Tillin tuoksu ja höyryävä kattila pulpahtavat esille muistisopukoistani, kun näen retrokattila Neptun. Esteri Tomulan suunnittelemat koristekuviot tuovat lapsuuden makuineen ja hajuineen omaan keittiööni. Neptun-kuvion lisäksi Vegeta ovat ne astiakuviot, joista piirtyy mieleen kuva karhean kotoisasta esiliinasta ja kuuman hellan ääressä hyörivästä mummostani.

Rennolla kädellä on kaappeja siivottu vuosikymmenten saatossa ja monet nyt keräilyaarteet ovat roskapusseissa roiskaistuna kaatopaikoilla. Meillä oli pitkään muun muassa Seppo Mallatin Finellille 70-luvulla suunnittelema punainen emalikattila, jota ei kyllä kukaan kaivannut ennen kuin nykyinen keräilijöiden maksama hinta (60 euroa) tuli ilmi.

En ole emaliastioiden ystävä, mutta näistäkin löytyy todellisia helmiä kuten Antti Nurmesniemen Pehtoori kahvipannu. Tyylikäs ja virtaviivainen muotoilu, johon sanotaan vaikuttaneen 1950-luvun kaupungistuminen. Puuhellat muuttuivat tuolloin sähkö- ja kaasuhelloiksi ja siten nämä muutokset vaikuttuviat väistämättä myös kahvinkeittotapoihin.

Finel on tuotemerkki, jota valmisti Wärtsilä-konserniin kuulunut Arabia Järvenpään Emalissa. Finel on merkki, jota siis kannattaa metsästää astioiden pohjasta. Meidän mökkikeittiöstämme taasen löytyy aito kopio Finelin läviköstä eli aikoinaan huomattavasti edullisempi puolalainen versio. 

Nooan arkki emalimukia kaipaan

Kun näin Kodin Kuvalehden jutun "Keräilijä vinkkaa" muistin elävästi oman emalimukini lapsuudesta. Nyt siis kaipaan kipeästi Arabian lastenastiastoon kuuluvaa Nooan arkki -mukia. Mukin on suunnitellut Gunvor Olin-Grönqvist vuonna 1971. Lennähdin pyrstölleni, kun googlailin mukin hintaa. Euroja saa laittaa pöytään noin 100, jotta pääsee emalimukin onnelliseksi omistajaksi.

Ja näitä emalisia ämpäreitäkin löytyy mökin varastosta. Ämpärit ovat mahdollisesti jopa 1940-luvulta, mutta edelleen käytössä.

Muutama lehtiartikkeli emaliastioista:

Kommentit (1)

Arja - Kodin Kuvalehti
Liittynyt12.8.2014

Ai miten ihania kuvia! Heti tekee mieli metsään. :-) Kiitos postauksesta, siinä oli myös hyviä vinkkejä keräilystä. Laitan sen KK:n Facebook-kavereille tänään jakoon.

Seuraa 

Blogissa pohditaan elämää esineiden kautta. Hanne Lotsarin piironki pursuaa menneiden sukupolvien tavaraa tarinoineen. Pohdintojen ponnistuslautana toimivat tavallinen elämä maustettuna kauneudella ja kovalla punttitreenillä.

Instagram