Kirjoitukset avainsanalla #ihanakesä

Monien mielestä paras mökkituliainen on sellainen, jonka emäntäväki voi syödä pois. Eräs ystäväni toivoo saavansa heti käyttöön otettavia hierontaöljyjä ja muita saunatarvikkeita.  Luulen, että kukaan ei kaipaa toisen valitsemaa puutarhatonttua tai hassunhauskaa vanerivehjettä ulko-oveen.

Minun mielestäni poissyötävien tai saunassa käytettävien jälkeen paras vaihtoehto on tuliainen, joka synnyttää hauskaa yhdessä tekemistä. Varsinkin jos mökissä lomailee lapsia tai lapsenlapsia korttipeli tai lautapeli on hyvä vaihtoehto.

Tuliaisen olisi tietysti hyvä olla kohtuuhintainen, kevyt ja kätevä.

Enkä nyt todellakaan puhu heille, jotka menevät muiden mökeille kahvipaketin kanssa ja viipyvät viikon. Niitä kuulemma edelleen on. Joka kesä joku valittaa siipeilijöistä, jotka saapuvat kesäpaikkaan, vaativat palvelua ja syövät kaapit tyhjiksi. Haloo! Kuka sellaiseen suostuu?

Luulisi olevan itsestään selvää, että useamman päivä vierailulla kulut jaetaan ja hommat hoidetaan yhdessä. Mutta palataan tuliaisiin ja kivoihin leikkeihin.

Muutama vuosi sitten Sanoman Oppi & Ilo pyysi minua kirjoittamaan lapsuuteni Twist-leikit ja Hyppisleikit sellaiseen muotoon, että niistä voi tehdä tekemiskorttipakat. No minähän kirjoitin. Kuvituksen teki Mikko Hiltunen. Itse en osaa piirtää edes tikku-ukkoa.

Tekstejä kirjoittaessani jututin ikäisiäni naisia, samoilin netissä ja keksin myös kokonaan uusia leikkejä. Kaikki naisporukat, joissa juttelin asiasta, innostuivat kovasti. Yksi muisti yhden, toinen toisen. Yhtäkkiä olimme taas tyttöjä, joilla oli kivaa. Pakoissa olevat ohjeet on tietysti kirjoitettu lapsille, mutta ne toimivat mainiosti myös naisporukassa, polttareissa, paljuillassa tai muuten vaan. Muistatko sinä:

-- kahdeksikkoa kahdella?

-- matkalaukkua tai banaania viidellä?

-- kiskossia kaks neljä?

-- nilkat, polvet, vyötäröt, kainalot?

Jos päätät itse ryhtyä hyppimään, muutama varoituksen sana:

Nuorena tyttönä vedin äiti-lapsi -jumppaa. Kehotin äityleitä houkuttelemaan myös poikia hyppimään hyppistä ja tekemään hyppyjä, joissa käsivarret menevät vartalon edessä ristiin (ristikkäisliikkeet ovat lapsen kehitykselle tärkeitä).  Jos he muuten eivät innostuisi, houkuttimena voisi käyttää vaikka nyrkkeilijöitä…

Tunnin jälkeen yksi äideistä tuli parikymppisen, silloin lapsettoman, minäni luokse ja kuiskasi: kolmen vaikean synnytyksen jälkeen hyppiminen ei onnistu... En tietenkään tiedä pärjäsikö hän nauraessaan tai aivastaessaan pelkillä pikkuhousunsuojilla, mutta sen muistan, että tuijotin häntä suu auki. Kun lopulta sain laitettua leipäläpeni kiinni, hän totesi, että ymmärtäisin kyllä myöhemmin, miksi hyppiminen on joillekin hankalaa.  Ja hän oli oikeassa.

Nuorempana en tajunnut myöskään sitä, miksi niin monet aikuiset naiset valittelevat polviaan. Nyt sanon kokemuksen kovalla polvirahinalla, että ei kannata yrittää Twisthyppyjen kainalokorkeutta ilman lämmittelyä.  Tai ehkä ei ollenkaan.

