uuden vuoden aattona

Uuden vuoden aattona söin kasvisruokaa, kuten aina. Harmi vain, että soijanakot maksavat pär paketti kolme euroa enemmän kuin ne joiden tekemiseen liittyy sekä eläinrääkkäys että ympäristön tuhoaminen. Jotka ovat kummatkin täysin turhaa. Eniweis, kerran vuodessa on varaa soijanakkoja syödä! Jos niitä jää, ja kaikki pitää tietenkin käyttää. Niistä voi tehdä kasvis-pyttipannua sekä soijanakkokastiketta, lapsellisia ruokia ja lapsuusmuistoja. Nauravat nakot tai prinsessa-nakot, lahjaksi saatu itse tehty sinappi ja granaattiomenasalaatti violetilla punakaalella. Ja rakkausmuumit -talouspaperi! Onko suomalaisempaa arjen sanaa kuin talouspaperi...

 

Joulun jälkeen oli tietysti vieraita ja laatikoita. Erityisesti punajuurilaatikko oli kiinnostava vaikkakin ilman piparin makua. Osa laatikoista pakkaseen ja loppiaisena on joulun rääppiäiset. Joulu on yli tuhat vuotta vanha juhla meillä Suomessa, pakanajuhla, ja sitä ennen muinoin juhlittiin pitkään. Ei nämä nykyiset oravanpyöräläiset niin enää juhli, harmi, vaan ahdistuneina palaavat kapitalismiin. 

da Vincin salaatti eli granaattiomenasalaatti sai nimensä kun Leonardo kekkas granaattiomenan rakenteesta oivan pommin jolla tappaa viattomia. Granaatin. Tai rypäleaseen. 

Joulun ja uutena vuotena syötiin leipiä, joita oli saatu lahjaksi, itse tehtyjä ja lähileipomosta: ei ole mikään häpeä ostaa leipää kivijalkakaupasta  ja lähileipomosta, jos on ns. kädetön, ei osaa, ei ehdi, ja jos käden vamman, vammojen vuoksi ei jaksa vääntää taikinaa, tai edes pysty.

Hirveän vähän on ruokaohjeita masentuneille.

 

Kuvassa ainakin lapin rieskoja, rieskoja, saaristolaisleipää ja tosi tummaa reissunaista

Uuden vuoden aattona ei enää valettu tinoja, joista ennen tuli hienot varjot ja sulavaa taidetta. Pengaalitikkuja sentään sytytettiin. Muistelin Corneliksen sanoja: " Min älskling är som ett tomtebloss, som ett tomtebloss lättantändlig, " ja: " Ja, kärleken är som ett tomtebloss, Som ett tomtebloss lättantändlig. Den brinner röd när den drabbar oss. " joissa verrataan rakkauden lyhyttä roihua tähtisädetikkuun. Lähikuva harjasta ja irvistävästä partahöylästä sai otsikon: Close the door! Sulje ovi!

Pienen paikkakunnan elokuvateatterin toimintaa pitää tukea, kävimme katsomassa Tuntemattoman. Louhimiehen Tuntematon sotilas leffan olen nähnyt joulukuussa siis kahdesti. Pienempien paikkakuntien liput ovat puolta halvemmat kuin Helsingissä. 

Ja oli upeaa katsoa elokuva eikä yhtään mainosta eikä yhtään elokuvatraileria! 

Sain pukilta uuden kameran: uuden Lumixin eli Panasonic DC-GX800. Sen tilasin lahjaksi. Koska edellinen Lumix alkoi hyytyä monella tavalla. Yllä olevasta kavalkaadista lähikuva, mustavalkoinen omakuva on sillä uudella Lumixilla otettu, ja alla olevan Flickriin myös latasin. Mutta mihin valokuvauskoje tarvitsee purskenopeutta? 

Self Portrait with new camera
 
Tykästyin raakaan mustavalkoiseen kuvaan, joka näyttää vanhan ajan sanomalehdeltä - kun silloin sanomalehdessä oli uutisia ja valokuvia. Se näyttää rasterikuvalta, yhtä aikaa herkältä ja rajulta. On myös normaalia mustavalkoista ja oikein pehmeää mustavalkoista, tähtien tuiketta, seepiaa ja kaikkea. Mutta myös dokumentaarisia kuvia. Taitelijana ja kirjoittajana ja bloggaajana käytän kameraa monella tavalla. Olen ollut freelanserina lehdissä vuodesta 1983 taksvärkki-päivästä lähtien, ja nähnyt monta murrosta. Olen monimediatoimittaja useammalta vuosikymmeneltä. Mutta on ollut hienoa nähdä kehitys ja julkaisemisen helppous. Nykyään vain viha, fasismi ja valeuutiset, propanganda täyttävät median. 
 
