Maallemuutto oli iso muutos, henkisesti varmasti suurempi kuin faktojen pohjalta. Olin niin tottunut kaupunkielämän liikennevalotahtiin ja loputtomaan määrään vapaa-ajanmahdollisuuksia, joten mökkihöperyys on tullut tutuksi. Tässä muutamia huvittavimpia, ja samalla ehkä raivostuttavimpia, ensihavaintoja maalaisten sosiaalisesta elämästä:

Tuttu juttu
Hankitpa uuden auton, rakensipa talon tai vaihdoitpa vaikka laajakaistaliittymää, menitpä naimisin, erosit tai oletpa vaikka raskaana 4:llä viikolla. Mitään näistä on turha kertoa minään uutisena eteenpäin. Muut kyllä ovat saaneet sen selville, muodostaneet tietomäärästä ja sen laadusta riippumatta vankkumattoman mielipiteen aiheesta. Tämän lisäksi he ovat ehtineet kertoa sen jo kaikille tutuille - tai ylipäätään kaikille, jotka ovat jaksaneet kuunnella. Tämä ei tokikaan ole mitään pahantahtoista juoruilua, vaan maaseudun tapa olla kiinni elämässä. Ongelmaksi se muodostuu yleensä vasta siinä vaiheessa, kun kiinnostus muiden elämää kohtaan on suurempi kuin omaa.

Kuka se oli?!
Kaikki tervehtii toisiaan. Se on mukava tapa. Kukapa ei ilahtuisi kuudelta aamulenkillä, jos naapurin komea isäntä nostaa kättä mennessään kyntämään pellolle. Mutta myös oudot isännät nostavat. Tämä vaatii nimenomaan tottumattomalta totuttelua, sillä ongelmaksi tämä muodostuu, jos et muista / hoksaa tervehtiä tai jäät miettimään, oliko se tuttu. Pian nimittäin sinuakaan ei tervehditä. Parempi vaan nostaa kättä kaikille, niin pian maineesi hyväntuulisena kyläläisenä kasvaa. Sitä paitsi on ihan hyvää käsitreeniä nostella käsiä esim. juostessa.

Käyhän peremmälle
Tätä ei tarvitse maalla sanoa juuri kenellekään. Yleensä kohtaat vieraat useammin omassa porstuassa tai jopa tuvassa, kuin oven takana värjöttelemässä. Maalla ei kannata nukkua pitkään, hiiviskellä päiväkausia yövetimissä tai ylipäätään jättää itseään tai kotiaan kovin sotkuisen näköiseksi, mikäli et halua tulla "yllätetyksi". Pian saattaa porsuassa seisoa, jos ei nyt sentään kunnanjohtaja, niin vaikkapa kyläyhdistyksen puheenjohtaja, etkä välttämättä tahto tutustua uusiin ihmisiin kulahtaneessa imetyspaidassa tai lempikalsareissasi. Suosittelen myös varaamaan riittävästi kahvia kaappiin ja vierasvaratarjottavaa pakkaseen. Terapiaksi siivousintoisille perfektionisteille suosittelen harrastamaan itsekin vastaavaa yllätysvierailua. Saatat yllättyä, sillä: ei muutkaan nuku meikit ja pyhävaatteet päällä, eikä muidenkaan koti ole ihan koko ajan kuin sisustuslehdestä.

Sukuselvitys
Maalla ollaan juurilla sanan varsinaisessa merkityksessä. Varustaudu kaikissa tilanteissa luettelemaan esi-isiesi esi-isienkin nimet. Pisteet nousee mitä enemmän kyselijä tuntee sukulaisiasi ja mitä paremmat välit esi-isillä on ollut. Pahinta ei ole mahdolliset sukuriidat, vaan auta armias jos kukaan ei tunne juuriasi! Silloinhan sinusta ei voi muodostaa mielipidettä ja olet: Et Kukaan!

Kommentit (2)

Minja
Liittynyt12.8.2015

Kiva allikalliolla, kun kävit ja kommentoit! Mukavaa kuulla, ettei havaintoni ole täysin vääriä. Kesien viettäminen hämäläiskylässä kuulostaa myös ihanalta... :)

Seuraa 

Bisnesnainen muutti maalle. Miltä tuntuu kuin kaupasta ei löydykään Juuri Sitä kivennäisvettä, kuntosalina on vain oma piha ja jalkaan sovitetaan korkokengän sijaan kumpparia. Entä mitä tapahtuu kun hän alkaa kasvattaa mahan ohella pottuja. Kirjoittajana potentiaalinen akateeminen työtön, joka on kuitenkin liian yritteliäs tyytyäkseen kohtaloonsa ja ollakseen osallistumatta kylän elämään.