Tämä kirjoitus on kahdestoista bloggaukseni. Tusina on täynnä.

Sen kunniaksi arvon yhden tekijänkappaleeksi saamani Twist-leikit -pakan kaikkien niiden kesken, jotka ovat jakaneet juttujani tai tykänneet Pulina Elli facebook –sivusta. Arvontaan pääsevät osallistumaam myös kaikki, jotka kommentoivat tätä tai jotain muuta kirjoitustani 15.7 mennessä Kodin kuvalehden kommenttikohdassa (sen voi tehdä helposti nimimerkillä). Jos kommentoit suoraan KK-alustalla, muistathan laittaa myös sähköpostiosoitteesi (ei näy muille). Siten voin kysyä postiosoitettasi, jos Twist-leikit hyppäävät juuri sinulle.

Nyt Pulina Elli kiittää ja niiaa. Ihanaa heinäkuuta ja toimeliasta elokuuta kaikille lukijoille. Vetäydyn kirjoittamaan seuraavaa kirjaani. Palaan blogini äärelle joskus elo-syyskuussa. 

Kommentit (37)

Kaija
1/37 | 

Taas niin kiva juttu. " Nilkat, polvet, vyötärö, kainalot" tuntuu tutulta. Näitä on hauska lukea! Syksyllä sitten taas. Nyt kohti heinäkuuta, Berliiniä ja Sysmää. Inpiraationtäyteistä ja ihanaa kesää sulle Ellu!

enikinämuistanimimerkkiänijaom...
4/37 | 

Ihan hirveästi en ole näköjään leikki-liikkunut lapsena, mikään noista mainitsemistas leikeistä ei kuulostanut tutulta - twistiä lukuunottamatta. Meillö ei ollut isoa porukkaa koolla joten leikit ja touhut keksittiin muuten.
Onnittelut tusinasta- näitä on ollut kiva lukea - ja tsemppiä kirjavääntöön!!

Pulina Elli
Liittynyt7.3.2016

Kiitos. Onneksi Twisti on tuttua. Twisti onnistuu pienelläkin porukalla ilman päissä seisojia☺ jos virittää puiden tai tuolien kanssa.

Skoigu
5/37 | 

Pienenä tyttönä kaikki hyppis hyppelyt olivat kivoja. Ei sitä ala-asteella välitunneilla paljoa muuta tehtykkään.

Siksakkia ja Salmiakkia
6/37 | 

Tämä on kiva juttu. Olen joskus aikoja sitten etsiskellyt ohjeita, kun oma tyttö oli pieni.

AikkuS
Liittynyt5.11.2015
9/37 | 

Pakasta löydettäisiin varmasti paljon kaikenlaista kivaa puuhaa! Hyppynaru on pojallani kovassa käytössä, ja koska sisällä ei aina saa hyppiä narun kanssa, käytetään mielikuvitusnarua :) 

Kiitos oikein mukavasta blogista, ihanaa kesää!

Essi
11/37 | 

Tämä olisi mulle varmasti hyödyllinen, kun aloitan elokuussa uudessa työssä sijaisena :)

Vierailija
12/37 | 

Ihanat twistit palas mieleen, tokkopa enää pystys hyppiin muutaku polven-korkeudelta :)

Elise H.
13/37 | 

Mukana kivassa arvonnassa! Lapsena hypittiin narua ja twistiä, vaativat kyllä vähän mieleen palauttamista nuo jutut. Tykkäilen Facebookissa :)

Pulina Elli
Liittynyt7.3.2016

Hei Elise H ja Vierailija. Kummasti ne muistuvat mieleen, kun rupeaa hyppimään. Melkeimpä voisi sanoa, että suunnilleen samanikäiset ja samoilla kulmilla asuneet voivat täydentää toistensa lauseita: joo, just noin. Nyt mä muistan...

mies
14/37 | 

Huisan paljon parempi idea kuin suurin osa maantievarsimarkettien tarjonnasta. Puhumattakaan siitä isännälle vietävästä, joskus halkopinoon jemmattavasta lasisesta tuliaisesta. Jos sen vieraiden kanssa tuloiltana nauttii, voi nokkapokka olla valmis ja vierailu sitä myöten taputeltu.
En nyt keski-ikäisenä ole metriä hyppimässä, mutta ilomielin leikissä mukana!

