Lapsettomat ovat parhaita kasvattajia. Näin veisteltiin ennen vanhaan. Nykyään parhaimmat viisastelijat löytyvät niistä, jotka eivät enää (oikeasti) muista, minkälaista se oli silloin, kun leikki-ikäiset, kouluikäiset tai teini-ikäiset pistivät ajatukset ja aikataulut hurlumhei.

Ja sitten on vielä niitä ammattilaisia, jotka tietävät kaiken ja suorastaan valistavat vanhempia. Nettiin kirjoittavista besservissereistä puhumattakaan.

Jos ne eivät muuta keksi sanoa, niin - se on nyt siinä iässä. Peeveli! Onko muka aina menossa joku ikä? eräs äiti tokaisi, kun varhaisteini päästeli pikkuvanhoja tuhahduksiaan vasta uhmaiästä selvittyään. Tai ehkä tosiaan muistan väärin. Uhmaiän ja teini-iän väliin mahtuu kyllä mukava ja tasainen ajanjakso, jolloin lapset ovat leppoisia ja iloisia.

Noh! Minä satun kuulumaan kaikkiin kolmeen alussa mainitsemaani ryhmään. Niinpä aloitan nyt kolmiosaisen sarjan otsikolla: Kasvatusguru kysyy ja vastaa.

Tunnustan heti alkuun, että olen vain kuullut juttuja kaksivuotiaista, jotka on opetettu nukahtamaan tablet-koneen kanssa ja niistä, jotka saavat itse päättää, että syövät pelkkiä keksejä. Tai lapsiraukoista, joita säilytetään sittereissä. Silti olen tehnyt päässäni yleistyksen, jonka perusteella koen tarpeelliseksi puhua lapsen kehollisen kokemuksen merkityksestä.

Omat lapseni olivat pieniä aikana jolloin riitti se, että aikuinen valvoo Nintendon äärellä vietettyä aikaa. Ei tarvinnut ulottaa silmiään ja korviaan siihen, että mitä siellä ulkona tehdään. Liikutaanko ja leikitäänkö vai seisoskellaanko kännykkä kourassa?  Harjoitellaanko tasapainotaitoja tamppaustelineen päällä ja hypätäänkö keinusta vai kyhjötetäänkö seinänvierustalla pyyhkäisemässä esille seuraavaa arveluttavaa nettisivustoa? Helpolla päästiin sanoisin.

Kehitys kehittyy. Minun vanhempieni sukupolvi leikki käpylehmillä, mutta kyllä minä sain itselleni barbien, jonka hiuksia pystyi kihartamaan. En nyt ota kantaa siihen, miten moisen naiskuvan tuputtaminen on vaikuttanut ajatteluuni, mutta hemmetti, jos minun olisi pitänyt leikkiessäni tyytyä tökkimään tulitikkuja jonkun lehmän jaloiksi.

Vanhaa sanontaa mukaillakseni: ICT on huono piika, mutta epäkelpo emäntä. Käytän tässä nyt tarkoituksella sukupuolittuneita termejä, koska tulen voimaa kuvaava ”hyvä renki, huono isäntä” -hokema on jo vähän kulunut. Totta se tietysti on edelleen, mutta koneet ja teknologia ovat nyt niitä, joihin huomio pitää kiinnittää. Meidän kannattaa valjastaa äppsit ja gepsit lasten kasvun tueksi samaan tapaan kuin tuli ihmiskunnan iloksi aikanaan.

Parhaimmillaan medialaitteet lisäävät lasten toiminnallisuutta, liikunnallisuutta, oppimista ja leikkiä. Laitteiden avulla avautuva maailma on upea mahdollisuus, jota ei kannata jättää käyttämättä siksi, että tekee mieli vastustaa arjen teknistymistä.

Mutta järki on pidettävä päässä. Ei voi vain tökätä tablettia pikkuiselle ja olettaa, että kyllä se viihtyy. Sillä lapsihan viihtyy vähän liiankin hyvin. Pelit ja animaatiot koukuttavat lapsen ihan yhtälailla kuin somehomma aikuisen.

Jos lapsi näkee kävyn vain litteältä ruudulta, eikä koskaan saa puristaa sellaista kädessään, jää todella paljon kokematta ja oppimatta. Sen sijaan, jos lapsi saa heitellä metsästä keräämiään käpyjä ja rakentaa niistä taikapiirin kotipihalle, hän voi samalla oppia useita erilaisia taitoja.

