Kasvatusguru kysyy ja vastaa: miten uhkailla, lahjoa ja kiristää oikein?

Tärkein oivallukseni lasten kasvattamisesta ja itsestäni on ollut se, että ihmisen on opittava käsittelemään huonoja fiiliksiä. Ensin omiaan ja sitten lapsen. Vähän niin kuin lentokoneessa: auta itseäsi, että voit auttaa muita. Opettele käsittelemään omia tunteitasi, että ymmärrät, mitä opetat lapsillesi.

Kun sain ensimmäisen lapseni, ajattelin että haluan tehdä kaiken oikein. Minä olisin se huolehtiva mama, jonka varjo piirtäisi kuvan leijonaemosta ja se äiti, joka osaisi homman. Tarjoilisin kotona tehtyä ruokaa ja hankkisin vain kehittäviä leluja. Lukisin lapsilleni runoja ja opettaisin perinneleikkejä. Mihinkään markkinahömpötyksiin en lähtisi mukaan. Ikinä!

Noh! Ensimmäiset lapset olivat ehkä kolme- ja kaksivuotiaita, kun istuimme hampurilaisravintolassa, molemmilla oli muodin mukaan leikattu patatukka ja päällään collegepaidat, joissa oli TV:stä tuttuja animaatiohahmoja. Pyörittelivät sormissaan jotain muovikrääsää. Matkan varrella muutama muukin periaate on unohtunut.  

Selkeät säännöt ja säännöllinen päivärytmi ovat hyviä kasvatusperiaatteita, ajattelin. Halusin antaa lapsilleni vapautta liikkua, leikkiä ja kasvaa omanlaisikseen ihmisiksi, mutta samalla tahdoin pitää kiinni siitä, että tehdään niin kuin aikuinen sanoo. Ja joka päivä luetaan kirjaa.

Ihan hyviä periaatteita edelleen, sanoo Pulina Elli. Ja tunnustaa heti perään, että myös uhkailu, lahjonta ja kiritys ovat tulleet tutuiksi. Ihan pyytämättä. Niin vain kävi jossain hetkessä, jossa oli hoidettava homma ja toinenkin just nyt! Ei siinä ruvettu neuvottelemaan tai ehditty ajattelemaan, että miltä nyt tuntuu. Vasta jälkikäteen tuli kyseltyä, että miten meni noin niin kuin omasta mielestä.

Uhkailuun liittyi sen verran etukäteispohdintaa, että en uhkaillut asioilla, joita en kuitenkaan voisi pitää tai sellaisilla, jotka pelottaisivat lasta. En esimerkiksi langennut toteamaan ”Et enää ikinä pääse kauppaan, jos et nyt usko”. Sen sijaan sanoin: ”Et pääse mukaan seuraavalle kauppareissulle”.

Jokunen kerta tuli järjestettyä seuraava kauppareissu vielä samalle illalle. Ainakin kuvittelin, että lapsi ymmärsi asiayhteyden. Sitä paitsi oli ihan kiva selittää tilanne puolisolle ja mennä yksin ostoksille.

Lasketaanko se uhkailuksi jos sanoo lapselle: ”Jos et nyt tule, äiti kantaa sut kotiin”? Ei. Sehän on vain ilmoitus, mitä tapahtuu seuraavaksi. Sitä paitsi kainalossa retuuttaminen tuotti tulosta. Kyllä ne oppivat. Minun mielestäni arveluttavaa olisi sanoa ”Jos et nyt tule, jätän sut tänne yksin.”  Se olisi joko julmaa tai täysin turhaa.

Lahjonta. Lapseni saattavat olla eri mieltä, mutta muistaakseni en ole juurikaan lahjonut heitä. Ainakaan silloin, kun olivat pieniä. Mielestäni lapsen ei tarvitse ansaita vanhempiensa rakkautta, he kelpaavat sellaisina kuin ovat ja siten lapsia ei palkita suoritusten perusteella.

