
Ihana kesäjuoma ja suussasulava raparperipiirakka hurmaa kaikki..
Maisemakahvilan raparperipiirakka:
muruseos:
8 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl soodaa
2 tl vaniljasokeria
250 g voisulaa
pohjataikina:
noin 2/3 muruseoksesta
2 dl piimää
1 kananmuna
täyte:
1 l raparperipaloja
2 tölkkiä rahkaa (2 x 250 g)
2 dl sokeria
2 kananmunaa
3 tl vaniljasokeria
pinnalle: noin 1/3 muruseoksesta, valmistusaika noin 1 tunti 20 minuuttia.
Sekoita muruseoksen kuivat aineet ja lisää lopuksi voisula. Jaa seos kahteen eri kulhoon. Käytä 2/3 muruseoksesta pohjataikinaan. Jätä kolmannes pinnalle ripoteltavaksi. Lisää pohjataikinaan keskenään sekoitetut piimä ja kananmuna. Levitä seos leivinpaperilla peitetylle uunipellille.
Ripottele pohjataikinan päälle noin litra raparperipaloja, myös marjat kuten mansikka, puolukka, karviaiset tai herukat käyvät. Sekoita rahka, sokeri,munat ja vaniljasokeri. Kaada seos piirakan päälle. Ripottele lopuksi muruseosta pinnalle ja paista piirakkaa 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Tarjoa vanilijajäätelön tai kastikkeen kanssa.
Kesäjuoma
3 l vettä
1 l raparperipaloja
1 dl mansikoita
5 rkl vaniliinisokeria
1 dl sokeria
Paloittele raparperit ja sekoita kiehuvaan veteen kaikki aineet. Anna maustua puoli tuntia kannen alla. Kaada mehu siivilän läpi ja tarjoa juoma kylmänä mansikoiden kanssa tai kivennäisveteen laimennettuna.
Saatiin naapureilta vielä iso nippu raparperia ja testattiin tätä monen suosikkia, maisemakahvilan raparperipiirakkaa. Ohjetta muunneltiin hieman, lisättiin täytteeseen aprikoosia ja fariinisokeria. Nam kuinka hyvää tästä tulikaan, ihan paras ohje aikoihin. Laitettiin myös pieni mehutehdas pystyyn. Hyvin maistui lapsille helppotekoinen mehu, jota varmasti pitkin kesää tehdään vielä!
Muutama pala enää jäljellä, taidetaan hipsiä jääkaapille..