Oikeastaan aika harva puutarhan puuvartinen kasvi vaatii oman itsensä vuoksi vuosittaista leikkaamista. Jos pensas tai puun oksat pitää usein leikata esim. kasvutilan ahtauden vuoksi, kannattaa miettiä ensisijaisesti sitä, onko kasvi lainkaan oikeassa kasvupaikassa? Pienen taimen koko voi hämätä ja yleinen virhe onkin, että istutetaan puut ja pensaat liian liki toisiaan tai liian lähelle rakennuksia, jopa räystään alle, ihan kivijalan viereen. Kasvihan kyllä pitää puolensa ja kasvaa ympäristön rajoitteiden mukaan, mutta kasvien arvon (hyöty tai kauneus) ja rakennusten kunnossa pysymisen vuoksi on tärkeää, että etäisyydet ovat riittäviä. 

Kasvien maanpäälliset osat voivat vaurioittaa rakennuksia hankaamalla rakennusosia tai tuuheina kasvustoina kasvaessaan estää ilmavirtojen liikkumisen ja aiheuttaa näin rakennuksiin ulkopuolisia kosteus- ja lahovaurioita. Myöskään pudonneet lehdet tai muut maatuvat kasvien osat jäädessään katoille, räystäskouruihin tai muihin rakennusten osiin muhimaan, eivät rakennuksen kuntoa varsinaisesti paranna. Sille ei kuitenkaan mitään saa, että syksyllä tuuli kuljettaa puiden lehtiä edempääkin ja niiden poistamisesta mm. räystäskouruista pitää vain sitten huolehtia. 

Kasvien maanpäällisten osien lisäksi juuriston ulottuvuus on myös tarpeen huomioida. Liian liki rakennusta kasvavien puiden ja pensaiden juuret tukkivat helposti salaojat ja tämä aiheuttaa taas omat kosteahkot ongelmansa rakennuksiin ja sitä myöden myös asumiseen. Mm. pajun ja haavan sukuiset kasvit kuljettavat juuriaan jopa kymmeniä metrejä vettä kohti. Liian lähellä rakennusta kasvavien suurien puiden juurten kasvaminen perustusten alle voi pahimmillaan murtaa perustuksia ja mullistaa koko rakennuksen.

Puutarha on rakennuksen ja kodin ulkopuolinen kehys. Puutarha ei voi olla se pääasia, mutta ajattelemattomasti toteutettuna se voi siis aiheuttaa odottamattomia haittoja tai työllistää kohtuuttomasti. On siis tärkeää miettiä tarkkaan pihaan istutettavien kasvien lajikkeet ja niiden istutuspaikat.

Jokainenhan rakentaa omanlaisensa puutarhan omiin tarpeisiinsa sopivaksi. Jos ei puutarhan hoitoon ole aikaa tai se ei muuten vain kiinnosta, silloin on ihan järjetöntä rakentaa ympärilleen jatkuvaa hoitoa vaativia istutuksia. Sama koskee puutarhan leikkauksia vaativia kasveja. Jos ei ole halukas viettämään puutarhan hoitotöissä aikaa kuin juuri sen minimin, jos sitäkään, kannattaa keskittyä vaikka havukasveihin ja unohtaa ainakin hyötypuut ja -pensaat, sekä perennat.

Tämä pohjustuksena seuraavaan kirjoitukseeni, jossa kerron pensaiden leikkauksista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Käsin tekemisen iloa.

 

Pastaakos tässä on Etelä-Pohjalainen nainen, yhden lapsen äiti, komian luontoinen ja ylpeä juuristaan.

Silmää ja sielua miellyttää kauniit asiat. Kaikesta uudesta tekemisestä herkästi syttyvä ja jos ei pioneeri tai pyörän keksijä olekaan, niin toistot, soveltaminen ja omien mausteiden lisääminen liittyy lähes kaikkeen tekemiseen.

Omien käsien jälki näkyy ympärillä. Suurimpia nautintoja on saada jokin projekti onnistuneesti valmiiksi. Huomata että kaikki se kulutettu aika ja vaivannäkö kannatti.

Elämässä on niin paljon vakavia asioita, että jaksaakseen ne täytyy vaan selättää. Huumori ja itselleen nauraminen on melko varmoja kavereita siinä hommassa. Eikä meidän elämästä naurua ja iloa puutukaan.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019