Elokuun aikana pääsee taas urakalla kokkailemaan arkiruokia. Ruokahuoltoa suunnitellessani pyörittelin kaapissa olevia astioita ja käteen osui kerrassaan mielenkiintoinen löytö. Rörstrandin City-kuosilla koristellut astiat, jotka sopivat kuin nenä päähän tähän mökkikauden loppumisen ja kaupunkielämään alkamisen välimaastoon. Uudet ruokareseptit ja vanhat astiat ovat mitä mainioin yhdistelmä.

Rörstrandin 50-luvun tuotanto on värikästä ja raikasta. Se sopii myös hyvin moderniin kotiin vielä tänäkin päivänä.

Yksi perheemme ehdottomista suosikkiruista on kesäkurpitsavuoka.

Yläasteella poikamme köksänope jakoi teineille hyviä ja helppoja sekä herkullisia ruokareseptejä.

Yksi tämän aikakauden satoa on juuri kesäkurpitsavuoka. Jauhelihalla saa vuokaan vaihtelua ja esimerkiksi Texmex mausteseoksella jauhelihaan saa vähän tulisempaa tunnelmaa, jota silloin tällöin kaipaillaan. 

Munakoiso kuuluu ehdottomasti myös elokuisiin herkkuihin. Facebookin kautta nappasin uuden reseptin munakoison valmistukseen - juustoiset munakoisorullat (Cheesy eggplant roll-ups). Vaikka vanhat keittokirjat ovatkin viehättäviä, otan ilolla vastaan myös Youtuben. Videon kautta pääsee hyvin kärryille, miten ruoka valmistetaan. 

City-astiat ovat keräilijöiden suosiossa ja esimerkiksi kastikekulho maksaa 25 -30 euroa kirpputorilla. Muutaman astian kokonaisuuden hinta kipuaa helposti 100:n euroon.

Rörstrand keramiikkatehdas perustettiin vuonna 1726, ja se on yksi Ruotsin vanhimmista yrityksistä. Tuotantoa löytyykin lähes jokaisesta ruotsalaiskodista ja näitä astioita peritään sukupolvelta toiselle aivan kuten meillä Arabian astioita.

Rörstrand Museumin sivuilta löytyy tehtaan tuotannosta enemmän tietoa. Astioiden pohjassa olevista leimoista ja suunnittelijoista on kattaavat tiedot sivulla.

Arabian tehtaiden ja Röstrandin historiat kietoutuvat yhteen. Rörstrandia kiinnostivat vuonna 1870-luvun alussa erityisesti Venäjän markkinat, joille pääsy oli helpompaa Suomesta ja Arabian tehtaalta käsin mm. alhaisempien tullien takia. 

Kommentit (0)

Seuraa 

Blogissa pohditaan elämää esineiden kautta. Hanne Lotsarin piironki pursuaa menneiden sukupolvien tavaraa tarinoineen. Pohdintojen ponnistuslautana toimivat tavallinen elämä maustettuna kauneudella ja kovalla punttitreenillä.

Instagram