Oletko kuullut, kun jää laulaa? Se on sadunomaista. Kuin valaan laulantaa. Kumisevaa ja mystistä. Minulla oli ilo ja kunnia päästä kuulemaan tällainen luontokonsertti viikonloppuna. 

Kummityttöni perheineen oli kylässä meillä, ja tuttuun tapaan halusimme ulkoilla ja retkeillä. Pääkohteeksi valikoitui luonnollisesti  pulkkamäki. Kotimatkalla ehdotin, että mitäpä jos piipahtaisimme nopeaan vielä yhteen suosikkikohteeseeni. Tuo kohde löytyy Littoistenjärven rantamilta. 

Olin käynyt juuri merenrannalla ja meri oli vielä avoin, niin en osannut odottaa Littoistenjärvellä olevan paksua jäätä. Vaan sinne jäälle me pääsimme illan hämyssä. Miten kaunista siellä olikaan. Harmi vain, että ottamani kuvat eivät tehneet oikeutta illan hämylle ja sen sinihohtoiselle valolle. 

Auringon laskiessa jää regoi lämpötilan vaihteluun, ja alkoi yllättäen laulamaan meille. Kumisevaa, matalaa joikua, mitä jää ihmeissään kuuntelemaan. Usein en ole jään laulantaa päässyt kuulemaan, viime kerrasta oli jo vuosia. 

Tänään lähdimme sairastuvalta ihan pikaiselle kävelylle samaiselle järvelle. Viikon aikana järvenjäälle oli satanut aika paksultikin lunta, joten tällä kertaa saimme ihastella auringossa kimaltelevia hankia ja lumen muodostamia dyynejä. 

Littoisten verkatehtaan edustalla on pari saarta, jotka ovat luonnonsuojelualueita. Näille ei saa kesällä lintujen pesimäaikaan rantautua, mutta näin talvella niihin voi kävellä jäitä pitkin. Samalla voi ihailla upeita vanhoja puita. 

Kaarinan kaupunki on ajanut jäälle latuja ja usean kilometrin pituisen jäämadon, mitä pitkin voi luistella. Haaveissani on hankkia luistimet (ehkäpä retkiluistimet), mutta myös lumikengät. Hiihtämistäkin olisi kiva kokeilla vuosien jälkeen. Haaveissa on myös päästä saaristoon merenjäälle, missä avautuu ihan toisenlaiset näkymät. 

Tykkään retkikohteista, jotka ovat rauhallisia. Littoistenjärvellä oli tänään liikkeellä runsaasti ihmisiä, mikä sinänsä on tietenkin hieno asia. Luonnoneläimet vain pakenee suuria ihmismassoja, ja luonnon tarkkaileminen on erilaista ihmismassojen läheisyydessä kuin silloin, kun luonnosta saa nauttia omassa rauhassa.  

Retkihaaste 2019: 45. Pikainen piipahdus -retki

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla