Lähtötilanne oli aika helppo (luulin). Minähän olen lähes aina ollut kiinnostunut siitä, mistä ruokani tulee (k-kaupasta vai s-kaupasta, niinku), miten se on kasvatettu (ei mitään huonosti käyttäytyviä nautoja minun lautaselleni, kiitos) ja mitä se ruoka minulle tekee, pitkässä juoksussa (nyt täytyy pyytää anteeksi tuota niin monen inhokki-sanaparin käyttöä, mutta kun se jotenkin tuntui sopivan tuohon kohtaan , eikös vaan? Vai kuvittelenko vaan?). Tiedättekö. Aika helppoa matematiikkaa vielä, siis. Olen tykännyt ostaa kotimaista jos sitä vaan on ollut suhteellisen helposti (ilman vaivannäköä) saatavilla ja mieluusti ei mihinkään riistohintaankaan (ilmaiset käy esimerkiksi oikein hyvin). Toisaalta, olen ollut tykästymättä halpuutuksiin, koska ne riistää meidän flanellipaitaisia farmareitamme, jotka kuitenkin nousee aika suhteettoman aikaisin joka aamu ihan vaan näyttääkseen hyviltä viheriöivien niittyjen keskellä saapastellessaan, joku kuokka tai hara olalle heitettynä ja nurminata suupielessä. Ihan sitten tällaisenkin idean sitten muuten sain päähäni, että jos mentäisiinkin kaikilta ihmisiltä kysymään aamulla, siinä nollaneljän huitteissa vaikkapa, että mitäs sanot, halpuutetaanko vielä vai maksatko parikyt senttiä esimerkiksi enemmän siitä samasta maitolitrastasi. Uskoisin, että aika monelta lohkeaisi ihan euronkin verran keräyskippaan ylimääräistä, kun vaan saisi jatkaa uniaan. (kotimaisen ruuan liitto, or whatever oletkaan, saat vapaasti käyttää kikkaa ilman rojaltihuolia tai murheita mullepäin, teen tän kaiken rakkaudesta ruutuflanelliin.)

 

Niin, se eettisestä löpinästä, sitten jatketaan tätä minun asiaani. Kun olen minä kuitenkin aika vaikutuksille altis ihmispolo minäkin ja olen kyllä kuullut, kuinka kasvissyönti tekisi minulle hyvää. Kylläkyllä, herkät mutta kieltämättä hieman höröt korvani ovat kuulleet kyllä tämän. Mutta kun minä tykkään siitä pihvistäni. Ja jauhelihasta on niin helppoa tehdä kaikkea (tylsää) mikä uppoaa lapsiin (ja omaan suuhunkin kyllä) ilman mitään suurempia tekniikanmaailman tutkimuksia. Ja soija on pahaa! Näyttääkin ihan jollekin, joka on ollut joskus tuhatyhdeksänsataaluvulla syötäväksi kelpaavaa viimeksi. Ja sitä paitsi jauheliha työllistää. Täältäkin seudulta varmaan monta lapsiperhettä. Jätänkö minä ne nyt heitteille, niinkö? Kaikkea ihmisen pitää miettiä.

Sitten. Minä ihan vaan päätin, koska olen sellainen hupsu heittelehtijä (haluaisin sanoa heittäytyjä, mutta en nyt sentään kehumaan rupea) ehkä vähän, että voisin tehdä vaikkapa sanotaanko kolmenkymmenenpäivän pituisen ihmiskokeen itseni kanssa ja olla kasvissyöjä sen aikaa. Raportoisin tietenkin asiaankuuluvan ajantasaisesti teille tänne kaikki tuntemukseni, mitä nyt kokeen aikana tuleekin: vihreän värin syvimmän olemuksen, rahapussin suorastaan leijuvan keveyden, tai vaikka kakan koostumuksen suhteen. Olisko meillä siis diili? Häh? (OMG, minähän käytän nyt joka kappaleessa näitä inhokkeja näköjään...)

