut leikata ne myös keväällä, juuri näihin aikoihin kun pensaat ovat vielä lepotilassa. Kun keväällä leikataan juuri se edelliskesän leikkauksen jälkeen tullut kasvu, ovat lehdettömät oksankärjet leikkausjätteenä niin pieniä että ne katoavat pensaan kasvualustaan kuorikatteen joukkoon, eikä niitä tarvitse erikseen edes siivota pois. Tällä leikkauksella olen havainnut olevan yhtä tuuheuttavan vaikutuksen kuin kesäleikkauksilla.

Leikattavien pensasaitojen poikkeus on kuusiaita, joka vanhan koulukunnan mukaisesti leikataan nimenomaan maalis- huhtikuulla, heti kun aidan päältä on lumet sulaneet ja leikkaus sen puolesta onnistuu. On hyvä, että leikkaus tehdään suojasäällä, koska jäiset oksat voivat vaurioitua leikattaessa. Että kuusiaita pysyy hyväkuntoisena ja hoidetun näköisenä, aidan leikkausta ei saisi jättää koskaan väliin. Kuusi ei tee uutta kasvua vanhojen vuosikasvujen leikattuihin kärkiin, vaan ainoastaan edellisvuoden kasvuihin ja siksi on tärkeää että leikkaus tehdään vain viimeisimpään vuosikasvuun. Vuosikasvua jätetään noin pari senttiä ja näin aidan kasvu pysyy aisoissa ja aidasta tulee tuuhea. Kuusiaidat ovat peremminkin maaseutujen pihojen tuulensuoja-aitoja ja sellaista en kovin herkästi kaupunkipihaan pistäisi.Kuusiaidan taimina käytetään ihan tavallisia metsäkuusia.

Muotoon leikattavien pensasaitojen kouliminen tehtäväänsä tapahtuu ihan pienestä taimesta lähtien. Ensimmäinen leikkaus lehtipensaille tehdään heti istutuksen jälkeen tai ensimmäisenä kasvukautena ja pensasrivistö leikataan vain noin 20-30 cm korkeaksi. Tämä toimenpide takaa sen, että pensasaita haarautuu alusta alkaen riittävästi ja kasvaa tyvestä lähtien tuuheaksi ja vehmaaksi. Haaromista edesautetaan jatkossakin leikkaamalla pensaat vuosittain niin, että vuosittaista kasvua jää sen 20-30 cm jäljelle. Myös aidan sivuja kavennellaan vuosittain ja muotoillaan aika rankallakin kädellä, että oksat saadaan haarautumaan myös pensaan sivuilla. Ja taas poikkeuksena on se kuusiaita… Eli kuusiaitaa leikataan vain sivuilta kunnes taimet tavoittavat sen korkeuden, johon kuusiaita halutaan ja vasta sitten taimet lyhennetään latvoistaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Käsin tekemisen iloa.

 

Pastaakos tässä on Etelä-Pohjalainen nainen, yhden lapsen äiti, komian luontoinen ja ylpeä juuristaan.

Silmää ja sielua miellyttää kauniit asiat. Kaikesta uudesta tekemisestä herkästi syttyvä ja jos ei pioneeri tai pyörän keksijä olekaan, niin toistot, soveltaminen ja omien mausteiden lisääminen liittyy lähes kaikkeen tekemiseen.

Omien käsien jälki näkyy ympärillä. Suurimpia nautintoja on saada jokin projekti onnistuneesti valmiiksi. Huomata että kaikki se kulutettu aika ja vaivannäkö kannatti.

Elämässä on niin paljon vakavia asioita, että jaksaakseen ne täytyy vaan selättää. Huumori ja itselleen nauraminen on melko varmoja kavereita siinä hommassa. Eikä meidän elämästä naurua ja iloa puutukaan.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019