Saatiin viimein tehtyä voimapaperista eteiseen huiveille ja pipoille pärekori. Ohjeen tähän löysin kirjasta Sisusta, somista ja tee itse kaunista kotiin. Ison korin tekeminen on helpompaa yhdessä toisen kanssa ja ylimääräiset apukädet tulevat tarpeeseen. Eteisessä hyllynä toimii muutamalla kympillä kirppikseltä ostettu vanha kaappi, jonka maalasin tahallaan epätasaisen kuluneen näköiseksi. Vanhat raput menivät ennen kuistilta yläkertaan, nykyisin pienen kunnostuksen jälkeen ne toimivat kenkätelineenä. 


Koreja ei ole koskaan liikaa ja tämäkin voimapaperista tehty pärekori pääsi heti käyttöön. Voimapaperista tehty kori tuntuu myös olevan tarpeeksi vahva ja kestää kulutuksen. 

Tee näin: (Ohjeet kirjasta Sisusta, somista ja tee itse kaunista kotiin). 

  • Leikkaa voimapaperista noin 105 x 30 cm:n kokoisia paloja yhteensä kymmenen pärekorin pohjaa varten. Taittele paloista suikaleita pitkittäissuunnassa. Tee suikaleiden taitoksista n.5 cm:n levyisiä. Leikkaa tämän jälkeen 3-4 kappaletta 140 x 30 cm:n arkkeja kuteita varten. Mitä enemmän loimia, sitä korkeampi korista tulee. 
  • Asettele ensin viisi suikaletta vierekkäin niin, että suikaleiden päät ovat tasassa keskenään. Ota sitten kuudes suikale ja aloita pohjan kokoaminen punoen vuoroin alta-yltä-alta-yltä-alta. Puno loput neljä suikaletta samaan tapaan, mutta joka toinen loimi päinvastaisessa järjestyksessä. Pohja kannattaa tukea pyykkipojilla, jotka pidetään paikallaan viimeiseen kiristykseen saakka. Huomioi, että punos tulee olla täysin keskellä ja kaikkien suikaleiden päät samassa tasossa keskenään. 
  • Pohjan suikaleet nousevat loimiksi laidoille. Kiinnitä kudesuikale pyykkipojalla loimen korin sisäpuolelle. Aloita sitten punomaan kerroksia palttiapunonnalla eli mene kudesuikaleella loimen ali ja yli vuorotellen. Yksi suikale riittää koko korin ympäri. 
  • Kulmakohdat saattavat tuntua aluksi haastavalta, mutta punomisesta tulee helpompaa, kun kudekerrokset lisääntyvät. Pyykkipoikia kannattaa käyttää apuna punomisessa pitämässä loimia ja kudetta paikoillaan. Pyykkipoikia voi välillä kuitenkin irrottaa työn kiristämisen ajaksi. 
  • Päätä kudekerros kierroksen lopuksi hiukan lomittain aloituskohtaan nähden. Ihanne olisi, että kudekerroksen saa päätettyä piiloon loimen alle. Päätä kerros korin sisäpuolelle ja kiinnitä päätöskohta pyykkipojalla. Punonnan ei tarvitse tässä vaiheessa olla kovin tiukka, sillä lopuksi työ kiristetään muotoonsa. 
  • Toinen kudekerros kannattaa aloittaa eri kohdasta kuin aiempi kudekerros ja tällöin päättelykohtakin on eri paikassa. Kuteen päättäminen tapahtuu kuitenkin samaan tapaan kuin ensimmäisessä kerroksessa. 
  • Päättelyvaaran täytyisi olla vähintään kahden kuteen levyinen, jotta se kääntyy siististi ylimmän kudekerroksen alle ja pysyy napakasti paikoillaan. 
  • Päättelyvaran ollessa kovin pitkä, lyhennä sitä tarvittaessa saksilla. 
  • Loimien päät päätellään piiloon ylimmän kudekerroksen alle. Päätellessä loimi käännetään korin vapaan reunan yli toiselle puolelle koria. Ennen päättelyä ja työn kiristömistä pyykkipojat irrotetaan pohjaneliön nurkista ja kaikkialta työstä, jotta työ kiristyy jämäkäksi. Ainoastaan ylimmän kudekerroksen tukena, varsinkin päättelykohdassa, voi pitää vielä muutamaa pyykkipoikaa tukemassa työtä siihen saakka, kunnes muutama loimi on päätelty. 
  • Päättele loimet järjestelmällisesti yksi loimi kerrallaan. Päätele ensin loimen toinen pää ja aseta pyykkipoikia tukemaan päättelykohtaa työn toiselta puolelta. Ota pyykkipoika pois ja kiristä tämän jälkeen loimi vetämällä vastakkaiselta puolelta. Päättele loimen toinen pää samaan tapaan. Etene päätellen ensin korin reunojen keskimmäiset loimet ja tämän jälkeen muut loimet, jotta kori säilyttää parhaiten muotonsa. 

Näitä koreja olisi tarkoitus tehdä muutama vielä lisää. Ehkäpä myös pienempiä vanhoista sanomalehdistä. Tällä hetkellä talvilomaillaan isommalla porukalla Lapissa ja nauttaan täysin rinnoin Levin upeista maisemista. Meidän reissua voi seurata instagramissa täällä, palailen lomakuvien kanssa myöhemmin.

Kommentit (1)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Anni Lehto on intohimoinen DIY-ideoiden toteuttaja ja ammatiltaan kädentaitojen ohjaaja. Huvikumpu-blogista löydät ideat suloisimpiin juhliin, leivontaan ja koristeluun. Kesällä pihan keittiöpuutarha herää eloon ja pihan lettuliiterissä valmistuvat parhaat herkut! Välillä blogissa piipahdetaan sisustuspuodeissa, reissuilla ja käsityötapahtumissa.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiinBloggaajaan saat yhteyden tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012

Instagram

Sisältö jatkuu mainoksen alla