Tällä hetkellä eletään taas kulutushysterian huippuaikoja. Ihmiset juoksevat hiki hatussa kauppakeskuksissa hakemassa joululahjoja tai uuden väristä sisustuskamaa joulua ajatellen yms. Kai siitä joku nauttiikin, ainakin jos voi tehdä sitä ajan kanssa. Mikä ettei, onhan läheisiä kiva ilahduttaa ja kauniissa kodissa silmä lepää. En vain voi sille mitään, että tänäkin vuonna ajattelen, eikö vähempikin riittäisi. Pääsen tätä ostovimmaa seuraamaan monta kertaa viikossa, siksi tätä on tullut mietittyä useaan otteeseen. 

Hävitin muutossa jonkin verran niitä vähiäkin joulujuttuja, mitä omistin. Lapset saivat omat laatikkonsa jouluaskareitaan menneiltä vuosilta sekä todella vanhoja joulukoristeita (näillä on tunnearvoa). Lähdin tässä päivänä eräänä kauppaan katsomaan, josko nyt jotain uutta sisustusasiaa ostaisi kotiinsa. Käteen jäi kaksi kynttilää. Kiitos, mutta ei kiitos. Parilla liinalla ja kynttilällä saan ihan riittävästi joulutunnelmaa, ja rahatkin säästyivät. Lapset saavat yhden tuhdimman lahjan kumpikin. Kahdelle alaikäiselle kummilapselleni hankin lahjat. Siinäpä se. Suvussamme ei aikuisten kesken lahjoja osteta. Ja tästä on pidetty kiinni jo vuosikaudet. Sopii minulle vallan mainiosti näin.

Olen pyrkinyt muutenkin vähentämään kaikkea turhaa ostamista. Jos ostan uuden vaatteen, kaapista tulee hävitä yksi vaate, vähintäänkin. Olen näin toiminut parisen vuotta, enkä yhtäkään hävittämääni vaatetta ole kaivannut. Muutenkin tuntuu, että mitä enemmän tulee ikää, sitä paremmalla syyllä tulee laittaa tavaraa pois. Tuo lasten muutto pois kotoa on tätä asiaa herätellyt lisää päänupissani. En ole sisustushullu enkä mikään muodin perässä juoksija, mukavuus ja toimivuus ennen kaikkea.

En tietenkään halua tuomita shoppailijoita, keräilijöitä,  sisustushulluja, meikkifriikkejä tai laukkuintoilijoita. Kunhan pitävät huolen, että kaikki poistuva kama hävitetään asianmukaisin keinoin. Nykyään on mahdollista kierrättää lähes kaikki. Harmittavan usein näkee uutisointia, missä näytetään luontoon heitettyjä huonekaluja ja muuta käyttökelpoista "roskaa". Huonekaluja voi lahjoittaa eteenpäin! Muovin, pahvin, paperin tai metallin kierrätyskään ei pitäisi olla ongelma, monien ruokakauppojen pihoissa on keräyspisteet. Ei se maatumattoman tuotteen käyttö vaan kierrätys!

Mutta ehkä olisi kuitenkin hyvä miettiä näin joulun alla omaa osto- ja kulutuskäyttäytymistään?

 

 

 

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kahden poismuuttaneen nuoren äiti, erään miehen naisystävä. Oman äitini sanoja lainatakseni: "Sarin elämästä tulee väkisinkin mieleen sana tuulitunneli." Paljon on sattunut ja tapahtunut, hyvässä ja pahassa. 

Kirjoittelen elävästä elämästä, ilman punaista lankaa, asioista suoraan niiden oikeilla nimillä.

 

Hae blogista

Blogiarkisto

Kategoriat