Lauantaiaamuna jämähdin tv:n ääreen katsomaan Tanskan aarteenmetsästäjät -ohjelmaa Yleltä. 

Ohjelmassa tehdään antiikki- ja retrolöytöjä sekä kolutaan kirpputoritavaraa ympäri Tanskan. Erityisesti lauantaisessa jaksossa mielenkiintoni herätti vintagekauppa, jonne saapui laatikollinnen leninkejä Amerikasta. Kaupan businessideana ovat vintagehääpuvut ja vanhat kauniit leningit ja niiden uusiokäyttö. Ajatus omasta kaupasta syntyi omistajalle Pauli Tvillingille harjoitteluajalta Pariisista.

Hän työskenteli yrityksessä, jossa muodin huippumerkkejä muokattiin uuteen uskoon. Silloin ajatus kirkastui, että vintage ja vaatteiden muokkaaminen ovat lähes ainoa keino tavallisen ihmisen saada ainutlaatuisia vaatteita itselleen. Muodintuntija Tvilling muokkaa leningit uuteen uskoon, jos ne niitä kaipaavat. Hänen taitavien käsiensä läpi moni jo unohdiksassa ollut luomus herää uuteen kukoistukseen. 

Liikkeen laajasta vaatevalikoimasta saa hyvin kokonaiskuvan naisten muodin kehityksestä ja samalla naisen asemasta yhteiskunnassa.Tvillnig sanookin:

Vaatteista näkee, milloin naiset ovat vapautuneet

Toisen maailmansodan eläneet naiset ovat jättämässä meidät ja heidän vaatteistaan on pidetty aikoinaan hyvää huolta, toteaa Tvilling. Hänestä on kunnia saada pukea nykymorsian uudelleen näihin ainutlaatuisiin luomuksiin, joiden ikä voi olla jopa sata vuotta. 

"Tanskan aarteenmetsätjät" ohjelman voi katsoa Yle Areenalta. Kööpenhaminalainen FN92Shop myy vintagea; leninkejä, hattuja, laukkuja ja hiuskoristeita.

Omasta vaatekaapista ei juurikaan vintagevaatteita löydy. Vintageaarteeni on kengät. Suomalaiset Palmrothin kengät ovat säilyneet äidiltä tyttärelle vuosikymmenten ajan. Niillä on tanssittu juhlissa 60-luvulta alkaen. Nykyisin kenkien kunto on jo heikko, mutta edelleen niistä välittyy laatu ja tyyli.

Palmroth- perheen historia jalkineteollisuudessa alkoi vuonna 1928, jolloin Pentti Palmroth perusti Partolan kenkätehtaan.

Kommentit (0)

Seuraa 

Blogissa pohditaan elämää esineiden kautta. Hanne Lotsarin piironki pursuaa menneiden sukupolvien tavaraa tarinoineen. Pohdintojen ponnistuslautana toimivat tavallinen elämä maustettuna kauneudella ja kovalla punttitreenillä.

Instagram