Varastosta löytyi vanha heteka ja sen päältä kaunis vaaleanpunainen flokkipatja. Mitä ihmettä tälle aikanaan ludevapaana ja äänettömänäkin mainostetulle rautasängylle tekisi. Entäpä kauniille patjalle, joka muistuttaa enemmänkin raskasta ja paksua peittoa. Käärisikö patjan vain rullalle ja siten se toimisi muhkeana tyynynä. Tällaisia pohdin pilvisenä päivänä varaston uumenissa.

Heteka on hyvässä kunnossa ja se toimisi erinomaisena varavuoteena. Jousilla pötkötellessä ei vieras varmasti viihdy kolmea päivää pidempään ja vanhaa sanontaa vastaan ei tarvitsisi taistella eli ”vieraat ja kala alkavat haista kolmessa päivässä”. Mitä muuta käyttöä tälle selkävaivaisten kauhulle keksisin.

Helsingin Teräshuonekalutehdas Oy aloitti sänkyjen valmistuksen vuonna 1932. Hetekaan kuuluu kaksi sisäkkäistä sänkyä, joista toisen voi vetää esiin toisen alta. Sisemmän sängyn pohja nostetaan yöksi ylös ja näin saadaan käyttöön toinen sänky. Heteka nautti suurta suosiota 1930-luvulta 1950-luvulle asti. Niitä valmistettiin kaikkiaan kaksi miljoonaa kappaletta ennen kuin Helsingin Teräshuonekalutehdas lakkautettiin vuonna 1964.

Heteka on innoittanut myös useampia iskelmä- ja popkappaleita esimerkiksi Veikko Lavin ”Serenadi hetekalle” (1978). Rahallinen arvo vanhoille hetekoille liukuu 20 - 120 euron välillä.

Inspiroidu rautarungosta

Muistan lapsuudestani, että hetekaa käytettiin betonivaluussa hiekan siivilöintiin. Nyt löysin uusiokäytöstä hetekan muun muassa puutarhassa kukkaistutusten alustana, pallopelien maalina lapsille tai mattojen pesuun käytettävänä pöytänä. Etsin inspiraatiota googlailemalla erilaisia blogeja. Tässä muutama: 

Kerro se kuosein

Samalla rertkelläni varastossa huomasin tekstiilipinossa lojuvan helmen eli Vuokko Nurmesniemen suunnitteleman "Salvia" kankaan. Minimalistinen kuosi on vuodelta 1969. Mökillä kangas oli aikoinaan suojannut Ilmari Tapiovaara suunnittelemaa Mademoiselle-keinutuolia kuten tilkkutyönä toteutettu vihreäsävyinen päällinenkin. 

Googlailuni tuloksena löysin:

  1. Mielenkiintoinen artikkeli Vuokko Nurmesniemestä löytyi Hesarista: Kangas, joka muutti kaiken.
  2. Kodin kuvalehdessä taasen artikkeli, jossa käydään läpi suomalaisten suosikkeja sisutuksessa: Sisustitko vahingossa kuten kaikki muutkin?


Pölyisestä varastosta ja vanhojen tavaroiden seasta oli suloista pulahtaa järveen uimaan ja ihastella lumpeenkukkia.

Kommentit (1)

Seuraa 

Blogissa pohditaan elämää esineiden kautta. Hanne Lotsarin piironki pursuaa menneiden sukupolvien tavaraa tarinoineen. Pohdintojen ponnistuslautana toimivat tavallinen elämä maustettuna kauneudella ja kovalla punttitreenillä.

Instagram