 
Juomana oli amerikkalaista cherry cola, kirsikka colaa, josta Kinks lauloi... Jälkiruokana oli eksoottinen mämmi-jäätelö. Hälsanskökin soijakorvia, soijanakkoja. Uuden vuoden aatto alkoi Tapani Kansalla, Nat King Colella ja Shostakovichin paremmalla valssilla. Shostakovits katsoo ylhäällä tiukasti jouluvaloihin... Näitä kuuntelimme televisiota, jossa on youtube. Rasittavaa vain kaukosäätimellä painella...
 
Telia antoi välillä aidon joulun ja aidon tammikuun kun jätti kahteen otteeseen kahtena vuorokautena television mustaksi. Varsinainen black mirror siis musta peili, hautakivi, jota taisi Reidar Palmgren sanoa tv:stä, ja kun nietszcheläisittäin katsoo kuiluun niin joku kyllä katsoo takaisin.... Black mirror sarjaa aloitin Netflixistä, kun Telian kaapeli tv ei siis ole neljään päivään kuukauden sisällä toiminut. Lasku tullee kuitenkin. Ainahan voi lukea, luen Laura Gustafssonin Pohjaa, sekä suomalaista rautakautta, mutta kun kaapelitv:stä maksaa on siitä tultava muutakin sisältöä kuin Yle Areena HDMI-piuhan kautta. Ja muutakin sisältöä kun itse tekemää. 
 
Tällöin joutuu omat työt keskeyttämään ja tarpeeksi ajoissa virittämään piuhat tv:n ja tietokoneen välille, että muu perhe näkisi edes uutiset. 
 
Mutta onneksi saa joka aamupäivä lounaaks puuroa ja ilmaista, terveellistä superfoodia, superruokaa eli lähimetsien marjoja. Erityisesti alkupuuro on huippuruokaa. Välillä riisi- ja mannapuuroa. Itse en riisiä kotiin osta, kun kotimainen ohrasuurimo käy hyvin. Olen helposti tehnyn sen ekologisen valinnan, että en osta riisiä, jota turhaan raahataan tänne toiselta puolelta maapalloa. Lopetin nuudeleittenkin ostamisen, kun siinä tuhotaan palmuöljyn siivellä metsiä, sademetsiä ja orankien kasvualustoja... Ylen uutisissa oli taannoin uutena vuotena tosi ala-arvoinen haastattelu, haastatattelut, joihin oli valittu vain niiden ihmisten mielipiteitä jotka eivät välitä ilmastonmuutoksesta eivätkä halua muuttaa kulutustottumuksiaan. Mutta hei - mitäs sitten kun kahvi loppuu? Rehellinen suomalainen kahvi...

Nyt olen kotiin ostanut vain Oatlyn kaurajuomaa, en maitoa ollenkaan. Vielä en ole vegaani. Olen kasvissyöjä, ollut tämän vuosituhannen ajan, ellen enempikin ;) Käytän villasukkia, vöitä, valokuvia ja kuuntelen musiikkia joita varmasti soitetaan vielä eläintenosilla. Mutta eläimet sinänsä voi jättää syömättä, lautasen voi rakentaa muutenkin. 

Avokaatosalaattia, avokaadosalaattia oli joskus, ja itse tehtyä perunasalaattia uuden vuoden aattona. Tosin suurin osa oli omenaa, mutta myös sipulia, oliiveja ja suolakurkkuja bulgarialaiseen maustamattomaan jugurttiin kun se oli myynnistä kuin viimeistä päivää eli 30%. Valkosipuli-perunagratiinia ja vihreitä pakastepapuja

Bloggasin muualle kesäkuvia suomalaisuudesta. Joulun jälkeen syötiin myös ylhäällä oikealla olevia kanttarelleja kermakastikkeessa, sekä sekasieniä sipulin kera. Saatiin useampi pussi pakastesieniä lahjaksi, mikä on oikein sopivaa. Ilmaista ruokaa, monin tavoin, ja metsistä, ellei peräti lähimetsistä, lähiruokaa ja luomua tietenkin. Ellei Tscernobyl vaikuta.

