En usko ollenkaan, että ihan jokaiselle annetaan vain sen verran, kun hän jaksaa kantaa. Enkä siihen, että rankat kokemukset tekevät ihmisestä jotenkin jalomman. Ja vaikka olen positiivisuuteen taipuvainen ihminen, en pidä think positive -juttua pikalääkkeenä joka asiaan.

Positiivinen ajattelu on nimittäin vähän niin kuin kestävyyslaji, maraton tai viidenkympin hiihto. Pohjan pitää olla kunnossa ja huollon täytyy pelata. Yhtäkkiä ladulle lähdettäessä tulee nopeasti väsy, jos ei ole treenannut kaikkia niitä ominaisuuksia, joita suorituksessa tarvitsee. Ja varsinkin jos välineet eivät pelitä.

Mutta uskon vahvasti siihen, että alakulo ja suru auttaa sen kautta, että ihminen antaa kaikkien tunteiden tulla. En tarkoita, että pitäisi rääkyä tai pärskiä kelle tahansa, mutta itselleen on annettava lupa olla alakuloinen ja heikko. Tuleen ei saa jäädä makaamaan, mutta Jenni Vartiaisen sanoin: Suru on kunniavieras.

Jos ihminen suorittaa elämänsä hyvällä fiiliksellä niin, että ohittaa tai piilottaa kaikki negatiiviset tunteensa, ei voi käydä hyvin. Luullakseni stoppi tulee yllättäen ja pyytämättä joko ihmiselle itselleen tai hänen läheisilleen.

Jokin aika sitten tein facepostauksen, jossa näytin blogikuvan ihanat helmet: Katsokaa mitkä helmet! Näillä taittuu alakulo ja matka uuden vuoden iloihin voi alkaa. Kiinnitin huomioni sukulaistytön viehättävään joululahjaan, iloisiin väreihin ja tytön vilpittömään innostukseen, enkä jäänyt piehtaroimaan itsesäälissä. Enää.

Facessa en kertonut kolmea samanaikaista syytä alakulooni, en puhunut oman terveyden reistaamisesta, en unelman romuttumisesta, enkä ystävän vakavasta sairaudesta.

Muutama viikko tämän jälkeen tapasin erään toisen ystäväni ja hän totesi, että postaukseni oli helpottanut hänen oloaan. ”Tuli sellanen olo, että en ehkä olekaan ainut, jolla elämä just nyt jumittaa aika pahasti”. Nauroimme asialle yhdessä osittain siitä syytä, että luettelin vain kaksi vastoinkäymistäni, enkä muistanut, mikä se minun kolmas ongelmani oli.

Näin se menee. Kun antaa surun tulla, eikä yritä ohittaa pahaa oloaan, jostain löytyy voimaa uuteen nousuun. Ajan kanssa ja toisten ihmisten avulla. Kuin myös sillä positive-thinkkingillä, joka viimeistelee homman. 

Oma elämäni on nykyään aika tasaista, mutta aina se ei ole ollut. Siksi jaksan uskoa, että vaikka emme pysty pelastamaan koko maailmaa, pystymme vaikuttamaan asioihin: omiin tunteisiimme ja siihen, miten kohtelemme itseämme ja muita.  

Yksi konkreettinen juttu, joka virkistää oloani on raitis ilma. Tänä talvena olen ollut erityisen väsyksissä ja lintsannut ulkolenkeistä (vielä lumentulon jälkeenkin). Ehkä siksi pongasin jostain lehdestä otsikon, uuden voimalauseen: ulkoile vaikka ei huvittaisi.

Pistän sen muiden, lehdistä napattujen hokemien jatkeeksi jääkaapin oveen:

Kohdattu pelko kestää hetken, kohtaamaton loppuelämän.

Rohkeus suojelee.

Ulkoile, vaikka ei huvittaisi!

 

Ihania talvipäiviä teille kaikille!

Pullina Elli löytyy myös Facesta. Twitterissä Pulina on aika laiska. 

Kommentit (2)

Seuraa 

Elina Pulli kirjoittaa naisena ja äitinä olemisesta, tyhjästä pesästä ja siitä, ettei rintasyöpäkokemuksensa jälkeen suostu pelkäämään enää mitään. Ei edes vanhojen muistelua tai haikeutta kaikuvia huoneita, eikä varsinkaan epäonnistumisia. Joskus Pulina Ellille saattaa tulla pakottava tarve kirjoittaa myös varhaiskasvatuksesta, pienistä lapsista ja liikkumisesta.

Blogiarkisto

2017
2016

Kategoriat