Helppoa ja ihanaa, eettistä kasvisruokaa jouluna! Vöner viipale toimii myös mainiosti jouluruokana, se on tulinen, ja kevyesti lämmittämällä maistuu ihanalta, pehmeältä ja grilliltä. Lihaton lokakuu jatkuu lihattomana joulukuuna, kuten jokaisena kuukautena tällä vuosituhannella. Jos Vöner viipale paistuu liikaa rapsakaksi, niin sen saa takaisin pehmeäksi kaatamalla niskaan esim ruskeaa sipulikastiketta. 

Joululautaselle lämpimiä ruokia: perunoita omasta maasta, tai lahjaksi saatuja perunoita, tai ihan kaupan perunoita, ruskeaa sipulikastiketta ( itse tehtyä, itse tuunattua, sitä mitä kaapista löytyy tai kaupasta )

 

ja Vöner viipaleita, joiden kanssa
kylmähköä kermaviilikastiketta ( tai kaurapohjaista kylmää kastiketta) mausteena mm sinappi, mustapippuri ja mitä löytyy,
kylmähköä valkosipulipikkelssiä ( kaupasta tai lahjaksi saatua)

 

Ja laatikoita voi tehdä itse, tai ostaa soseena tuubina ja tuunata kotona, tai ostaa valmiina, varsinkin jos -30% ale on klo 21 jälkeen 60% ale - mutta sesonkina varmaan menee:


bataattilaatikko ( inkivääri, kaardemumma, siirappi)
lanttulaatikko ( trad, korppujauho )
porkkanalaatikko


Myöhemmin tulossa myös punajuurilaatikko, johon voi käyttää ylijäämäjuustoja mm sinihomejuustoa tai sitä juustonkaltaista hommaa. 

Saunaolueksi esimerkiksi Frida Kahloa. Mutta saako tinkimättömiä taiteilijoita ja esikulkijoita tuotteillistaa? 


Kylmät salaatit, mitä kaapista löytyy
Lahjaksi saatuja leipiä, kaupan joululimppuja
Herra Hakkaraisen Vadelmalimpsaa, ja punaviiniä. 

Jälkiruokana edellisen päivän tahi aamun riisipuuroa kylmähkönä kulhossa ja lahjaksi saadun itsetehdyn omenahillokkeen kera.
Omenakompotti karamellisointi ja muut lämpimät herkut käyvät myös, ja vaikka jäätelön päälle. 

 

Jouluviikon ja joulunajan ja muunkin ajan lounaat ovat puurolounaista, joko marjakiisselin tai sekametelikkiiselin kera. Tai hiekkapuuroa, jolloin puuron päällä on hiekkaa eli kanelia ja sokeria, tämä käy sekä manna- että riisikryynipuuron päälle. 

 

Perunagratiini on mukava retrotuoka uunissa, uusien lahjaksi saatujen pottujen tai vanhojen perunoiden kera juustoa tai sinihomejuustoa ja sipulia - mitä kasvista nyt haluaakin lisätä. Loota valmistuu uunissa kun ihailee kaamosta ja Olavi Virtaa, ja palaa lämpimään kotiin....

Herneet, kuivat herneet oli tarjouksessa 0,65 euroa pussi, ja Vönereitä - jos jää - voi laittaa kasvishernekeittoon. Joka ei ole pikaruokaa. 

Jälkkäriksi myös joululahjoiksi saatuja Twin Peaks -patukoida - jos raskii syödä ;)

Jouluna, kuten muulloinkin, sielu lepää kun kuuntelee mielimusiikkia - varsinkin kuulokkeilla. 

 

Ihana violetti, ehkä orkidea avautuu joulupäivänä 25.12.2018

Tässä muita joulunkuvia instagram-tileiltäni:

Uusia kimaltevlevia yksisarvisia, Taru Sormusten Herrasta -teoksen valkea puu ( ilmestyi mandariinista ) sekä useampi vuosi sitten pelastettu ilmaiseksi tai melkein ilman lumiukko-koristeita, joissa on jotenkin heno vire, ja tunnelma toivosta: 

 

Sekä omakuvia merenneitona, merihirviönä ja porona. Jouluisia!

 

 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Kasvisruokaa, kierrätystä ja pennin venytystä. Taidetta unohtamatta.

Hae blogista