Kirjoitukset avainsanalla Raisio

Viime vuonna näihin aikoihin näin ystäväni facepäivityksen, joka sisälsi toinen toistaan upeimpia kukkakuvia. Tiedustellessani paikkaa, josta otokset olivat, sain vastaukseksi paikan nimeltä alppiruusupuisto. Hämmennys oli suuri, kun ystäväni vielä lisäsi että "siis Raisiossa". 

 

Raisio on kaupunki Naantalin ja Turun välissä. Itselleni se edustaa pääasiassa ns. "läpikulku"paikkaa, sillä harvemmin sinne jää ellei ole tarkoituksenmukaisesti menossa ilmaiseen huonepakopeliin eli IKEAan, taikka Myllyyn. (kauppakeskus) Joskus saattaa eksyä myös Raision kirjastoon, koska kaipaa vaihtelua.  Mutta muutoin siis lähes aina tie Naantalista vie Turkuun.  Siksi en yhtään ihmettele että olin tuolloin vähän ihmeissäni ystäväni kertoessani paikasta. Tiesin kyllä Helsingissä olevasta puistosta, mutten osannut aavistaakaan että sellainen olisi lähempänä kuin osasi arvata. 

Se on muuten jännää, miten joistain ihan pienistäkin jutuista sitä ihminen voi välillä innostua. Olin tuolloin hetken kuin pikkulapsi karkkikaupassa, ja ilmoitin J:lle, että "tuolla mennään muuten joskus käymään."  Vaikka asumme n 15 minuutin ajomatkan päässä tästä puistosta, niin vasta  n reilu viikko sitten saimme suunnitelman toteutettua: lähdimme varta vasten eräänä iltana  iltalenkille ja ulkoiluttamaan järkkäriäni Raision puolelle. Googlettelin myös alppiruusupuiston historiaa/tarinaa koska halusin tietää paikasta enemmän. Löysinkin ihan mukavasti tietoa, jonka ajattelin jakaa nyt teille:  

Alppiruusupuisto sijaisee Raision lukion takana, (Kirkkoväärtinkadun päässä)  ja se on istutettu  talkoovoimin vuosina 1999, (luomisvuosi) jolloin puistoon istutettiin 350 kotimaista alppiruusulajiketta. Toisena istutusvuotenaan, 2008. puisto sai niin ikään 300 alppiruusua lisää. Vuonna 2016 puisto laajeni vielä keskustaanpäin kun istutusalue levittäytyi uudelle metsäalueelle.  Tällöin ruusuja istutettiin sekä koti - että ulkomaisia lajikkeita yht 402 kpl. Näiden lisäksi on tänä keväänä puistoon on  istutettu vielä 88 kotimaista  erilaista alppiruusuristeytystä.  Tällä hetkellä puistossa on kaikenkaikkiaan yli 1200 ruusua, ja 118 eri lajiketta. Useasti tämä alue jää vain kaltaiseltani ohikulkijalta helposti huomaamatta.

 

J ihmetteli kuinka puisto on saanut olla niinkin rauhassa sijaintiinsa nähden, mutta itse ajattelen sen johtuvan kukinnan ajankohdasta; kokonaisuudessaan nykyään 4,6ha:n  kokoinen puistoalue puhkeaa loistoonsa toukokuun lopussa ja kukinta kestää säästä riippuen noin kolme viikkoa. Lukiolaiset ovat siis hyvässä vauhdissa kirmaamassa kesälaitumille kun tämä upea kausinähtävyys alkaa ilmoitella vuosittaisesta olemassaolostaan, ja näin ollen saa olla suhteellisen rauhassa mahd. ilkivallasta/roskaamisesta. Ja voihan olla että nykyajanlukiolaiset osaavat olla myös fiksusti ja arvoistaa kaunista lähiympäristöään.  Sitä ainakin toivon. Itselleni taas oli yllätys, että Raision alppiruusupuisto on ollut ehdolla vuoden retkeilypaikaksi v 2017, ja  sijoittui siinä kolmannelle sijalle. Toisaalta en yhtään ihmettele, sillä puitteet retkeilyyn ovat erinomaiset!

Oleilimme puistossa n 1,5h ja siinä ajassa ja toinen toistaan upeampia näkymiä ihaillessa unohtui kyllä  hetkeksi kaikki muu. Puisto on nimittäin kuin yksi erillinen maailma - kuin suoraan sadusta. Jollette usko minua, niin katsokaa itse. Siellä liikkuessa todella oli sellainen "salainen puutarha fiilis.!" ;)   Löysin muuten vieraillessamme puistossa ihan vahingossa oman nimikkolajikkeenikin polkujen varrelta! Se tosin jäi mietityttämään, minkävärinen "minä" mahdan olla?! :D   

 

 

 

 

 

 

With love;

-Ninni- 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Blogiarkisto

2020
2019
2018
Heinäkuu

Kategoriat