Haastetta kerrassaan. Meille tuli syömään ihastuttava perhe, jossa tytär on vegaani. Tästä alkoi tutustuminen erilaisiin nettisivuistoihin ja ruokaohjeisiin. Ihan aluksi selvittelin termistöä eli kasvissyöjän ja vegaanin eron.

Apua ei näet irronnut Otavan suuresta keittokirjasta vuodelta 1957. Aikanaan kirja antoi nuorelle äidille ohjeita ja yksityiskohtaisia neuvoja kaikkiin ruokakysymyksiin kuten ruoka-aineisiin, ruoan valmistukseen, tarjollepanoon ja ateriointiin. Nyt Google hoitaa tämänkin neuvontatyön.

Noh, vegaani reseptit alkoivat kuitenkin kiinnostaa ja ruanlaitosta tuli todellinen kokeileva keittiö. Vegaaniliiton sivut toimivat henkisenä selkärankana etsiessäni vegaanimaailmaan avaimia.

Vegaani - ei syö maitotuotteita, kananmunia, mätiä eikä mitään muitakaan eläinperäisiä ruokia. 
Kasvissyöjä -  saattaa syödä maitotuotteita ja kananmunia.

  1. Ensimmäisenä ratkaisin jälkiruan eli päädyin tekemään mustikkapiirakan. Ohje on lähes sama kuin ns. normaalissakin piirakkapohjassa, mutta kananmunan sijaan käytetään aquafabaa eli kikhernetölkin lientä. Lopputulos oli erinomainen.
  2. Alkuruaksi tein helpon linssikeiton, johon tulee punaisia linssejä ja kookosmaitoa.Takuuvarma ja onnistuu aloittelevaltakin kokilta. Lisäksi valmistin kesäkurpitsa-fetasalaatin, mutta fetan sijaan tarjoilin soijakuutioita.
  3. Pääruokana Piiparinpataa, jossa muhivat chilipavut, salsavihannekset, maissia, sipuli, valkosipuli, paprika ja chiliä tomaattimurskassa. Makua voi terästää texmex-mausteseoksella ja tarjoilla padan riisin kera.

Sopat ja soossit olivat maittavia ja ilta erittäin onnistunut. Mieleen jäi jopa kytemään ottaisinko vastaan vegaanihaasteen? Pystyisinkö elämään vegaanisti yhden kuukauden - se jää nähtäväksi.

Otavan Suuri Keittokirja pitää sisällään 3 000 ruanvalmistusohjetta valokuvin ja piirroksin runsaasti kuvitettuna. Lisäksi kirjassa on 40 sivua monivärikuvia. Kirjan on toimittanut ja soveltanut Suomen oloja varten Lilja Karjalainen, Helsingin kaupungin Valmistavan Tyttöjen Ammattikoulun talousopettaja. 

Kommentit (0)

Seuraa 

Blogissa pohditaan elämää esineiden kautta. Hanne Lotsarin piironki pursuaa menneiden sukupolvien tavaraa tarinoineen. Pohdintojen ponnistuslautana toimivat tavallinen elämä maustettuna kauneudella ja kovalla punttitreenillä.

Instagram