Aivan sattumalta hedelmällisyyden jumalalattaren Freyan päivänä, perjantaina ( Fredag, Friday ) leipuri leipoi Nissejä, noita S-kirjaimen muotoisia pulleita joulupullia, jotka symboloivat Freijan vaunuja. 

Nissejä ja nasseja on kalpeina taikinakiekuroina ja valmiina pullina. Freyan vaunuja vetivät kissat, miau... S-kirjain on myös hieno äärettömyyden symboli. Tänään 23.12., päivää ennen jouluaattoa, on sankka lumipyry. 

Saimme joulahjaksi itsetehtyä leipää, joka on aina hieno jouluahja, ja villasukkia ja erilaisia sieniä. Sienistä tulee ihania jouluruokia ja salaatteja, sieni on ekologinen ja eettinen jouluruoka, kasvisruoka. 

Uusi punainen amaryllis kukkii, mutta vanhat amarylliksen kukinnot nuupahtivat, ja joutuivat jääkukiksi. Kaupoissa on hurjat joulukoristeet, pukillakin on Stigin silmiklasit ;)

Torniossa kävimme valokuvaamassa Kalkkimaan Papille ja Terveillle Käsile omistettua patsasta Särkynyt lyhty. Oli talvipäivän seisaus, vuoden lyhyn päivä. Ja hurja auringonnousu...

 

Särkynyt lyhy -obeliskissa yllä Kalkkimaan Pappi, 1800-luvun kylähullu ja performanssitaiteilija ja pilkkarunoilija. Keskellä Terveitten Käsien Halloween-albumin ( Halloween ) kansi kaasunaamareineen ja alakultuureineen. Merkittäviä pohjoisen oman tien kulkijoita. Läjä Äijälä oli vuosisadan lappilainen. 

Perjantaina Freijan päivänä Nissejä. Pakanaperinteet jatkuvat...

Mutta kuka Freija oli? Hänethän toki muistamme, ja hän elää perjantain nimessä Fredag. Skandinaavit ovat niin ihanan uskollisia alkuperäisille pakanallisille juurilleen!

Tässä lisää tietoa, ja muistutusta:

Seksiä, kuolemaa ja šamanismia – jumalatar Freijan kolme toiminnallista roolia

lue lissää pakanaverkon sivulta.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Kasvisruokaa, kierrätystä ja pennin venytystä. Taidetta unohtamatta.