Aurinkoinen sunnuntaiaamu ja vanhaa jazzia radiosta. Voisiko päivä alkaa paremmin.

Aamiaistarjottimellani kaikessa yksinkertaisuudessaan teetä, marmeladia ja vaaleaa leipää. 

Marmeladit olin laittanut pieneen vaaleaan astiaan, jossa oli leima "Cafe de Colombia". Leima kertoi, että astia oli peräisin aikoinaan Helsingin Aleksanterinkadulla sijainneesta Colombian-kahvilasta. Kahvila oli kuulema U-kirjaimen muotoinen ja sinne pääsi sisään kahdelta kadulta. Hermes-talon kortteli, jossa kahvila sijaitsi, rakennettiin jo vuonna 1898. Hermes-talon kortteli tunnetaan nykyisin paremmin Citycentterinä.

Rautatalo taasen valmistui vuonna 1955 ja se on yksi keskeisimpiä Alvar Aallon töitä. Aallon kädenjälki näkyi myös Marmoripihalla sijainneessa Cafe Colombian kalustuksessa ja valaisimissa, jotka muodostivat yhtenäisen sisustuskokonaisuuden. Sittemmin kahvilan kalustus siirrettiin kaiketi Akateemisessa toimivaan Cafe Aaltoon.

Arabian leima kertoo, että astia on valmistettu vuosina 1964 - 71. Metallinen pieni astia lienee ollut tuhkakuppi ja sen pohjassa on Hackman&Co leima.

Jazzia ja elokuvia

Sodan jälkeen Helsingin jazzmuusikoiden kokoontumispaikkanakin toimi niin ikään legendaarinen Aleksin Colombia.

Nuorisokulttuurin murros näkyi myös elokuvissa. Elokuvaohjaaja Matti Kassilan elokuvissa liikutaan muun muassa helsinkiläisissä ravintoloissa ja kahviloissa. Cafe de Colombia toimii kohtauspaikkana Kassilan elokuvassa "Tähdet kertovat, komisario Palmu" vuodelta 1962. Siinä villi nuorisojoukko kuuntelee jazzia ja nuori Esko Salminen näyttelee pääepäiltyä Ville Valkosta nahkatakissaan. 

Kuvia arkistosta

Muutaman kuvan Cafe de Colombiasta löysin museoviraston Kuvakokoelmat.fi -sivulta. Se on kansallinen kulttuurihistoriallinen kuva-arkisto, jossa on maamme laajimmat kokoelmat Suomen kulttuurihistoriasta, kansankulttuurista ja vieraista kulttuureista sekä rakennetun kulttuuriympäristön dokumentoinnista. 

Kommentit (0)

Seuraa 

Blogissa pohditaan elämää esineiden kautta. Hanne Lotsarin piironki pursuaa menneiden sukupolvien tavaraa tarinoineen. Pohdintojen ponnistuslautana toimivat tavallinen elämä maustettuna kauneudella ja kovalla punttitreenillä.

Instagram