
Kuusenkerkät ovat taas parhaimmillaan ja niiden kerääminen käy nopeasti. Kuusenkerkkiä voi kerätä hyvin juhannukseen asti, mutta keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa. Pienet kuusenkerkät sisältävät runsaasti hivenaineita, A- ja C -vitamiineja ja niitä voi käyttää siirapin lisäksi myös tuoreena smoothieiden makeuttajana ja salaatin seassa.
Terveellistä kuusenkerkkäsiirappia voi käyttää hunajan tapaan teen seassa ja makeana kastikkeena lettujen tai jäätelön päällä. Kerkkäsiirappi sopii hyvin myös grilliruokien kastikkeeksi. Viime vuonna valmistin kuusenkerkkäsiirapin keittämällä ja lisäsin joukkoon myös inkivääriraastetta. Ohjeen löydät täältä.
Kokeilin tänä vuonna valmistaa kuusenkerkkäsiirappia vaivattomasti ilman keittämistä. Kieltämättä auringonpaiste ei houkutellut lieden ääreen seisoskelemaan, joten resepti tuli tarpeeseen. Tällä ohjeella kuusenkerkkäsiirappi valmistuu muutamassa päivässä huoneenlämmössä ja sen valmistaminen on vaivatonta.
(Ohje Virpi Raipala-Cormier - Frantsilan yrttitilan kasviskeittokirjasta)
Kuusenkerkkäsiirappi
Pilko kuusenkerkät tehosekoittomessa pieneksi tai leikkaa ne terävällä veitsellä. Lado lasipurkkiin kerroksittain 1 osa kerkkiä ja 1 osa tummaa sokeria. Sulje purkki kumilenkillä ja kankaanpalalla tai servetillä. Anna muhia auringonpaisteisella ikkunalaudalla muutaman vuorokauden ajan. Siivilöi pohjalle kerääntynyt valmis siirappi puhdistettuun purkkiin. Kuusenkerkkäsiirappi säilyy hyvin yli vuoden jääkaapissa.
Uutta kuusenkerkkäsiirappia odotellessa!
Mulla on ollut pari päivää muhimassa tällä menetelmällä tehtävä siirappi, mutta miksi musta tuntuu, että sokeri on lähinnä tarttunut kerkkiin kiinni ja purkin pohjalla on vasta ihan minimaalinen määrä siirappia? Vai johtuisko se siitä, että nyt ulkona on kylmä ja myrsky eikä ikkunalaudalla ole erityisen lämmintä? Paljonko sitä siirappia pitäisi tulla?