Osa ohjeista on sellaisia, että niihin palataan aina uudelleen ja uudelleen. Lasten toiveesta, näitä sämpylöitä saisi olla tarjolla vaikka joka päivä. Mikä parasta, nämä sämpylät voi valmistaa alusta loppuun melkein koskematta käsin koko taikinaan. Ihanan helppo ohje arjen keskellä. Tämä Soppa -sivuston fantastinen leipä -resepi on suosikki. Olen kuullut monen muunkin sanovan, että tämä on heidän perheen sämpylöiden luottoresepti. Leivän resepti on alunperin ruotsalaisen keittokirjailija Anna Bergenströmin kirjasta Joka kokin keittokirja.

Ohjeen sämpylöistä tulee täydellisen kuohkeita sisältä, mutta kuori on silti sopivan rapea. Sämpylät tuovat kotiin ihanan vastapaistetun leivän tuoksun ja parasta sämpylät on herkutella lämpiminä voin kanssa. Arkiset kiireet unohtuvat kummasti, kun kotona tuoksuu vastapaistettu sämpylä. Kannattaa kokeilla! 

Tehdään sämpylöitä usein isompi määrä, jotta niitä riittää myös pakkaseen. Tällä kertaa koko pellillinen katosi lasten ja aikuisten suihin nopeasti. Reseptistä poiketen, olen korvannut joskus osan vehnäjauhoista ylijääneellä aamupuurolla. Kaadan taikinan leivinpaperille ja paistan samalla koko pellillisen. Leikkaan sämpylät vasta paistamisen jälkeen oikean kokoisiksi veitsellä.

Fantastinen leipä

Ainekset

  • 5 dl kädenlämpöistä vettä
  • 1 dl maitoa
  • 25 g hiivaa (1/2 pakettia)
  • 2 tl suolaa
  • 1 rkl hunajaa
  • 12 1/2 dl vehnäjauhoja
  • vehnäjauhoja leipomiseen

Työvaiheet

Mittaa vesi ja maito astiaan. Murenna hiiva toiseen kulhoon ja lisää suola ja hunaja. Kaada sekaan vähän maitovettä. Sekoita puuhaarukalla, kaada loppu vesimaito joukkoon ja sekoita taikinaan jauhot muutamassa erässä. Vaivaa löysäksi leipätaikinaksi. Taikina on siinä vaiheessa hyvää, kun se jotakuinkin irtoaa kulhon reunoista ja käsistä muttei ihan. Ripottele taikinan päälle noin 2 rkl vehnäjauhoja. Peitä kulho pyyhkeellä ja anna nousta vedottomassa paikassa 1-1 1/2 tuntia. Kuumenna uuni 240-250 asteeseen. Peitä kaksi uunipeltiä leivinpaperilla. Ripottele 1/2-1 dl vehnäjauhoja leivinpöydälle ja kumoa taikina varovasti päälle. Taikinaa ei sitten enää tässä kohtaa vaivailla, vaan ilmakuplat saavat jäädä taikinaan. Ripottele vielä pari ruokalusikallista jauhoja taikinan päälle ja taputtele taikinaa ihan vähän kädellä. Älä edelleenkään vaivaa. Leikkaa taikina metallilastalla (tai kakkulapiolla) 6-7 suikaleeksi ja suikaleet vielä 2-3 osaan. Palojen ei tarvitse olla samanmuotoisia, mutta samankokoisia kylläkin. Nosta sämpylät pellille. Paista sämpylöitä pelti kerrallaan uunissa noin 20 minuuttia. Ensimmäinen pelti vaatii yleensä pari minuuttia pidemmän kypsennysajan kuin jälkimmäinen. Anna sämpylöiden jäähtyä ilman peitettä, jotta kuoresta tulee rapea.

Katso myös ohje kaurapataleipään

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Anni Lehto on intohimoinen DIY-ideoiden toteuttaja ja ammatiltaan kädentaitojen ohjaaja. Huvikumpu-blogista löydät ideat suloisimpiin juhliin, leivontaan ja koristeluun. Kesällä pihan keittiöpuutarha herää eloon ja pihan lettuliiterissä valmistuvat parhaat herkut! Välillä blogissa piipahdetaan sisustuspuodeissa, reissuilla ja käsityötapahtumissa.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiinBloggaajaan saat yhteyden tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012