Minä en usko, että nainen on naiselle susi. Monet sananparret ovat ilkeämielisiä tai osoittelevia. Harmi, että ne jäävät ihmisten mieliin ilman sen kummempaa ajattelua. Mieti hetki: muistuuko mieleesi yhtään sanontaa naisten välisestä ystävyydestä, äidin tuesta toiselle äidille, naiskaveruudesta tai naisten keskeisestä työtoveruudesta?

Tyydymmekö edelleen toistamaan vanhentuneita ajatuksia: kauneus on katoavaista, nainen on naiselle susi tai naisen paikka on hellan ja nyrkin välissä? Emme. Me voimme valita innostavan ja ryhtiä nostattavan puheen. Meidän on mahdollista sanoa ääneen:

- Kauneus se vaan lisääntyy

- Nainen on naiselle sisko

- Naisen paikka on kanssasisaren kahvipöydässä

Kun ikää tulee lisää, ei enää jaksa kaikenlaisia kotkotuksia tai hyvänkään ystävän kiukuttelua. Paitsi jos tietää, mitä hänellä on sydämellään. Mikään ei ole sen mukavampaa kuin lempeydellä annettu halaus, johon ei liity mitään muuta ajatusta kuin se, että "minä ymmärrän sinua".

Joidenkin mielestä nainen on naiselle susi biologisista syistä: hedelmällisessä iässä olevat naiset joutuvat kisaamaan suvunjatkajista. Ei kai enää? Haluan ajatella, että maailma on tässäkin suhteessa muuttunut, vaikka joku yksittäinen nainen käyttäisi kyynärpäitään ohittaakseen lajitoverinsa. Haluan hylätä susiajatuksen, vaikka minullakin on kokemuksia susipaskoista naisista. Sikahyviä on kuitenkin suurin osa. Lehmiksi ja kissoiksikin meitä naisia joskus kutsutaan, mutta minä käytän mielelläni sanaa sisko.

Liza Marklund ja Lotta Snickare ovat kirjoittaneet vuosia sitten kirjaan: Helvetissä on erityinen paikka naisille jotka eivät auta toisiaan. Sen sanoma on edelleen ajankohtainen. Siksi haluan sanoa, että otsikon sanonta ei ole totta.

Tiedän, että työelämässä on tilanteita, joissa pyytämättään ja tahtomattaan joutuu kilpailutilanteeseen. On vapauttavaa huomata, että omasta pettymyksestään on helpompi päästä yli, jos uskaltaa iloita toisen puolesta. Ei se aina helppoa ole, mutta hyvä tulee aina takaisin. Ei välttämättä sieltä, mihin sen lähetit, mutta takaisin se tulee. Auta toista naista, autat itseäsi.

Naisena ja äitinä olemisen ristiriita kestää läpi elämän. Ystävyyssuhteita luodaan ajan kanssa. Mutta ei tarvitse olla sydänystävä voidakseen rohkaista toista naista. Eikö olisi jo aika hokea sanontaa: nainen on naiselle sisko? Tehdään se ilman sarvia ja hampaita, ilman sisarkateutta. Ilman pelkoa. Jooko?

 

Kommentit (32)

Tinja

Millainen on käsite toveri?Entä työtoveri?Nainen työtoverina?
Periaatteessa esim.naisvaltaisella alalla tiimiläiset tukevat toisiaan.Sitten on narsistit erikseen, jotka vetävät joka käänteessä toverin alta mattoa ja käyttävät molempia kyynärpäitään edetäkseen urallaan ja toimivat käen lailla:Munivat toisen pesään, kun tipu on valmis, ilmoittavat omistavansa sen , olevansa idean emo ja kehittäjä.Katalaa.Edessäpäin splittaavat pomolle ja työryhmille olevansa näitä siskoja ja todellisuus on aivan toista.Kaksinaamaista.Nainen siis peluri.

Pulina Elli
Liittynyt7.3.2016

Kiitos ajatuksistasi Tinja. Juu, kyllä kaikenlaisia naisia löytyy työpaikoiltakin. En väitä, että positiivinen näkökulma olisi kaiken parantava taikavoima, mutta uskon sanontaan "minne huomio kiinnittyy, sinne energia ohjautuu".