 

Nyt luulisi, että tarinassa tulisi jonkinmoinen päätös tässä kohtaa, kun kaikki tarpeellinen (ja vähän tarpeetonkin) on sanottu ja jäätäisiin vain kaikki hengitystä pidätelleen odottamaan jonkinlaisia huikeita tuloksia ja vihreitä valaistumisia ja mitä näitä nyt pitäisikään olla luvassa. Mutta ei! Googletin meinaan kasvissyönnistä juttua, ajatuksenani lähinnä lukea onko jotain vitamiinia mitä pitää sitten jostakin muualta saada kuin  nakeista tai tosta mikä toi on toi eineslihapullista, mutta tormäsinkin sellaiseen termistömereen, joka ilmoitti mulle ettei tämä suinkaan ollut, tämä päätös, vielä tässä. Että mitä minä luulin oikein.

 

Ei kasvissyöjäksi ryhdytä noin vaan mielijohteesta ja alkamalla syömään vaan kasviksia. Ensin pitää päättää minkäsortin kasvissyöjä sinä oikein (luulet, aiot ja lopulta) olet.

Tämä wikipedian sivu kertoo, että on mm. lakto-, ovo-, pesco-, pollo-, demi- ja semivegetaristeja. Miettikää kuinka viileetä olis sanoa jossain, että "...näääh,  olen katos semivegetaristi..."! Toisaalta pollovegetaristiksi esittäytyminen saisi varmaan monet laittamaan mielessään pisteet o-kirjainten päälle.... tiedättehän.

No aikani (eli sen verran kun kesti luettelo lukea) tutkittuani päättelin olevani , siis tämän kokeilun ajan, pesco-lakto-ovo-vegetaristi. Syön siis myös kalaa, mutta kanan jätän nyt sivuun, koska muuten tämä ei juuri olisi edes mikään haaste minulle. Ainoa mikä tässä nyt enää mättää, on että miten toi pesco lausutaan? Pesko? Pesho? Pesso? Siksipä ajattelin esitellä itseni vaan pask... no en nyt sentään. (vitsin tähän lykkäsin, huomasitteko)

 

Mutta, 30 päivää, kasviksilla ja kalalla, ja kyllä kyllä, myös niillä maitotuotteilla ja kananmunillakin. Juustokakun voin olla kyllä kaapasematta suuhuni, jos se on liivatteeseen tehty koska sehän on jotain naudan tai sian ruhon ainesosaa uuuuhh pelkkä ajatuskin (ja lanteet laulaa ilon lauluaan), mutta muuten koitan olla tekemättä asiasta mitään numeroa (mitä nyt tänne tulin teille sitä hehkuttamaan , koska hillitön huomiontarve tietenkin asialle) ja nakerran vaan jotain käpyä hiljaa jossain nurkassani, antisosiaalistun, syrjäydyn, alan värjäämään hiukseni hennalla ja lopulta saan sen hankalan vieraan maineen kaikissa mahdollisissa paikoissa, mutta vähät siitä välitän, sillä sanon jonkun shakran ja liehuttelen intianpuuvillamekossani menemään. Joo? Eikö? Mitähän?

Okei, ei nyt mennä sinne ihan niin primitiivisille stereotypian lakeuksille kuitenkaan, mutta nythän itse sitten näette mitä kolmessakymmenessä päivässä tapahtuu, vai tapahtuuko mitään? The game is on.

 

 

 

 

 

 

 

Kommentit (9)

Vierailija

Jee. Tässä ollaan selvästi perimmäisten kysymysten äärellä. Seuraan mielenkiinnolla mitä tapahtuu. Kiva kuulla ns tavis - anteeksi taas inhosana -näkökulmaa tähän kasvissyöntiin, ilman erityistä ideologian väriä. Saanko reklamoida jos intianpuuvilla alkaa hulmuta niin ettei sen takaa muuta näy?

Lara
Liittynyt29.8.2016

Todellakin! Suorastaan pitää reklamoida :D Just ajattelinkin, että kun minulla ei ole mitään syytä olla kasvissyöjä, tai olla olematta, niin ehkä suhtaudun tähän selällään olevin silmin ilman mitään ahdistusta puoleen tai toiseen ;) Kiva kun pysyt kuulolla!