Kehollinen kokemus, kosketusaistimus ja tunne siitä, että tekee asioita itse - yhdessä muiden kanssa, ovat erittäin tärkeitä juttuja pikkulapsen elämässä. Aikuisen pitää varmistaa, että lapsi oppii liikkumaan ja liikunnan avulla. Enkä nyt tarkoita urheilua, vaan ihan tavallista toiminnallista arkea: hyppimistä, heittämistä, juoksemista ja kiipeämistä.

Jos lapsi saa liikkua ja oppia ikäiselleen ominaisella tavalla, hänellä on kaikin puolin turvallinen olo ja hänen kanssaan keskustellaan useita kertoja päivässä - ei haittaa yhtään, että silloin tällöin uppoutuu mediamaailmaan ja kokee tunteita vaikkapa animaatiohahmon yllyttämänä.

Jos hyvin käy, pelin tai lastenohjelman jälkeen lapsi kiinnostuu etsimään netistä mallia animaatiohahmojen tekemiseen yhdessä aikuisen kanssa. Siellä hän saattaa nähdä kuvan käpylehmästä ja kiinnostuu sitä kautta menneisyyden tarinoista. Ja sitten syntyy uusi pihaleikkitrendi, joka johtaa oman Youtube-leffan tekemiseen: Keppihevoset ja käpylehmät vauhdissa.

Veikkaan, että noin se menee, kun media valjastetaan lapsen oppimisen tueksi, eikä pelkäksi ajankuluksi.  

Käpylehmä on puhunut!

Seuraavissa kasvatusguru -kirjoituksissani on vuorossa tuttujen kasvatusperiaatteiden esittely:

Uhkailu, lahjonta ja kiristys – kuinka se tehdään oikein?

Rajoja ja rakkautta – mitä se muka tarkoittaa?

 

Tervetuloa lukemaan myös seuraavat. Pulina Elli löytyy myös facesta ja Twitteristä.

Kommentit (4)

Käpylehmä, eläkkeellä nyt

Hei Elli, tekee mieli vastata kun olen niitä lapsosia, jotka leikkivät käpylehmillä. Jouduin nimittäin viettämään monta lapsuuden kesää mummolassa maaseudulla. Meillä oli ihanat käpylehmäleikit. Tehtiin niille hienot navetat ja laitumetkin. Osattiin hyvin koska mummolla oli oikeita lehmiä joiden hoitamisessa oltiin mukana. Oli meillä myös hieno leivoskauppa. Leivokset tehtiin punasavesta jota oli törmässä paljon. Koristeltiin niittykukilla ja aseteltiin laudan päälle myyntiin. Minä ainakin nautin suuresti niistä leikeistä. Välillä huilattiin aitassa sängyllä ja luettiin Aku ankkaa. Ja välillä pelattiin krikettiä pihalla ja uitiin. Jouduttiin myös töihin. Piti haravoida heinäpellolla ja hakea lehmiä laitumelta ja hakea munat kanalasta ym. Tykkäsin kirnuta voita mummin kanssa. Kyllä meni kesä puuhatessa ja mukavaa oli.

Pulina Elli
Liittynyt7.3.2016

Kiitos kommentistasi. Noinhan se menee, lapsi nauttii kun saa tehdä samoja asioita kuin aikuiset. Nykyaikana joku medialaite on se 'aikuisten töihin liittyvä lehmä'. Siksi niillä on tärkeää saada leikkiä ja samalla oppia ihan oikeita asioita. Sanoisinpa, että maatalousyhteiskunnassa oli kehollinen kokeminen läsnä koko ajan. Fyysinen aktiivisuus tuli itsestään. Nyt siihen pitää kiinnittää huomiota. Hyviä eläkepäiviä. 😁

Seuraa 

Elina Pulli kirjoittaa naisena ja äitinä olemisesta, tyhjästä pesästä ja siitä, ettei rintasyöpäkokemuksensa jälkeen suostu pelkäämään enää mitään. Ei edes vanhojen muistelua tai haikeutta kaikuvia huoneita, eikä varsinkaan epäonnistumisia. Joskus Pulina Ellille saattaa tulla pakottava tarve kirjoittaa myös varhaiskasvatuksesta, pienistä lapsista ja liikkumisesta.

Blogiarkisto

2017
2016

Kategoriat