Jokin aika sitten luin kirjoituksia jokaisen lapsen oikeudesta harrastaa. Tuli haikea olo. Takana ovat ajat, jolloin illat kuluivat lapsia kuljettaessa ja kohtuuhintaisia treenikamoja etsiessä. Tai sen miettimisessä, mitä ihmettä voisi antaa partio-ohjaajalle, soiton- tai sanataiteenopettajalle joulutervehdykseksi. (Jotain syötävää on minun vinkkini teille, jotka moista nyt pähkäilette.)

Meidän perheessä yksi tiesi, mitä haluaa harrastaa, toinen lähti mukaan siihen mitä ehdotettiin ja kolmas kokeili kaiken mahdollisen. Koti oli muutaman vuoden kuin metroasema, jossa käännyttiin ja lähdettiin kukin eri suuntiin. Heti sen jälkeen, kun kateissa olleet tavarat oli löydetty ja kello näytti, että olisi pitänyt olla jo.

Noina vuosina rupesin harrastamaan lenkkeilyä, koska en halunnut enää yhtään uutta aikataulua elämääni. Halusin myös kirjoittaa, mutta siihen ei tuntunut olevan aikaa.  Tein kuten monet äidit tekevät: kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Mitä parempi kunto ja pidempi lenkki, sitä useammin pää rupesi tuottamaan myös tekstinpätkiä, runoja ja loruja. Kutsuinkin noita omia hetkiäni lorulenkeiksi.

Jälkikäteen olen tyytyväinen, että lapsia tuli kuljetettua ja ne harrastusmaksut tuli maksettua, vaikka usein oltiin tiukoilla. Samaa sanoi eräs, joka ryhtyi taas maalaamaan kankaita sen jälkeen, kun nuorimmainenkin sai ajokortin ja pääsi treeneihinsä itse.

Surullisempi tapaus on hän, joka koki lapsensa pettäneen hänet, kun jälkikasvu ei enää jatkanut harrastusta. Oli mennyt kuulemma monta vuotta hukkaan, kun lapsi otti ja lopetti. Mihin minä nyt käytän aikani? Eikö minua enää tarvita, tämä nainen kysyi ääneen.

Ehkä lapsi kyllästyi. Jotkut meistä nyt vaan ovat sellaisia, että tahtovat tehdä paljon erilaisia asioita ja saada kicksit pelkästä uutuudenviehätyksestä. Sellainen minä ainakin olen. Enkä nyt suostu puhumaan sinnikkyydestä ja hommaan sitoutumisesta tässä yhteydessä, sillä minun mielestäni harrastuksen kuuluu olla vain kivaa.

Sekä lapsille että aikuisille parasta uudessa harrastuksessa ovat tietysti ihmiset, mukava tekeminen ja mielen hyvinvointi. Ja juu, juu – ponnistelu ei ole pahasta, jos se tuntuu itsestä mielekkäältä tai sisäisesti palkitsevalta. Inspiroivalta!

Minut uusien kokemusten janoaminen on vienyt taas jännän äärelle. Olen päässyt mukaan Kuvasta runo, runosta kuva -projektiin, jossa kuvataiteilijat maalaavat tauluja kirjailijoiden runoista ja toisinpäin. Ja niin ovat menneet asiat ympäri, että Pulina Ellin on tullut kirjoitettua lasten lorujen rinnalle myös ikäeroottisia runoja.

Aiemmin julkaistu runoni on tämän Kuvasta runo, runosta kuva –näyttelyn myötä saanut uuden muodon. Se sopii mielestäni hyvin tähän aikaan, satavuotiaan Suomen juhlaviikkoon. Näyttelyssä se yhdistyy Nina Henrikan tekemään kuvaan, johon toinen runoilija on tehnyt aivan toisenlaisen tarinan. Juuri niin kuin oli tarkoitus.

Taiteella ja myös muulla harrastamisella on samoja tarkoituksia ja merkityksiä: synnyttää uusia kokemuksia ja avata toisenlaisia näkökulmia elämään.

En ole vielä nähnyt näyttelyä. Vähän jännittää. Mutta mitä uusin harrastuksiin tulee, aion jatkossakin sanoa mieluummin kyllä kuin ei. Lapsillenikin sanon aina: Jes! Totta kai voit kokeilla! Katsotaan mitä tulee.

 

Samanlaisia

Voi kirahvin kaulaa ja sydäntä

mitä näkee tuo kaukainen ystävä?

Runoa lukee ja kuuntelee,

oivalluksensa huutelee:

 

Runo kertoo minusta                                                

ja runo kertoo sinusta:                                              

molemmilla silmät ja pää,                                         

kummankin ääni kaikumaan jää.                              

Ihoni on pehmeä niin kuin sinun,                          

hiuksesi samaa ainetta kuin minun.                                            

Minä olen minä enkä kukaan toinen,                                          

sinä olet ystäväni aikamoinen.                                

Samanlaiset sormet ja varpaatkin.                          

Kuka kutittelee? Sen arvaatkin                               

Meillä on samanlaiset posket ja suu,                                          

kumpaakin kutsuu kiipeilypuu.

 

Blogin kuva: Akaasiapuun juurella. Nina Henrika

Kuvasta runo, runosta kuva -näyttely Helsingin Kaapelitehtaalla, Purstamossa 7-20.12.17. (Avajaiset 5.12. klo 17.00)

 

Pulina Elli löytyy myös

Facebook | Twitter

Kommentit (2)

Anita948

Hienosti muotoiltu teksti ja hieno sen sisältämä ajatus. Auttaa tajuamaan "harrastaa" sanan etymologiaa: harrastaa = olla hartaana johonkin. Harrastaminen on kivaa itsessään, sytyttävää, hyvää oloa tuottavaa. Sen ei tarvitse olla hyödyllistä millään lailla. Minäkin kaipaan lasteni (rasittavia) harrastusvuosia ja kamalia kuukausimaksuja 😀

Seuraa 

Elina Pulli kirjoittaa naisena ja äitinä olemisesta, tyhjästä pesästä ja siitä, ettei rintasyöpäkokemuksensa jälkeen suostu pelkäämään enää mitään. Ei edes vanhojen muistelua tai haikeutta kaikuvia huoneita, eikä varsinkaan epäonnistumisia. Joskus Pulina Ellille saattaa tulla pakottava tarve kirjoittaa myös varhaiskasvatuksesta, pienistä lapsista ja liikkumisesta.

Blogiarkisto

2017
2016

Kategoriat