Nimimerkin takaa on helppo sanoa, että näistä blogeista saan itsekin vastauksia ja vinkkejä parisuhteeseen.

Nonnuska
15/37 | 

Ei ole kauaa kun me eri-ikäiset naiset töissä puhuimme twist- ja hyppynaruleikeistä. Silloin jäi vielä puheen tasolle mutta kai se olisi tällainen hommattava ja haastettava työkaverit riemuun kanssani ☺
Kiitos siis jo etukäteen näiden leikkien mieleenpalauttamisesta!

Vierailija
16/37 | 

Kahdeksikkoa kahdella... Yritin opettaa Itävallassa itävaltalaisille naisystäville. En muistanut enää ja meinasi ihan riidaksi yltyä, kaikki muka tiesivät paremmin mitä Suomessa on 80-luvulla välkillä hypitty!

Heikkopeikko
17/37 | 

Voi twisti! Ihania muistoja. Koulussa ei välkällä juuri muuta tehtykään. Mielenkiintoista oli myös se, että kun parhaina twistivuosinani muutin toiselle paikkakunnalle, Etelä-Pohjanmaalta Itä-Hämeeseen, sain huomata twistiä hypittävän aivan eri tyylillä, hauskoja tyylejä ja tapoja molemmat.

Pulina Elli
Liittynyt7.3.2016

Hei Heikkopeikko ja Vierailija myös. Ohjeita kirjoittaessani huomasin juuri saman: eri alueilla säännöt ovat erilaiset, vaikka perusjuttu on sama. Samoin se on hippaleikeissä: hippa, litta, nitta ja natta... On mukavaa huomata, että yhteispelillä kuienkin sujuu. Tosin itävaltalaisista tavoista en tiedä ?

susa28
18/37 | 

Mukana ehdottomasti! Koitin kovasti miettiä, miten paljon erilaisia hyppisleikkejä sitä olikaan, mutta en muista kyllä yhdenkään tarkkoja ohjeita. Sen muistan kuinka hauskaa se aina oli! Oma tytär on reilun vuoden nyt, pian saa hänellekin näyttää hyppynarun ja twistin riemut! Ihanaa kesää Elli!

Piitsu
19/37 | 

Mun tulee näitä sun juttuja ikävä..... Voisit kuitenkin kirjoittaa edes vähän jo ennen elo/syyskuuta.

Pulina Elli
Liittynyt7.3.2016

Kiitos Piitsu. Olipa kiva kuulla, että ihan kaipaat juttuja. En nyt kuitenkaan lupaa mitään. Toisaalta elokuuhan on jo kohta?

Airiina
20/37 | 

Minulle twist oli kaikki kaikessa ala-asteella ja sitä hypittiin myös kotona siskon ja naapurin tyttöjen kanssa. Ihana kirja jonka antaisin kummitytölle joka on juuri siinä iässä, että twist kuuluu elämään.

Pulina Elli
Liittynyt7.3.2016
21/37 | 

Hei Airiina. Samat fiilikset, twistiin ja hyppikseen meni lähes kaikki vapaa-aika. Paitsi, että ehdittiinhän me myös seinäpalloa ja ruutuhyppelyä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Pulina Elli bloggaa nykyään osoitteessa www.elinapulli.fi

Elina Pulli kirjoittaa naisena ja äitinä olemisesta, tyhjästä pesästä ja siitä, ettei rintasyöpäkokemuksensa jälkeen suostu pelkäämään enää mitään. Ei edes vanhojen muistelua tai haikeutta kaikuvia huoneita, eikä varsinkaan epäonnistumisia. Joskus Pulina Ellille saattaa tulla pakottava tarve kirjoittaa myös varhaiskasvatuksesta, pienistä lapsista ja liikkumisesta.

Blogiarkisto

2017
2016

Kategoriat