Marengeista kerroin jo aiemmin ja silloin marengeissa oli makuna kirsikka. Nyt on näiden mun bravuurien vuoro; Marengit, jotka maustetaan pöyrööpuluverilla.

Ainakin pohjalaiset tietää, mitä tarkoittaa pöyröö. Vaikka joku wikipedia selittää sanan tarkoittavan hölmöä, sanan selitys ei ole ihan niin yksinkertainen. Himpun hankalaa avata sanaa ainakaan kovin lyhyesti ja kansantajuisesti, mutta me ollaan vähän pöyröjä täällä. Pualijauhoosia. Päässilimääsiä ja vähän pököpäitä. Mahdollisesti Duudsonit on ainakin useimpien tuntema hyvä esimerkki pöyrööstä. Himpun tosiaan hölmöä, hullulla, mutta sillä tapaa hyvällä ja hauskalla tavalla. 

Pöyrööpuluveri on salmiakkijauhetta, jossa on ihan kunnolla ytyä. Muistuttaa hyvin pitkälti jauhettuja turkinpippureita, mutta väitän, että turkinpippurit jäävät vahvuudessa hopealle. Eli pöyröö-nimellä on varsin jämäkkä kytkös tähän jauheeseen. Ja testattu on, että tällä jauheella nämä marengit on ehdottomasti parempia, kuin muista salmiakkijauheista tehtyinä. Pöyrööpuluveria saa Ittellisellä Ilimajoella toimivasta Namituvasta. Kokemuspohjaisesti jälleenmyyjä pohjanmaalla ainakin Prisma ja itse Namitupa ja heillä on kyllä varsin kätevä verkkokauppakin. 😊 

Marengille tehdään ihan peruspohjamassa.

Ainekset;

3 munan valkuaista

2 dl sokeria

0,5 tl etikkaa

Valkuaiset vaahdotetaan ja sokeri lisätään joukkoon pienissä erissä. Massaa vatkataan kunnes kaikki sokerikiteet on sulaneet sinne. Valmiiseen massaan sekoitetaan mukaan etikka ja 2 rkl pöyrööpuluveria.

Marengit pursotetaan pellille leivinpaperin päälle ja niitä tulee yhdestä erästä noin 40 kpl, toki taas riippuen marengin koosta. Niitä paistetaan 75-100 asteisessa uunissa noin 1 tunti.

Osaan marengeista lisäsin ennen paistamista apteekkarin salmiakkeja. Yksinäisenä vähän omituinen kökäles siinä marengin kyljessä, mutta makua se toi mukavasti vielä lisää. Kumpa näitä salmiakkeja saisikin ihan pikkiriikkisinä, niin sellaisten ripottelu marengin pintaan olisi piste iin päälle.

 

Marengit sulavat suuhun ja voin luvata, että nämä ovat jokaisen salmiakin ystävän herkkuja.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Käsin tekemisen iloa.

 

Pastaakos tässä on Etelä-Pohjalainen nainen, yhden lapsen äiti, komian luontoinen ja ylpeä juuristaan.

Silmää ja sielua miellyttää kauniit asiat. Kaikesta uudesta tekemisestä herkästi syttyvä ja jos ei pioneeri tai pyörän keksijä olekaan, niin toistot, soveltaminen ja omien mausteiden lisääminen liittyy lähes kaikkeen tekemiseen.

Omien käsien jälki näkyy ympärillä. Suurimpia nautintoja on saada jokin projekti onnistuneesti valmiiksi. Huomata että kaikki se kulutettu aika ja vaivannäkö kannatti.

Elämässä on niin paljon vakavia asioita, että jaksaakseen ne täytyy vaan selättää. Huumori ja itselleen nauraminen on melko varmoja kavereita siinä hommassa. Eikä meidän elämästä naurua ja iloa puutukaan.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019