Jos Suomessa kaikki suomalaiskliseet saunoineen, koivuvastoineen ja järvenrantamökkeineen muuttuvat todeksi juhannuksena, niin täällä sama tapahtuu pääsiäisenä.

 

Täällä on yli viikon loma kouluista ja kaikki kynnelle kykenevät lähtevät tunturiin mökille ja hiihtämään punaisissa anorakeissa, norjan lippu hihassa tai ainakin pipossa. Välillä pysähdytään jonnekin seinustalle istumaan aurinkoon (solvegg), riisutaan anorakki ja otetaan aurinkoa marius-villapaidassa. Syödään todennäköisesti kvikk-lunsjia (norjalainen keksisuklaa vuodelta 1937) ja appelsiineja.

 

 

Illat koossaillaan (kose seg) mökillä takkatulen ääressä ja pelataan seurapelejä tai katsellaan televisiosta englantilaisia dekkareita (påskekrim). Muuten koko Norja menee enemmän ja vähemmän kiinni viideksi päiväksi 

 

Vaikka periaatteessa vastustan yleistämistä, stereotypioita ja kliseitä, niin poikkeukset vahvistavat säännön, ja pääsiäisenä kaikki norjalaiskliseet tuntuvat muuttuvan todeksi. Ainakin täällä Valdresissa.

 

 

Norjalaisten mökit eivät ole järven rannassa rannassa vaan vuorilla, ja koska yksi päätie Oslosta vuorille kulkee tuolla joen toisella puolella, siellä on aika lailla jatkuva autoletka näin ennen pääsiäistä.

 

Kaikille mökeille ei ole autotietä perille, mutta sitten laitetaan sukset jalkaan, rinkat selkään, lapset pulkkaan ja lähdetään hiihtämään. Ladut ovat kunnossa ja laturaivoa ei täällä tunneta; mukaan mahtuvat mummot, vaarit, lapset ja koirat. Ja kaikilla on mukavaa. 

 

Jos ilmat muuttuvat ikäväksi, niin tunturien ylitys autoilla ei aina suju ihan muitta mutkitta. Siellä saatetaan jonottaa tuntitolkulla ja ajetaan muutaman auton kolonnissa aura-autojen perässä.

 

 

Ja jos Suomessa lasketaan juhannuksena hukkuneita, niin täällä lasketaan tunturiin eksyneitä tai lumivyöryjen alle jääneitä. Norjan yleisradion sivuilla muisteltiin varoitukseksi vuoden 1967 pääsiäistä, jolloin tuntureilla kuoli 18 ihmistä. Tänä pääsiäisenä ilmat näyttäisivät kuitenkin suosivan ja suurimman vaaran aiheuttaa kasvot polttava aurinko.

 

 

Nyt ajattelin lähteä pitkästä aikaa tuonne meidän maalauskerhon ateljeelle etsimään pitkään kadoksissa ollutta inspiraatiota.  Näistä maalaushommista voin kertoa enemmän joskus toiste.

 

Ja varmaan vähän ulkoilemaankin, kun tuonne ei nyt haravoimaankaan vielä pääse. 

 

Mukavaa viikonloppua!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (2)

HanneM
Liittynyt7.4.2019

No ei ole saunoja monellakaan mökillä ja jos on, ne on usein varastoina. Norjalaiset ei ole oivaltaneet saunomisen ihanuutta ja olenkin sanonut, että siinä olis hyvä bisnesidea jollekin. Ensin opetettais norjalaiset saunomaan ja sitten rakennettaisiin sauna jokaiselle mökille - niitä mökkejä on nimittäin varmaan ihan yhtä paljon kuin Suomessakin. 

Kiitos sitä samaa. Ei ole mämmiä eikä tule, mutta pashaa tulee. Olen pasha-ihmisiä.

Kiva, että löysit tännekin. Olin muuten just maalaamassa susi-taulua. Laitan tänne kuvan, jos siitä tulee hyvä.

ps. kiitos korjauksesta. Tällaisissa asioissa huomaa, että suomen kieli alkaa vähän rapistua. Korva ei välttämättä enää sano, mikä on oikein ja mikä väärin. 

Hanne

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tulin Norjaan syksyllä 2010 viikonlopun ratsastusreissulle ja tunsin tulleeni kotiin. Puolitoista vuotta myöhemmin muutin tänne asumaan. 

Nyt elän arkeani pienessä talossa Norjan maaseudulla. Pyrin elämään yksinkertaisesti ja tulemaan toimeen vähemmällä. Kuluttamaan kestävästi. 

Vajaa vuosi sitten kääntyi uusi lehti, kun muutin asumaan pienelle maatilalle vuoren juurelle metsän laitaan, ja sain lopultakin mahdollisuuden omaan puutarhaan ja kasvimaahan.

Blogiani olen pitänyt vuodesta 2012 kuvaamisen ja kirjoittamisen ilosta. Täällä kerron arjestani, puutarhastani, eläimistä, luonnosta, muutoksesta, sopeutumisestani ja ajatuksistani. Vähän syvällistä, vähän arkista ja vähän kepeän pinnallista.

Tämä on tarina siitä, että mahdottomiltakin tuntuvat unelmat voivat toteutua!

Olet lämpimästi tervetullut!

 

Ota yhteyttä: samanotavanalla@gmail.com

Hae blogista