Mari - KK
Liittynyt1.10.2013

Minä ainakin olen työskennellyt sekä aivan mahtavien että vähän rottamaisten naisten kanssa. Mahtavia on ollut paljon, rottamaisia vain muutama. Epäilen, että miehet erot yksilöiden välillä ovat suuremmat kuin erot sukupuolten välillä.

Jaan postauksesi KK:n FB:ssä myöhemmin tänään!

Pulina Elli
Liittynyt7.3.2016

Juuri näin. Kiitos Mari- KK. Erot ovat suuria ja meillä kaikilla on mahdollisuus valita hyvä: olla rottien sijasta siskoja.

Nuori Ope

Meit on neljä nuort ope samas koulus.Me tsempata ja teemme yhres paljo.Työ o raskast mut yhteine huumor nostas ylös päivä mitta.Näihi naissi mä luota.Hee ova munt päivieni ilo.Töihi on kiva men ko tietä et voi jaka huolet.Kesäl osa jää pois, nautita ny pruukamme muistutta.

Pulina Elli
Liittynyt7.3.2016

Kiitos kommentistasi Nuori Ope. Kuulostaa kivalta työyhteisöltä - sellaiselta, jonka toivoisi kaikille.

Eeva-Kaisa

Kirjoitit :Auta toista naista,autat itseäsi.Mä sain työkaveriksi ihmisen, jolla ei ole ammattitaitoa, hän vaan ns. rämpii eteenpäin.Aluksi autoin tosi paljon.Sitten tajusin että omien töitteni lisäksi jouduin hänenkin työnsä.Missään hän ei auta mua,ei mitään vastavuoroisuutta eikä kiitollisuutta.Tein kahden työt,sain yhden palkan ja hän sai saman palkan tekemättä juuri mitään.Kun rajasin työni,hän muuttui ärtyneeksi, koska ei osaa työtään ja joutuu tekeen nyt sitä vapaa-ajallaankin selvitäkseen työtehtävistään.
Tästä on mainitsemasi siskous kaukana.Työkaveruus on ehdollistettu.Jos autan , hän on kunnolla.Jos en , ärhentelee ja on niin koppavaa.

Pulina Elli
Liittynyt7.3.2016

Kiitos jakamisesta Eeva-Kaisa. Harmi, että olet joutunut tilanteeseen, jossa roolit ovat vääristyneet. Se 'siskous', josta kirjoitin on ihan muuta kuin tuo mitä kuvasit.

Marja66

Moi Ellu,
Niin osuva kirjoitus. Ihan olisin itse voinut kirjoittaa samoin, jos osaisin. Olet kyllä viisas nainen<3

Pulina Elli
Liittynyt7.3.2016

Kiitos Marja66. Viisaudesta en tiedä, mutta kaikenlaista tulee pohdittua ja ajatuksia on mukava jakaa.

Seija Gee

En ole kuullut 'Nainen on naiselle susi'-sanontaa. 'Ihminen on ihmiselle susi' on kyllä tuttu. Susi on pariuskollinen; laumassa kaikki huolehtivat pennuista. Ruoka hankitaan yhteistoimin. Ei siis olisi hassumpaa, jos ihminen olisi ihmiselle susi. No heh-heh! Ihan asiaa Pulina Elli puhuu! Olen onnistunut olemaan hyvissä työpaikoissa, joissa on hyvä henki. Nyt eläkeläisenä olen mukana monissa naisporukoissa eikä ole 'susia' näkynyt. Pitää varmaan alkaa keksiä niitä uusia sanontoja. Vaikka että 'Naisten verkostoissa ei ole hämähäkkiä'. Vaikka joskus kyllä voi kuitenkin olla. En ole nähnyt mutta kuullut olen. Hyviä juttuja jatkossakin, Ellu!

Sari N.

Hei Elli,
Minäkään en ole kuullut tuota sanontaa, mutta nähnyt olen suden lampaan vaatteissa.
Fiksut siskot tunnistavat sellaisen.Ja ainahan jäljet palaavat sylttytehtaalle.On ihan meistä siskoista kiinni paljadtaa työyhteisössä tällaiset naiset jotka toimivat selän takana .Siskot pidetään yhtä tässä asiassa ainakin ,ei sallita työpaikkakiusaamista vaan otetaan avoimesti se esille.

Pulina Elli
Liittynyt7.3.2016

Juuri näin. Kiitos Sari N. Aina tunnistaminen ei ole helppoa, mutta onneksi on olemassa niitä toisia siskoja, ystäviä ja työtovereita, joilta voi pyytää apua.