Hmm. Meniköhän se nyt ihan noin? Okei, nyt muistan: jossain vaiheessa maksettiin hyvistä koulunumeroista, mutta se onkin toinen juttu. Murrosikäisten kohdalla kaikki keinot ovat sallittuja. Jonkin aikaa. Sitten pitää taas keksiä uusia.

Kiristys on näistä kolmesta ehkä hankalin. Vain jos teet jotain, saat jotain. Kuulostaa typerältä, mutta minäpä olen kiristänyt lapsiani jäätelöllä. Ihan vaan siksi, että vihannessosekeitto on niin helppo ja terveellinen ruoka. Aina, kun lounaaksi oli sosekeittoa, jälkkäriksi oli jäätelöä. Tein jopa niin, että oman soppani syötyäni, nuoleskelin jäätelötuuttia samalla, kun lapset tökkivät lautasiaan lusikalla.

Viime viikonloppuna, kun aikuiset lapset tulivat lapsuuskotiinsa syömään, he virnuilivat, että syövät sosekeiton alkuruuaksi, vain koska on pakko. Höpö, höpö! Saitte ihan itse valita, otatteko sen jäätelön vai ette, nauroin vastaukseksi ja sitten me taas puhuttiin yhteen ääneen koko ilta.  

Kaikenlaisia sammakoita on tullut päästeltyä suusta ja hoidettua kasvatustilanteita milloin milläkin intuitiolla, mutta enää minä en voi muuta kuin luottaa siihen, että lapset tekevät oman elämänsä kannalta oikeita ja hyviä valintoja. Jos eivät tee, se ei johdu siitä, että heitä on kannettu kainalossa leikkipuistosta kotiin. Tai siitä, että jälkiruokaa sai vain, jos söi ruuan. Ei edes siitä, että olen huutanut ja vaatinut. 

Edes ammattikasvattajat eivät aina toimi oppikirjan mukaan. Onneksi! Olisi nimittäin todella surullista, jos lapsi joutuisi olemaan äitinsä taidonnäyte ja sekä äitiys että lapsena oleminen menisi suorittamiseksi. Niin saattaisi käydä, jos äiti ei osaisi käsitellä omia paskoja fiiliksiään niin kuin aikuisen kuuluu.

Omilla lapsillani on ollut hyvä ja turvallinen koti. Itselläni ei ollut, mutta silti minusta kasvoi ihan hyvä ihminen. Se vaan on niin, että jossain vaiheessa jokaisen meistä on otettava vastuu omasta elämästä ja tehtävä omat ratkaisut. Helpompaa se tietysti on, jos uhkailu, lahjonta ja kiristys ovat tapahtuneet tavoilla, joille voi jälkikäteen yhdessä nauraa. 

 

Äitiys on meri kauniin rannan 
se on hurjin vaahtopää
se on peilityyni
se on lämmin ja viileä vesi
se on jää joka kantaa
se on myrsky ja tuuli
se ihanin maisema ikinä
sen sinä tiedät kun lapsesi lähtevät ulapalle
ja vilkuttavat mennessään.

 

Kolmas ja viimeinen kasvatusguru -kirjoitus kertoo, mitä "rajoja ja rakkautta" -hokema oikeasti tarkoittaa. 

Pulina Elli löytyy myös Facebookista ja Twitteristä.

Kommentit (0)

Seuraa 

Elina Pulli kirjoittaa naisena ja äitinä olemisesta, tyhjästä pesästä ja siitä, ettei rintasyöpäkokemuksensa jälkeen suostu pelkäämään enää mitään. Ei edes vanhojen muistelua tai haikeutta kaikuvia huoneita, eikä varsinkaan epäonnistumisia. Joskus Pulina Ellille saattaa tulla pakottava tarve kirjoittaa myös varhaiskasvatuksesta, pienistä lapsista ja liikkumisesta.

Blogiarkisto

2017
2016

Kategoriat