
Saaristolaisleipä kuuluu meidän perheen jouluun. Olen leiponut saaristolaisleipää monena vuonna tällä samalla Glorian Ruoka & Viinin reseptillä. Leivät on ihanan helppo tehdä, eikä taikinaa tarvitse edes vaivata. Helppouden vuoksi tätä leipää leivotaan muulloinkin kuin jouluna. Lapset kysyvät välillä, että voitaisiinko taas tehdä saaristolaisleipää. Ainekset sekoitetaan vain yhteen ja kaadetaan vuokiin. Leivät tekeytyvät uunissa kahdessa tunnissa. Viime vuonna tehtiin leipien kanssa maistuvaa sillikaviaaria- katso resepti täältä.
Saaristolaisleipä 2 kpl
Ainekset
- 1 l piimää
- 75 g hiivaa
- 3 dl siirappia
- 3 dl olutmaltaita
- 3 dl vehnäleseitä
- 3 dl ruisjauhoja
- 1 rkl suolaa
- 10 dl vehnäjauhoja
- 2 rkl voita vuokien voiteluun
Siirappivesi voiteluun
- 1,5 dl vettä
- 1/2 dl siirappia
Työvaiheet
Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi kattilassa tai mikrossa. Murenna hiiva joukkoon ja sekoita hyvin. Lisää loput aineet eli siirappi, olutmaltaat, vehnäleseet, ruisjauhot, suola ja vehnäjauhot puuhaarukalla sekoittaen. Taikinaa ei vaivata.
Voitele kaksi 2 litran vuokaa voilla. Jaa taikina vuokiin. Anna kohota leivinliinalla peitettynä 1 1/2 t.
Kuumenna uuni 175 asteeseen. Paista leipiä keskitasolla noin 2 t. Kun leivät ovat kypsyneet 1 1/2 t, valele ne kauttaaltaan siirappivedellä ja jatka paistamista vielä 30 min. Anna leipien jäähtyä vuoissaan. Leivät ovat parhaimmillaan parin kolmen päivän päästä. Anna leipien mielellään tekeytyä kylmässä.
Katso resepti nopeisiin sämpylöihin.