Pulina Elli
Liittynyt7.3.2016

Kiitos Seija Gee. Ihanko totta, että et ole kuullut sanonnan muunnosta? Uudet positiiviset hokemat ovat tervetulleita yhteiseen kielenkäyttöön.

Pulina Elli
Liittynyt7.3.2016

Kiitos Stina. Toi on hyvä. Miehet taputtelevat toisiaan olalle ja pariskunnat hoitavat omat kuvionsa omilla tavoillaan, mutta me voidaan kehua nainen päivässä.

Maritta

Elli, mä haluun kertoo toisenlaisen kokemuksen siitä kun erosin.
Mun naisystävät olivat tukena, varsinkin alussa kun koti oli niin tyhjä ja kaikki tuttu poissa.Heidän avullaan jaksoin.Heissä oli sellasta leijonaemoo tarpeen tullen.Tarttin patistelua ja herättelyä ja huolenpitoo.Olisin varmaan muuten sortunut johonkin uuteen laastarisuhteeseen.Oon niin ikikiitollinen näistä siskoista ja haluun olla itsekin samanlainen.

Pulina Elli
Liittynyt7.3.2016

Maritta, kiitos. Jotain tällaista mulla oli mielessäni, kun aloitin kirjoittamaan. Itse koin vastaava huolenpitoa silloin, kun sairastuin rintasyöpään. Kiitollisuus on päällimmäinen tunne.

Laru

Aloin miettiä sitä et onks siskonaisilla hyvä itsetunto.Et onks niin niinku taito hyväksyy ittensä ja toiset ja et jos toinen menestyy se ei oo niiltä pois. ja onks sitten nää toiset ei-siskot niinkunnianhimoisia et haluu vaa raivata muut pois tieltä.Hyvä itsetunto suojaa munmielestä kateudesta.Vähän nolo näyttää muille et on huono itsetunto ja säälittävää alkaa sit dissaamaan muita.Varmaan se et jos ei saa arvostusta ajaa sit hakeen sitä epätoivosestikin.Siks pitää antaa palautetta kun on aihettA.

Pulina Elli
Liittynyt7.3.2016

Kiitos Laru. Tunnistan hyvin tuon sinun ajatuskulkusi. Ehkä tärkein oivallus on se, että toisen onni tai menestys ei ole itseltä pois. Eikä naisten välinen solidaarisuus ole miehiltä pois jne. Kateus on mielestäni hetkellisenä tunteena ihan ok, mutta sen kuuluu kadota aika nopeasti. Jos kateuteen jää kiinni, on varmaan vaikea nähdä ympärillään olevaa hyvää.

Riittävän hyvä

Jos kateudesta käsin toimii, se huomataan kyllä.Mutta kateellinen ei sitä tajua itse.Käytöksellään hän antaa käyntikortin itsestään.Luo mielikuvan jota ei niin vaan unohdeta.

Pulina Elli
Liittynyt7.3.2016

Hei Riittävän hyvä, kiitos ajatuksesta. En ole ihan varma, tajuaako kateellinen olevansa kateellinen. Sitä ei kyllä ainakaan ole helppo tunnustaa. Toisaalta vain tunnistamalla sen itse, käytöstään voi muuttaa.  Kirjoitin tänään seuraavan postaukseni, jonka julkaisen loppuviikolla. Sen aiheena on tavallaan tuo käyttämäsi nimimerkki: riittävän hyvä.  

Vierailija

Eikö ystävä voi olla mies tai nainen =D ilman sen suurempia mutkia? Itselläni on yksi sisko joka on myös ystävä sitten on ystäviä, tuttavia, kavereita ...

Pulina Elli
Liittynyt7.3.2016

Kiitos ajatuksesta Vierailija. Mulla ei ole kokemusta varsinaisesta ystävyydestä miehen kanssa, ellei puolisoani lasketa mukaan. Varmaan voi, mutta mun pointtini oli se, että ei tarvitse olla edes sydänystävä, voidakseen olla toiselle naiselle rohkaiseva ja reilu.