Siinä oli voimakkaan väriset kanttarellit perunamuusin kera. Perunamuusin voi tehdä peruna-porkkana-lanttu -aineksista, niin saa väriä ja sattumia ;) 

Joulun jälkeen sai joulukukat puoleen hintaan, esim joulutähti oli tavattoman tuuhea, ja josta on vielä iloa. Gävlen olkipukkia ei poltettu traditionaalisesti tänä vuonna, vaan purettiin. Ostin mustan kauniin pakanallisen olkipukin niin ikkään puoleen hintaan kun joku on hukannut minun pienet pukkini. Ylläolevat talvikuvat bloggasin Helsinki-blogiini kun vuonna 2010 pääkaupunkimme oli talven ihmemaa niin joulu- kuin tammikuussakin. 23.12.2010 eli jouluaaton aattona kivimiehet olivat täysin jäässä, ja rautatieaseman seinäkin. 

Kuvasin Lapin komeita kuusia jota eivät edes mahdu kuvaan, sekä arkea, kun on niin mukavaa kun on niin digitaalista ja langatonta! Hirveä suma piuhoja ja latureita. Pidän ne kyllä järjestyksessä ettei pölyä mäne, eivätkä siten räjähdä, suljen laitteet, en käytä stand by:tä. Silloin kun sitä ei tarvita. Se on ON/OFF kuten Ian Curtis laulaa: day in, day out, day in, day out, digital. 

Metsässä, luonnossa oleminen rauhoittaa, ja käveleminen lumessa, kun kuulee lumen äänen, tai kaiun, askeleet, narskeet, talven, mutta kun palaa sisälle asuntoon, jossa kaapelitv ei näy. Ja sitten vesi lakkaa tulemasta kun raavit valtavan kokoisia bataatteja joita oli tässä myynnissä alle euron kilo, ja joista saa ihanaa aurinkokeittoa, suurustettua ja inkiväärillä maustettua. Ja lämpimien voileipien kera, ihanaa lohturuokaa pakkasella.

Superruokaa, marjoja ja puuroa.

Ja yhtenä päivänä laaja kasvispizza huoltoasemalta - se on ihmisen huoltoa se! 

Yllä kaksi omakuvaa uudella Lumixilla, jolla myös mustavalkoiset design-kuvat, Finlaysonin Otso ja Finnmarin tuikut. Yllä muistoja Ankkarockista 2010 kun Michael Monroen vieraana oli Nasse-setä eli special guest villain: Nasty Suicide

Toimin muraalinvartijana eli tallennan pohjoista katutaidetta, josta ylhäällä äärimmäisenä vasemmalla, kuten pitääkin, kröhöm. 

Sähkökaappitaidetta Helsingistä, lategram. Sekä kiinnostava maalaus VAMPIIRID, joka jäi silmään, muistoihin KUMUsta, Tallinnan modernin taiteen museosta. Paul Kondas: Vampiirid, 1970, tämä oli huikein taulu tuolla kerralla elokuussa 2008. Kondas oli naivisti ja renessanssi-ihminen, joka teki kaikkea mihin tarttui ;) Yläpuolella mustavalkoisen omakuva, lähikuva uudella Lumixilla, jossa on kääntyvä näyttö selfieitä varten - jos osaa tiirata kierosilmäisenä oikeaan suuntaan. Taiteilijana olen tehnyt omakuvia usella vuosikymmenellä, ja jatkan nytkin ;) 

Superkuu näkyi päivää ennen kuin pitäisi, ja kun oli superkuun aika, niin se oli täysin pilvessä. Mustavalkoinen sivukuva Nassesta Ankkarockissa 2010. Korso jyrää! 

Bloggasin matkakuvia suomalaisuudesta, ja puurosta kurkisti irvinaama.

Bloggasin lisää länsimetrosta, ja suomalaisuudesta, järvestä, jossa uteliaat särjet leikkivät. Sitten söimme superruokaa ja tapasimme presidenttiedokkaan Pekka Haaviston. 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Kasvisruokaa, kierrätystä ja pennin venytystä. Taidetta unohtamatta.