Sairauden/seksuaalisen suuntautumisen/ulkoisen olemuksen/työn/elämänkatsomuksen/harrastuksen/menneisyyden tai minkään vastaavan ei pitäisi määrittää ketään ihmisenä, sen ei tulisi leimata ketään millään lailla.  Mikä tahansa aiemmin mainittu  voi olla asia, joka tietämättömien ja ymmärtämättömien on vaikea kohdata. Asioita on vaikea kysyä suoraan jos jokin saa niin hämilleen että menee aivan lukkoon. Kyse voi olla yksinkertaisesti siitä ettei osaa suhtautua erilaisuuteen. Sen sijaan että keräisi rohkeutta, tuntuu olevan helpompaa  valita mieluummin pilkka ja iva, pahanpuhuminen tai juoruilu. Mutta se on väärin.

Yllämainittujen asioiden ei tulisi  myöskään määrittää sitä millainen ihminen sinä olet, ei iskostua muiden tai omaan mielipiteeseen siitä, millainen ihminen sisimmältäsi olet. Kaikki ei aina  todellakaan ole niin kuin miltä ulkoapäin näyttää tai annetaan olettaa.

 Olen tänään saanut olla osana Naantalissa jo toista kertaa järjestettävää elävää kirjastoa, jonka tarkoituksena on vähentää ihmisten ennakkoluuloja erilaisten vähemmistöjen ja erilaisuuden suhteen.  Ideana on siis että meitä on täällä pieni, etukäteen kaupungin nuorisopalveluiden kokoama jengi, joista jokainen tahollaan kuuluvat johonkin vähemmistöön tai ovat erilaisia kuin nämä "muut". Ehkä ovat kokeneet juuri näitä ennakkoluulojakin. Me olemme tämän päivän kirjaston ns. "kirjoja", joita asiakas voi lainata 20 minuutin mittaiseen juttutuokioon, yhden "kirjan" kerrallaan. Asiakas valitsee "kirjan" pienen esittelyn perusteella, ja virkailija katsoo sopivan ajan ja paikan jutusteluun. Tämän juttutuokion aikana henkilö voi selvittää lainaamansa kirjan tarinan, kysyä juuri ne kysymykset jotka ovat ehkä pidempään hänen mieltä askarruttaneet. 

Aamupäivä on ollut lähes yhtä antoisa kuin edeltäjänsäkin 2 vuotta sitten. ja vielä olis muutama tunti edessäpäin.   Tähänastiset keskustelut sekä  pienillä tauoilla kanssa kirjojen että minut "lainanneiden" kanssa ovat olleet mielettömän hyviä ja monella lailla puhuttelevia -  siitäkin huolimatta että lainaajia on ollut odotettua vähemmän. Heidän kysymyksissä on ollut paljon hyviä pointteja ja aitoa kiinnostusta. Se on ollut hyvin palkitsevaa. Osa kysymyksistä tulee melko suoraan, mutta hyvä niin.  Sehän nimenomaan on  koko tämän päivän tarkoituskin; levittää tietoa erilaisuudesta ja omasta tarinasta. Poistaa ennakkoluuloja ja asenteita. Jos jokin kysymys tuntuu tungettelevalta minun ei tietenkään ole ollut pakko vastata.  Mutta toistaiseksi sellaisilta on vältytty.

Olen iloinen, kun minua pyydettiin mukaan - toivon että ihmiset saavat juttutuokioista kirjojen kanssa, ja samalla koko tapahtumasta  yhtä paljon irti kuin minä itsekin.  Joten iso kiitos kun saan olla mukana! Ollaan kaikki yhtä tärkeitä ja hienoja tyyppejä!

Tapahtuma järjestetään siis tänään, 11.02. klo 11-14 Naantalin pääkirjastossa, joten jos liikut lähistöllä niin tule ihmeessä käymään, jos kuitenkin välimatka, tai jokin muu seikka estää paikalle pääsysi, voit käydä jättämässä mulle tämän teeman ympärillä kysymyksen täällä . Jos kysymyksiä tulee tarpeeksi, kokoan niistä myöhemmin erillisen postauksen blogin puolelle. :)

With love; 

-Ninni- 

Kommentit (2)

nakymatonninni
Liittynyt3.12.2015

Anteeksi, että vastaukseni on viipynyt Nelliina. Tämä idea on alun perin lähtöisin Tanskasta, ja jotenkin (onneksi) rantautunut myös Suomeen. En tiedä miten tämä näkyy muualla Suomessa, mutta täälläpäin näitä on järjestetty ihan kivasti pari kertaa vuodessa. Naantalissa oli nyt tietääkseni kolmatta kertaa, tää oli eka kerta ns avoimesti kaupunginkirjastossa. Aiemmat olivat paikallisessa yläasteessa joissa toisessa olinkin mukana 2 vuotta sitten. Silloin olikin aika tiivis aikataulu, nyt oli  hiljaista tällä kertaa vaikka tapahtumaa oli markkinoitu ihan hyvin. Mutta kyllä tää on musta kanssa ideana tosi hyvä. On ollu kyllä tosi mielenkiintoisia ja opettavaisia keskusteluja niiden muidenkin kirjojen kanssa :)

Ninni :)

- Ninni - / Pisaran verran poikkeavampi

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hae blogista

Blogiarkisto

2020
2019
2018
Heinäkuu

Kategoriat