Kuka muistaa mustikkamaidon?

Lapsena teimme mustikkamaitoa ja suut olivat leveässä sinertävässä hymyssä pitkään. Resepti on yksinkertainen; mustikoita, maitoa ja tilkka sokeria. Jos makunautintoon haluaa pientä päivitystä voi maidon maustaa ripauksella kanelia tai tehdä juoman kookosmaitoon.

Smoothie aikakaudella aamuinen mustikkamaitoni sai kyytiä tehosekottimessa ja koostumus muuttui kuohkean kepeäksi. Vatsa hymyilee, kun vielä sekoitin pellavansiemenet tähän superfoodiin. 

Leveä suu ja matala kaula

Näin kuvailtiin Helunaa, joka tekee muistojen makumatkasta täydellisen.

Kannuja valmistettiin neljää eri kokoa ja väriä; keltaisia, vihreitä, sinisiä ja ruskeita. Designmuseon nettisivulta amanuenssi Susanna Thiel kirjoittaa, että kaadin on Arabialle Kaarina Ahon suunnittelema ns. KL-mallin kaadin Anja Juurikkalan "Heluna"-koristeella. Suunnitteluaika 1955 ja tuotantovuodet 1955-1964, 1967, 1971.
Nyt jos haluaa ostaa kirpparilta Heluna-kannun, joutuu siitä maksamaan noin 70 -80 euroa.

Perhosen kevyt ruusumalva

Mustikkamaitoa siemaillessa herätti huomioni pihalla kukkiva ruusumalva herkällä vaalenpunaisella kukallaan. Perinnekukkahan se ruusumalva on, ja kukka viihtyy aurinkoisessa ja ravinnerikkaassaa maassa. Kukkansa se avaa heinä-elokuussa. Kun puutarhassa on ruusmalvaa, niin perhosetkin viihtyvät siellä. Komeita ritariperhosia, täpläsiipisiä neitoperhosia, herkän kauniita lanttuperhosia ja monia muita perhoslajeja voit houkutella puutarhaasi oikeilla kasvivalinnoilla. Joensuusta löytyy muuten maailman pohjoisin ja Suomen ainoa trooppinen perhospuutarha

Jumalainen rättänä

Mustikkamatka jatkuu perinteitä kunnioittaen. Ensikosketukseni rättänään eli musikkakukkoon sain kesälomani viimeisenä päivänä. Kysyn vaan, että miksi vasta nyt? Tämä jumalainen täysin "made in Finland" savolaisherku menee lentäen ohi amerikkalaisten suklaakakkujen - ja tämä on paljon sanottu. 

Kotiin palattuani googlasin reseptin Marttojen sivulta:

kuori
200 g voita
1 dl sokeria
4 dl ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta

täyte
1 litra mustikoita
½-1 dl sokeria tai hillosokeria
½ dl perunajauhoja

Sekoita keskenään sokeri ja sulatettu voi.

Yhdistä jauhot ja leivinjauhe ja lisää rasva-sokeriseos. Sekoita tasaiseksi.

Voitele korkeareunainen uunivuoka tai pieniä annosvuokia (esimerkiksi uuninkestäviä kahvikuppeja). Painele ¾ taikinasta vuoan pohjalle ja reunoille. Sekoita täytteen ainekset ja kaada vuokaan.

Tee lopusta taikinasta kukolle kansi.

Paista isoa kukkoa 200 asteessa noin tunti, pieniä noin puoli tuntia. Tarjoa esimerkiksi vaniljajäätelön tai kermavaahdon kanssa.

(Ohje:Martat.fi)

Kommentit (0)

Seuraa 

Blogissa pohditaan elämää esineiden kautta. Hanne Lotsarin piironki pursuaa menneiden sukupolvien tavaraa tarinoineen. Pohdintojen ponnistuslautana toimivat tavallinen elämä maustettuna kauneudella ja kovalla punttitreenillä.

Instagram