Lara /Puhekuplia-blogi

Chocolate and sparkles
Liittynyt7.9.2015

Hehee, mä olen juuri tuollainen semivege ja käytän itsestäni sitä nimitystäkin. Voisin helposti elää kasvis- ja kalaruoalla, liharuoka jopa ällöttää aika usein. Perheeseen kuitenkin kuuluu sekasyöjiä joten lihaa meilläkin viikoittain lautasella. Tai ainakin niillä. Eilenkin täytin lautaseni kasviksilla ja kalalla heidän popsiessaan lihaherkkujaan onnellisena. :)

Lara
Liittynyt29.8.2016

Uuu, mun eka semivege tuttavuus! *niiaa* Kiva hei kuulla, taidanpa tulla kurkkimaan sun blogiisi hyvinkin pian, josko siellä on jotain salaista koodikieltä tähän asiaan :D Hehe! No eilennä oli jo heti kova koettelemus, kun tein muille jauhelihaa ja itselleni jotain (mitä pakastimesta löytyi) kasvishöystettä, ja yksi lapsista spontaanisti alkoi kehumaan mua maailman parhaaksi jauhelihan paistajaksi "kun tää maistuu ihan unelmalta" !! Juu... kiitti vaan lapseni :D En ois kaivannut just tota, kun itse söin jotain pahvinmakuista kikhernettä tai mitälie. Kala onkin hyvää, söisin myös sitä vaikka aina - sitä tai kanaa. Nyt sitten se kana on pois meikäläisen ruokalistalta ja koitan silti pitää muun perheen ateriat suht koht ennallaan, tosin ajattelin vaivihkaa opetella tekemään MUN ruuista niin houkuttelevan tuoksuisia, etteivät voi vastustaa kiusausta! :D

Lara /Puhekuplia-blogi

Lara
Liittynyt29.8.2016

Kiitos! Eipä mitään paineita siis :D Just nyt nakki huutaa mun nimeä ja mä opettelen paistamaan mifua! Mun elämä, koska siitä tuli tällaista.... (eilen, jos ihan tarkkoja ollaan...)

Lara /Puhekuplia-blogi

Vierailija

Miksi kasvissyönnistä pitää tehdä näin vaikeaa? Se ei ole mikään uskonto tai -ismi, mitä pitää orjallisesti ja täydellisesti noudattaa. Niin oma terveys kuin maapallokin, niistä tuotantoeläimistä puhumattakaan, kiittää kasvisruoan osuuden lisäämisestä aterioissa. Vaikutus on paljon suurempi, jos sata lihansyöjää vähentää tekemällä helppoja valintoja (esim. turhat leikkeleet pois leivältä, pienempi osuus lihaa lautaselle, kasviruokapäivän pitäminen) kuin että 99 ihmistä jatkaa vanhaan malliin "kasvisyönnin vaikeuden" pelossa ja yksi nillittää tuoteselosteita lukien, jottei grammaakaan eläinperäistä joudu suuhun. Joskin kunnia heillekin, jotka niin tarkkoja jaksavat olla. 

Vähentäkää lihansyöntiä - se on helppoa. (ja muistakaa että punaisen lihan välttäminen ei riitä, eläin se on kanakin, jota useimmiten korvikkeena käytetään.)

Vierailija

Minusta tässä postauksessa hyvää on juuri se, että kasvissyönnin kokeilusta ei tehty vaikeaa - näin ainakin kieli poskessa kirjoitetun tekstin luin. Tämähän on kivaa ja kiinnostavaa- hauska nähdä minkälaisia ajatuksia kokeilu herättää. Olen samaa mieltä siitä että sekasyöjien valinnat ratkaisevat paljon, ja jokainen tekee omat valintansa. Itse poistan varmistimen heti kun joku tulee minulle julistamaan miten minun pitää elää ;).

Lara
Liittynyt29.8.2016

Joo alempi vierailija oli lukenut oikeat lasit nenällä kirjoitustani : nimenomaan tässä on kyseessä helposti (mitääää?) vedettävä kokeilu, kaikinpuolin vain siinä kasvissyönnissä pysyttelemällä. Ei mitään ajatuksen aihioitakaan lihantuotannolle tai maapallon pelastumiselle. Tai yhtään millekään. Vähän kuin joku juoksee niitä ultrajuoksuja: sata kilsaa ja silleen. Ei nekään minnekään menossa ole, että siksi juoksisivat, vaan ihan kokemisen suunnattomasta riemusta!

Lara /Puhekuplia-blogi

Seuraa 

Blogi elämästä suurperheessä, jossa on aika paljon kaikkea! Lapsia, mielipiteitä, ruokaa ja tekemistä nyt ainakin. Suurpiirteistä suunnittelua ja hetkessä olemista, maailmantuskan parannusta ja osallistumista, lähes kaikkeen. Yhteys: kupla8 @ gmail. com 

 

Blogiarkisto

2016