
Keittiössä tuoksuu metsän huumaava tuoksu, kun kuusenkerkkäsiirappi porisee hiljalleen kattilassa..
Muistan, kuinka lapsena meillä oli tapana käyttää kuusenkerkkäsiirappia teen kanssa hunajan sijasta. Sekä jäätelön päällä herkullisena kastikkeena. Tuo metsän aarre sopii hyvin myös esimerkiksi suolaisten grilliruokien kastikkeeksi. Kuusenkerkkäsiirapin voi maustaa vaikkapa vanilijasokerilla tai inkiväärillä oman maun ja käyttötarpeen mukaan.
Kuusenkerkkiä voi kerätä hyvin juhannukseen asti, mutta muista maanomistajan lupa. Kuusenkerkät sisältävät runsaasti hivenaineita, A- ja C-vitamiineja sekä antioksidantteja ja niitä voi käyttää mehun ja siirapin lisäksi vaikkapa kylvyssä. Kuusenkerkkäsiirappia valmistaessa koko kotiin leviää huumaava metsän tuoksu ja siirapin valmistaminen käy vaivattomasti. Valmis siirappi säilöttiin lasipulloihin, joihin on maalattu etiketti liitutaulumaalilla.
Ainekset
1 l kuusenkerkkiä
2 l vettä
4 dl sokeria
3 tl vaniljasokeria
Valmistusohje
Laita kuusenkerkät väljään veteen yön yli likoamaan.
Seuraavana päivä siivilöi kerkät, laita ne kattilaan ja lisää kattilaan 2 l vettä. Keitä miedolla lämmöllä 1-2 tuntia. Siivilöi kerkät ja ota keitinvesi talteen.
Laita keitinvesi kattilaan (noin 1 l) ja lisää sokerit. Keitä vielä 1-2 tuntia ilman kantta, kunnes seos muuttuu tummaksi ja siirappimaiseksi. Tee vesitesti. Ota teelusikalla pieni määrä siirappia ja tiputa se lasiin, jossa on kylmää vettä. Jos siirappi ei heti liukene veteen, on se valmista.
Jos haluat hyvin juoksevaa siirappia, vähennä keittoaikaa.
Jos haluat sirappiin itämaista ytyä, lisää keitinliemi-sokerit-seokseen 1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä. (Ohje; https://www.soppa365.fi/resepti/566/kuusenkerkkasiirappi/ )
Herkullista siirappia on tehtävä vielä lisää talven varalle!
Säilyykö tämä jääkaapissa vai huoneenlämmössä ja kuinka kauan?
Ihanan herkulliselta kuulostaa. Jäi vain mietityttämään, että kuinka pitkään tämä säilyy pullossa ja säilyykö hyvänä huoneenlämmössä? ?
Säilyvyyttä kyselisin minäkin?