3 Muskettisoturia

Elli moi,
Mun paras ystävä on mun biologinen sisko.Niin positiivista siskoutta en ole muista naisystävistä löytänyt.Suhde on reilu ja rehellinen.Sitten on muutama nainen, joista vois sanoa et he ovat luottohenkilöitä.Työskentelin muutaman vuoden isossa tiimissä, joka oli naisvaltainen.Haasteet oli sen verran isoja että meidän piti yhdistää kaikki tietomme ja taitomme.Kun yks onnistui koko tiimi juhli sitä yhdessä.Työkavereita kunnioitettiin ha arvostettiin.Lätkätermejä lainatakseni ei olisi tullut mieleenkään runtata omia kaukalon seinään, koukkia maila kiekosta irti, olla syöttämättä tai jättämättä taakse jos toisella oli parempi paikka kuin itsellä.Kukaan ei kadehtinut toisen tekemää maalia vaan iloitsi siitä.

Pulina Elli
Liittynyt7.3.2016

Hieno kokemus sulla 3 Muskettisoturia. Nuo  lätkätermit sopivat tähän hyvin. Taputellaan toisiamme olalle, ei puukoteta selkään ja puhutaan kuin nainen naiselle:)

Äitiliini-75

Hei vaan,
Sana kanssasisar tarkoittaa kohtalotoveria ja lähimmäistä.
Sellaisia kohtasin kun lapseni olivat pieniä ns.perhekerhossa.
Sain vertaistukea ja voimaannuin.Myös yksinhuoltajien perheleireillä .
Kävimme yhdessä vaeltamassa Lapissakin.

Pulina Elli
Liittynyt7.3.2016

Hei äitiliini -75. Kauniisti sanottu. Totta, samanlainen perhetilanne tai samantapainen kohtalo auttaa ymmärtämään sitä toista.

Boss-vm.60

Tsekkaas nää.Kanssasisaruudesta tämmönen toimintayapa kaukana.Ajatella et naiset viittii tällasta kun vois tsemppaa.Eikä tunne häpeää.Onko ihan normaali(a).Kanssasiskojen ei pidä passiivisesti hyväksyy tällasta, vaan yhdessä vastustaa.Joukkovoima.Toimiiko miehet näin.Mitä mieltä ootte.miten miehet pitää toistensa puolta, jeesaa vai kyykyttääks miehetkin miehiä.Naisten on tosiaan niinkuin Elli alussa kirjoitti päästävä tuosta sanonnasta eroon.Aloitetaan itsestä.Huomataan hyvä ja kerrotaan se.Muutetaan kulttuuria, kehutaan ja kiitetään, ilmaistaan kunnioitusta ja arvostusta.Opetellaan lähimmäisenä olemista.
http://www.kodinkuvalehti.fi/artikkeli/voi_hyvin/psykologia/tunnistatko_...
http://www.kodinkuvalehti.fi/artikkeli/lue/suorat_sanat/psykologi_vesa_n...
http://www.kodinkuvalehti.fi/artikkeli/voi_hyvin/psykologia/nain_pysayta...

Pulina Elli
Liittynyt7.3.2016

Kiitos viestistä Boss-vm.60. Mielenkiintoiset linkit. Juuri näin: käytetään joukkovoimaa ja muutetaan maailmaa. Yhdenkään naisen, eikä miehen pitäisi joutua toisen torppaamaksi. Erään opettajanhuoneen seinällä oli mainio tsemppilause: Kylllä sitä kehumista kestää kummasti.

Pulina Elli
Liittynyt7.3.2016

Kiitos Mumma. Luin tuon jutun lehdestä ja heti otsikon kohdalla ajattelin ystäväporukkamme 'projektisuunnitelmaa'. Miten hienoa olisi, jos voisi vanhana jakaa arjen samanmielisten kanssa, pitää hauskaa ja nauraa rätkättää välittämätyä siitä, että kolottaa ja ehkä vähän väsyttää. Jokohan sitä elämän ehtoopuolella osaisi kukin meistä putää toista naista 'vain' lähimmäisenään?

Seuraa 

Elina Pulli kirjoittaa naisena ja äitinä olemisesta, tyhjästä pesästä ja siitä, ettei rintasyöpäkokemuksensa jälkeen suostu pelkäämään enää mitään. Ei edes vanhojen muistelua tai haikeutta kaikuvia huoneita, eikä varsinkaan epäonnistumisia. Joskus Pulina Ellille saattaa tulla pakottava tarve kirjoittaa myös varhaiskasvatuksesta, pienistä lapsista ja liikkumisesta.

Blogiarkisto

2017
2016

Kategoriat